Vučić: Uvek ćemo pomagati i podržavati Republiku Srpsku Studio B, Tanjug

Objavljeno: 02.06.2021. 08:50 Izmenjeno: 03.06.2021. 10:06

Srbija će, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ubuduće redovno tražiti izveštaje visokog predstavnika u BiH o političkoj situaciji u toj zemlji. Ovo nisu laki i jednostavni dani za srpski narod, poručio je predsednik Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao sastanak sa delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsedavajući Predsedništvom Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Tražićemo izveštaje, nema igre sa Bonskim ovlašćenjima

Vučić je, nakon sastanka sa predstavnicima RS i parlamentarnih stranaka iz Srpske, poručio i da će Srbija uvek pomagati i podržavati Republiku Srpsku.

„Rekao sam da će po prvi put, ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, u skladu sa ovlašćenjima, tražiti izveštaj od visokog predstavnika o stanju u BiH. Srbija će početi da se ponaša kako do sada nije, ali u skladu sa onim što je potpisano“, rekao je Vučić u obraćanju medijima“.

To su, dodao je, pozitivne, važeće, pravne norme i u skladu sa Aneskom 10 Dejtonskog sporazu, visoki predstavnik je dužan da obaveštava i zainteresovane strane, a to je i Srbija.

„Taj aneks je potpisao Milan Milutinović i od sada ima redovno da tražimo izveštaj visokog predstavnika. Uvereno smo da će visoki predstavnik, ako opstane, ispunjavati tu obavezu“, rekao je Vučić.

Dodao je da razume zašto ljudi u RS sa zebnjom gledaju na nepoštovanje pravnih procedura, jer je visoki predstavnik trebalo da bude potvrđen u SB UN, ali ih je zamolio da razumeju šta je realna politika, ma koliko se suočavali sa teškim posledicama i situacijom.

„Zamolio sam ih da donose zaključke, ali da vode računa i o tim odnosima. Srbija će morati da razgovara sa visokim predstavnikom i tražićemo izveštaje, iskazivati stavove, mišljenja i odnose i slušati šta RS ima da kaže“, rekao je Vučić.

On je poručio da je veoma opasno igrati se Bonskim ovlašćenjima, na čemu će Srbija da insistira.

„Srbija neće podržati sprovođenje u delo Bonskih ovlašćenja kojima bi neko pokušao da kreira političku situaciju u RS. Znamo da smo mali i da ne možemo da utičemo na belosvetske moćnike, ali koliko možemo, u skladu sa međunarodnim javnopravnim normama“, rekao je Vučić.

Dodao je da je saslušao sve goste, čuo ideje, i naveo da je zajednički imenitelj da svi dobro razumeju, i vlast i opozcija, težinu pozicije RS i srpskog naroda.

Srbiha će uvek biti uz RS, poštujući intergitet BiH, ali i RS, dodao je Vučić.

Dodao je da je bilo reči i o ekonomskim projektima, te izrazio uverenje da će Srbija moći da osim četiri opštine, pomogne još dve opštine, i ukazao na značaj izgradnje aerodroma u Trebinju.

Naša reakcija na nepoštovanje sporazuma biće snažna

Naša reakcija biće snažna i oštra po pitanju nepoštovanja sporazuma koji su potpisani pod međunarodnim i okriljem EU, najavio je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić, reagujući na izjavu najviših predstavnika Prištine, poput Aljbina Kurtija koji se, kako je rekao u lice rugaju govoreći da neće da formiraju ZSO, koju su potpisali.

Vučić je rekao da je predstavnike RS upoznao danas sa situacijom na KiM i činjenicom da je izgleda dozvoljeno bilo šta reći portiv Srbije i srpskog naroda a da to ne naizlazi na bilo kakvu rekaciju.

On je kazao da ga danas posle podne očekuju razgovori sa Metjuom Palmerom, pomoćnikom državnog sekretara SAD, kao i sa Palmerom i Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog.

„Tim povodom mogu da kažem da će naša reakcija biti veoma snažna i oštra po pitanju nepoštovanja sporazuma koji su potpisani pod međunarodnim i EU okriljem“, objasnio je on.

Kazao je da, kada nekoga saterate u zid, bez obzira da se dođe do kompromisnog rešenja, morate da pokažete oštrinu i snagu i kažete da to „ne ide“.

Da Kurti ucenjuje kako se sa njim razgovara i kako ga tretiramo, unapred mogu da mu kažem da ću ga tretirati kao i svakog predstavnika privremenih institucija. Može da pokuša da uradi nešto, ali ne bi mu to savetovao“, zaključio je Vučić.

U petak ću građanima pokazati gde je budućnost Srbije

Predsednik Vučić najavio je da će se u petak obratiti građanima Srbije i pokazati gde je budućnost Srbije i šta je to prošlost.

Vučić je, nakon sastanska sa predstavnicima RS, rekao da neće danas da odgovara na domaće teme, već da će se obratiti narodu u Srbiji u petak.

„Neću danas da odgovaram na napade onih koji su zemlju uništili, već ću u petak sa svim papirima pokazati gde je budućnost Srbije i šta je prošlost, kao o kako ne smemo da dozvolimo da se prošlost vrati“, rekao je on.

Vučić je objasnio da će se u petak obratiti, kada mu prođu svi sastanci o KiM.

Od sutra građani BiH mogu besplatno da se vakcinišu u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima da će svi građani BiH od sutra, bilo gde i bilo kad, u Srbiji moći besplatno da se vakcinišu i dobiju sertifikat kao i građani Srbije.

Vučić je, nakon sastanka sa delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsedavajući Predsedništvom Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, rekao da će građani Republike Srpske i iz cele BiH moći kao i građani Srbije da se vakcinišu gde god hoće, u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Loznici i bilo kom drugom gradu ili pograničnom mestu.

„Mogu potpuno besplatno da se vakcinišu i da dobiju sertifikat o tome kao i građani Srbije“, rekao je Vučić ističići da imamo dovoljno vakcina, kao i da smo uspeli u poslednjih dvadesetak dana da vakcinišemo novih oko 630.000 – 640.000 građana.

Predsednik Srbije je poručio da Srbija ima dovoljno vakcina za ceo region i pozvao građane BiH da se vakcinišu.

Takođe, poručio je da će Srbija nastaviti da pomaže Republiku Srpsku u skladu Zakonom o specijalnim vezanma i Dejtonskim sporazumom, ne kršeći nijednu međuanrodnu normu, a pokazujući poštovanje i ljubav prem Srpskoj.

Kazao je da su na sastanku danas razgovrali i o drugim važnim temama i o nacionalnoj strategiji i problemima po pitanu KiM.

Vučić je zahvalio Miloradu Dodiku i predstavnicima svih parlamentanih stranaka na podršci Srbiji po pitanju KiM.

Dodik: Naišli smo na razumevanje i podršku Srbije

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem naišli na veliko razumevanje i podršku Srbije, uprkos problema koje sama ima, za stanje u Republici Srpskoj i pokušaje da se mimo procedure imenuje visoki predstavnik, što je protivno interesima Srpske i srpskog naroda.

„Mi mislimo da treba zatvoriti kancelarij viskog predsednika, o tome doneseni zakaljučci… mi smo protiv njegove rehabilitacije, spremni smo da kažemo i da to odbijamo, a tragamo i za našim političkim jedinstvom u Republici Srpskoj i razumevanjem Srbije“, rekao je Dodik.

Mi, istakao je, želimo primenu Ustavu i poštovanje međunarodnog prava i Ustava BiH koji je kršen od visokog predstavnika.

Odakle god dolazio visoki predsednik on mora biti potvrđen Rezolucijom SB UN jer u protivnom on za nas neće imati legitimitet.

„Zamolili smo predsednika Vučića da nam pomogne u razumevanje ove situacije i poziciju Srbija koja ima svoje probleme, a oni su naši zajednički, to je Kosovo i Metohija…“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je poručio da je potrebno jedinstvo da bi se da prebrodi ovaj još jedan nalet koji je, kako je rekao, veoma važan za Republiku Srpsku i srpski narod.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana