Vučić: Preduzeli smo odgovarajuće mere na zaštiti naše otadžbine, izdao sam najvažnija naređenja tanjug

Objavljeno: 11.12.2022. 19:58 Izmenjeno: 19.12.2022. 10:09

Važno je da pozovemo Albance i Srbe na očuvanje mira, pozivam Srbe da budu staloženi, mirni, da ne nasedaju na provakcije,

foto tanjug

 

Preduzeli smo odgovarajuće mere na zaštiti naše otadžbine, izdao sam najvažnija naređenja, Savet za nacionalnu bezbednost ih je prihvatio, ponosan sam na naše vojnike i policajce, pre nego što dobiju bilo kakvo naređenje za podizanje borbene gotovosti, milion puta pre toga pokušaćemo da sačuvamo mir.

Srbi moraju da veruju Kforu dok se ne dokaže drugačije, mi ne idemo protiv Kfora ni Euleksa, mi samo hoćemo da sačuvamo naš narod.

Pred Srbima na KiM je teška noć, moje je da budem sa njima, imamo uveravanja iz Kfora i Evrope da oni neće preduzimati nasilne akcije protiv demonstarnata, nastavićemo da razgovaramo sa njima

Važno je da pozovemo Albance i Srbe na očuvanje mira, pozivam Srbe da budu staloženi, mirni, da ne nasedaju na provakcije, nema potvrde da je došo dio napada na Euleks, napadi na Euleks i Kfor ne smeju da se događaju.

Na terenu imamo tešku borbu za opstanak jednog naroda na svojim ognjištima, kosovska policija koja nema pravo da bude na severu, reč je o pokušaja završavanja sa srpskim problemom na KiM u kome učestvuju Priština i dobar deo međunarodne zajednice.

Ceo dan sam imao kontakte sa predastvnicima EU, naš posao je da pokušamo da sačuvamo mir, general Mojsilović je razgovarao sa komandantom Kfora i dobio je uveravanja da Kfor neće dozvoliti ptoivpravni upad kosovske policije na sever pokrajine, ali da li će se to desiti, to niko ne može da kaže tačno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas za njega zbog situacije na severu KiM bio najteži dan otkada je predsednik države i od kada je bio predsednik vlade i da ga čeka verovatno i najteža noć, jer smo priterani uza zid. „Mi smo tu priterani uza zid, za mene je ovo svakako najteži dan od kada sam predsednik Dbije i predsednik vlade, verovatno najteže noć me čeka“, rekao je Vučić za RTS posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Kaže da je očigledno da mnogi neće da haju ako se nešto desi na KiM. „Naše je da pozivamo na mir i tražimo da ni slučajno niko ne dira pripadnike Kfora i Eleksa i to je veoma važna poruka, da pozivamo na mir i razgovore i da puste nevinog čoveka na slobodu (uhapšeni DejanPantić), ali onda će svima da bude jasno da je bio nevin uhapšen“, istakao je Vučić.

Ovo što se dešava na KiM je pokušaj završavanja sa srpskim problemom, u kojem učestvuju Aljbin Kurti i prištinske vlasti, kao i dobar deo međunarodne zajednice koji se pravi da se ništa ne dešava, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, za RTS, rekao da je na tom sastanku analizirano sve što se zbiva na KiM kao i takozvani međunarodni aspekt situacije na terenu, kao i perspektive. „Događa se sve ono što smo najavili juče, prethodnih dana i prethodnih nedelja, najpre iz međunarodnog aspekta, u kojem imate bezbroj neistina, direktnih falsifikata, čak i ogoljenih laži onoga što se zbiva na terenu“, podvukao je on. Vučić je istakao da se na samom terenu vodi teška borba za opstanak jednog naroda na svojim ognjištima, gde takozvana Kosovska policija (KPS), koja nema nikakvo pravo da bude prisutna na severu, a da se ne priča, kako je rekao o pravu specijalnih jedinicah, već i o KPS-u, koji nema pravo da bude tamo osim Direktorat sever, koji mora da bude sastavljen od 96 odsto Srba. Oni, podvukao je, na pitanje da li to važi i nakon što su predsednici četiri opštine podneli ostavku, da nemaju ni u jednoj situaciji jer nema novoizabranih predsednika opština. „Da ne pričam da su i danas upadali sa specijalnim jedinicama, za koje se mnogi iz međunardne narodne zajednice prave da nisu ni videli. Kostić (radnik na Gazivodama) je sigurno izmislio da su ga gurali i pitali li je ovo Srbija, cepali mu zastavu“, dodao je Vučić. Ukazao je da je najbolji primer za ciljeve Prištine hapšenje Dejana Pantića, koji je optužen za terorizam što je bio u okviru „Tri solitera“, gde živi, a kada su shvatili da postoje i video nadzori koji potvrđuju da ništa nije uradio, dodao je, rekli su da je bio u Leposaviću, pa da je pre više od godinu dana u toj opštini učinio nešto. „Ako je sve vreme bio pripadnik KPS-a kako da protiv nega Priština nije podnela nijednu prijavu. Reč je o srčanom bolesniku, a porodicu nisu ni obavestili gde se nalazi njihov suprug i otac. Toliko o pravima ljudi i sistemu“, rekao je on. Vučić je kazao da je bio šokiran izjavama pojedinih evropskih zvaničnika, koji su rekli da su barikade užasne i pozvali Srbiju da ih skloni. „Kada nešto urade Albanci na severu onda kažu šta se to tiče Srbije, jer je to druga država, a kada treba da pronađu krivca, a da ne budu Albanci ne mora da bude uvek druga država“, kritikovao je on. Vučić je kazao da je na Savetu razmotreno šta mora da se čini. Pozvao je Albance, i naravno Srbe na očuvanje mira i smirivanje situacije. „Pozivam Srbe na severu da nudu staloženi, mirni, smireni, ne nasedaju na provokacije. Srbi kažu da su neki u međunarodnoj zajednici izmislili napad na Euleks, a ni mi nemamo informacije, ali to ne sme da se događa, jer bi na tome insistirali praveći svoju priču“, podvukao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da Beograd ima uveravanje Euleks-a i Kfor-a da neće preduzimati nasilne akcije prema demonstrantima na barikadama na severu Kosova i Metohije. Vučić je nakon Sednice saveta bezbednosti, na RTS-u, a odgovarajući na pitanje o informacijama da će večeras specijalci ući na sever kako bi uklonili barikade, kazao da se nada da će se Euleks i Kfor i držati tih uveravanja. „Imamo uveravanja iz Kfora, Evrope da neće preduzimati nasilne akcije prema demonstrantima, nadamo se da će to tako proći. Nastavićemo da razgovaramo sa njima, to je naš posao, učinićemo sve da se sačuva mir i stabilnost“, kazao je predsednik. Na pitanje da prokomentariše to što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao da sve što radi Priština, kao i odluke koje donosi, sve su u dogovoru sa Euleks-om i Kforom, predsednik mu se zahvalio. „Hvala mu na tome, pošto smo mi mislili da je samo on malo lud i da želi proterivanje Srba sa KiM, dobro je da nam je ukazao da nije sam“, kazao je Vučić. Na pitanje šta znači za Srbe na KiM kada vide Kfor, odnosno da li to treba da ih brine ili treba da se osećaju bezbednije, Vučić kaže da Srbi na Kosmetu, dok se to ne dokaže drugačije na terenu, moraju da veruju Kfor-u. „Kfor je odlukom UN ta bezbednosna snaga koja mora da garantuje bezbednost Srbima. Da li će to tako biti, mi se nadamo da hoće, ukoliko ne bude, odmah će nam biti sve jasno“, kazao je predsednik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana