Vučić sa Srđanom Petrovićem:Svaki Srbin je ponosan kako ste se držali tanjug

Objavljeno: 12.12.2022. 11:13 Izmenjeno: 19.12.2022. 10:08

Najavio je da će razgovarati sa Srđanom Petrovićem, te da će mu država pomoći koliko je moguće da njegiva porodica opstane u Velikoj Hoči.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u Beogradu vlasnika vinarije Srđana Petrovića iz Velike Hoče, kome su policija i carina prisstinskih vlasti zaplenili krajem prossle nedelje gotovo svo proizvedeno vino, oko 42.000 litara. Zaplena je, inacce, protekla dramatično, a Vuccich je tim povodom ocenio da se Srbi na Kosovu i Metohiji suoccavaju sa ogromnim pritiscima, i da mrzznja prema srpskom narodu ide do krajnjih granica. Predsednik je tada podsetio da se u Velikoj Hoči dogodio napad na celu enklavu, a ne samo na kuću Srđana Petrovića njegovih roditelja i dece, dodajući da “srpske sluge Aljbina Kurtija” treba da znaju, kada govore da mu oteto vino treba vratiti, da je to vino uništeno. Najavio je da će razgovarati sa Srđanom Petrovićem, te da će mu država pomoći koliko je moguće da njegiva porodica opstane u Velikoj Hoči.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je  tokom razgovora sa vlasnikom vinarije Srđana Petrovića iz Velike Hoče, kome su policija i carina prištinskih vlasti zaplenili krajem prošle nedelje gotovo svo proizvedeno vino, oko 42.000 litara, da nema Srbina koji nije bio ponosan na to kako se porodica Petrovića držala u tim teškim trenucima i poručio mu da ne brinu oko napravljenog gubitka. „Za to nemojte da brinete, što su vam napravili gubitak, oni ne znaju razliku između Vranca, Prokupca, Gamea, Graševine i drugih sorti vina, pa su izmešali sve“, rekao je Vučić u razgovoru sa Srđanom Petrovićem i njegovom porodicom. Vučić je od Petrovića dobio na poklon njegovo methohijsko vino, koje je pokazao pred kamerama. „Ovo je methoijsko crveno vino, kupaža tri sorte, Vranca, Prokupca i Gama, na kome piše Velika Hoča KiM i Republika Srbija, biće da je to razlog što u prosuli vino“, rekao je Vučić i zahvalio na poklonu. Vučić je rekao da njegov otac ima veliku kolekciju vina i da će ta flaša zauzeti specijalno mesto u toj kolekciji, u njegovoj porodičnoj kući.

Vučić: Pomogli smo i pomoći ćemo porodici Petrović koliko smo mogli, više smo govorili o Velikoj Hoči i Srbima koji tamo žive, razgovarali smo kako da pomognemo da mladi ljudi ostanu tamo, da ulažemo da naš narod opstane.

Tokom susreta sa Petrovićima video sam neverovatnu snagu i opredeljenost da ostanu da žive u izuzeno teškim uslovima u Velikoj Hoči, zahvalan sam im što čuvaju srpsko ime i prezime u Metohiji.

Srđan i njegova žena Suzana su zahvalili Vučiću i državi Srbiji što su uz njih, kao i što pomažu srpske vinare na KiM. Kazali su da im je bilo naročito teško kada im se sin Milan popeo na krov preteći da će da skoči. Srđan je u razgovoru sa Vučićem rekao da ta vinarija pravi vino od autohtonih sorti. Vučić je kazao da ta porodica ima dva hektara i pravi najbolje vino od Prokupca, Vranca i Gamea. Pitao je Srđana da li više voli Vranac ili Prokupac i nakon odgovora da je to, ipak, Prokupac, kazao da je to naša autohtona sorta koja ima budućnost, kao i da je čak austrijski Lidl napravio posebne čaše za naš Prokupac. Srđan je dodaO da prave i rakiju, oko 2.000 do 3.000 litara godišnje, uglavnom lozu i komovicu, i nešto malo šljivovice.

Vučić: Ponosan sam na naše oružane snage, popuna vojske nikad bolja u hrani, gorivu, ljudstvu, bio sam presećan kad sam video jedinstvo, želju i opredeljnost da se izvrši svaki zadatak koji ruzkovodstvo države bude postavilo pred njih.

Vučić: Činimo sve da očuvamo mir, molimo još jednom da nevine Srbe puste na slobodu i da više ne šalju kosovsku policiju, pogotovo ne naoružanu dugim cevima na sever KiM, na to namaju nikakvo pravo, ne želimo sukob, molimo da uvaže naše zahteve.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa porodicom Petrović iz Velike Hoče da je veoma srećan što je do tog susreta došlo i istakao da je ponosan na to što ih Srbija ima i zahvalan im što čuvaju srpsko ime i prezime u Metohiji gde je Srba tako malo ostalo. Predsednik je kazao da će „nešto malo koliko je država mogla da pomogne“. „Pomoći ćemo i pomogli smo“, kazao je Vučić. Navodi da su više razgovarili o Velikoj Hoči, o 427 Srba koji žive u toj metohijskoj enklavi. „Pomogli smo i uredili smo Trg u toj predivnoj enklavi, ali razgovaramo i kako da pomognemo ostanak i opstanak tamo pre svega mladih, šta je još potrebno da uložimo, a da nas ne ometaju pri tom ulaganju da bi naš narod mogao da opstane na svojim ognjištima“, naveo je predsednik. Kako kaže, danas su razgovarali i o sajmu vina u Mitrovici, o sledećem Otvorenom Balkanu, odnosno o učešću Srđana i Milana Petrovića sa svojim vinima na tim manifestacijama. „Onoliko koliko malo možemo da pomognemo, u gotovo za nas nemogućim uslovima, mi ćemo to da uradimo“, kazao je. Porodici Petrović je zahvalan na tome što i kada im je najteže i kada im sa dugim cevima upadaju u kuću, oni nisu krili ni svoje prezime, ni svoje ime, ni pripadnost svom srpskom rodu. Istakao je da je u njima video neverovatnu snagu i opredeljenost i kod dece da ostanu da žive u Velikoj Hoči. „Ponosan sam na sve ove divne ljude, na to što ih imamo, na njihov duh, snagu i zahvalan sam im što čuvaju srpsko ime i prezime u Metohiji gde nas je tako malo ostalo i tako nepokolebljivo, čvrsto i snažno rade da samo u ime Srbije i svih nas mogu da kažem jedno veliko hvala“, kazao je predsednik. S obzirom da je od Petrovića dobio metohijsko vino, Vučić kaže da će to vino imati posebno mesto u kući Vučića sa oznakom gde je urađeno, u Velikoj Hoči, na KiM, u Srbiji.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će Vlada Srbije u čevrtak doneti odluku o slanju zahteva Kforu da se obezbedi prisustvo srpskih snaga na severu KiM. „Sednica vlade je u četvrtak i kako stoje stvari vlada će doneti odluku o upućivanju pisma konadmantu Kfora“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara. Vučić je dodao da će sednica vlade biti u četvrtak popodne i da će zatim Kfor dobiti taj zahtev.

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo je Petrovićima sve najbolje, navodeći da su decu poslali u Kosovsku Mitrovicu da studiraju, pa su sada, kako je rekao i u Metohiji i na Kosovu, a da na putu od Velike Hocce do Mitrovice nema nijednog srpskog sela do Suvog dola. „Nijednog srpskog sela nema do Suvog dola, tako da tek kada pređu Ibar i dođu u Mitrovicu, onda Srbina možete da vidite. Prolazite kroz Glogovac, Srbicu“, kazao je Vučić. Još jednom im se zahvaljujući što su došli danas u Beograd, Vučić je rekao: „Živela Srbija, nema predaje“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana