Vučić sa Kravinjom o intenziviranju saradnje i aktuelnim temama tanjug

Objavljeno: 14.12.2022. 10:27 Izmenjeno: 15.12.2022. 09:25

Vučić je saopštio da je portugalskog ministra ugostio u godini obeležavanja važnog jubileja, 140 godina od uspostavlјanja diplomatskih odnosa dve zemlje, i da su tokom sastanka razmatrani modaliteti intenziviranja međusobne saradnje.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaо se  sa ministrom spoljnih poslova Portugalije Žoaom Gomešom Kravinjom sa kojim je razgovarao o aktuelnim globalnim pitanjima, situaciji u regionu kao i o intenziviranju bilateralne saradnje. Vučić je saopštio da je portugalskog ministra ugostio u godini obeležavanja važnog jubileja, 140 godina od uspostavlјanja diplomatskih odnosa dve zemlje, i da su tokom sastanka razmatrani modaliteti intenziviranja međusobne saradnje. “U godini kada obeležavamo važan jubilej, 140 godina od uspostavlјanja diplomatskih odnosa, sa zadovolјstvom sam poželeo dobrodošlicu ministru Kravinju sa kojim sam razgovarao o aktuelnim globalnim pitanjima, situaciji u regionu, ali i o modalitetima intenziviranja saradnje između naše dve zemlje”, napisao je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Predsednik je izrazio uverenje da će se intenzitet političkog dijaloga i dinamika bilateralnih poseta povećati, čime bi se dodatno potvrdili prijateljski odnosi naše dve zemlje, a saradnja konkretizovala u svim oblastima od zajedničkog interesa. Predsednik Vučić je zahvalio Portugaliji na kontinuiranoj podršci koju pruža procesu evrointegracija Republike Srbije, istakavši da je članstvo u EU jedan od spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje.

 

Ministar Kravinjo je zahvalio na toploj dobrodošlici i poručio da Srbija treba da pripada Evropskoj uniji, kao i da u Portugaliji ima prijatelja na evropskom putu. On je dodao da je došao kako bi čuo i bolje razumeo stavove i poziciju Srbije po brojnim važnim pitanjima.

 

Sagovornici su se saglasili da ekonomska saradnja Srbije i Portugalije nije dovoljno razvijena i da značajno zaostaje za tradicionalno dobrim političkim vezama dve zemlje, ali i da obe države mogu imati koristi od stvaranja novih poslovnih prilika i produbljivanja ekonomske saradnje, budući da za to svakako ima potencijala.

 

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, predsednik je naglasio da je Beograd posvećen očuvanju mira i stabilnosti, te da ostaje privržen pronalaženju rešenja putem dijaloga. U tom smislu, predsednik Vučić je posebno istakao da Srbija posvećuje punu pažnju i sveobuhvatnom unapređenju regionalne saradnje, koja neposredno doprinosi zajedničkom razvoju Zapadnog Balkana i njegovom napretku na putu evropskih integracija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana