Vučić posetio Hitnu pomoć koja godišnje spasi jedan mali grad Tanjug

Objavljeno: 29.08.2019. 12:22 Izmenjeno: 30.08.2019. 11:08

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je  Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć, gde je razgovarao sa rukovodstvom te zdravstvene institucije koja godišnje obavi skoro 100.000 intervencija i spasi jedan mali grad.

TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

Poseta je prilika da direktor Hitne pomoći Goran Čolaković upozna predsednika sa detaljima izgradnje, rekonstrukcije i dogradnje objekta u okviru kompleksa Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Predsednik je u razgovoru sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorom Zavoda upitao da li ljudi iz zdravstva osećaju bar malo kada se povećaju plate.

Rekao je da u svim oblastima u zdravstvu moraju biti povećane plate, kako bi zadržali ljude kod nas.

Vučić je ukazao da i u socijalnom sektoru treba povehcati plate.

Takođe je, govoreći o edukaciji iz urgentne medicine, ukazao da smo izgubili mnogo ljudi, jer nismo mogli da ukažemo prvu pomoć, nismo imali sredstva za zaustavljanje krvi kao neki drugi.

Prema njegovim rečima, urgentna medicina mora da bude dignuta na najviši nivo.

Gradpnačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao za Tanjug da se rekonstrukcija odvoja uz pomoć IPA fondova i Grada Beograda, da bi trebalo da počne u prvom delu 2020. godine.

Sanacija tog objekta planirana je u tri faze. U prvoj fazi biće izgrađen potpuno novi blok A, blok B se delom dograduje i delom obnavlja, dok je za treći blok – blok C planirana rekonstrukcija.

Zgrada Hitne pomoći, od kada je izgradena šezdesetih godina, nikada nije bila rekonstruisana, a broj stanovnika u prestonici višestruko je porastao.

Zahvaljujući projektu obnove, Beograd će konacno nakon 60 godina dobiti Hitnu pomoć po evropskim standardima, koja će moći da odgovori svim potrebama građana.

Planirano je da bude dograđeno 6.000 kvadrata, što će ukupno sa postojeće 2.000 biti ukupno 8.000 kvadrata.

Sa predsednikom Vučićem i gradonačelnikom, u posti Zavodu je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Inače, Urbanistički projekat za najavljenu rekonstrukciju zgrade Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć bio je na javnom uvidu od 1. do 8. avgusta, a usvojen je prošle nedelje.

Kako je predviđeno projektom, objekat bloka A će biti napravljen po etažama.

Prizemlje je namenjeno za čuvanje i servisiranje voznog parka, prvi sprat će zauzeti edukativni centar, a na drugom spratu ce se nalaziti administrativna služba.

„Kako je predvideno, u edukativnom centru ce se pružati obuka specijalizantima, a projektovano je pet učionica, ostava za opremu i sala poput amfiteatra za predavanja. Na drugom spratu će biti smešten administrativni deo sa prostorijama kol-centra, kancelarijama za direktore, načelnike“, stoji u urbanistickom projektu.

Blokovi B i C bice u funkciji zavoda koji pruža hitnu medicinsku pomoc. Sva tri bloka bice povezana sistemom hodnika.

U planu je da budu izgrađena i 52 parking-mesta za sanitetska vozila, od kojih ce devet biti napolju, a ostalo u okviru objekta.

Vučić: Mnogo ulažemo u zdravstvo, da sačuvamo našu pamet

Hitna pomoć je prvo mesto sa kojim se svi suočavamo u slučaju urgentnih problema sa zdravljem, svojim i svojih bližnjih, a lekari, medicinsko i nemedicinsko osoblje se bore za živote ljudi, poručio je  predsednik Aleksandar Vučić i istakao da će oni i ove godine imati povećanje plata, što je, nada se, značiti njihovu opredeljenost da ostanu u svojoj zemlji.

Vučić je novinarima, nakon posete Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć, rekao da je to stara zgrada iz 1960-e godine, koja gotovo 60 godina nije rekonstruisana, uz manje obnove pre četiri godine koje su bile nedovoljne.

Predsednik je naveo i da će do kraja godine za Hitnu pomoć stići 17 novih vozila, što će pomoci da se sačuva još neki život.

„Sada krećemo u izgradnju novog modernog kompleksa. Hvala svim lekarima, medicinskom i nemedicinskom osoblju, mehaničarima, vozačima.. koji se bore za živote ljude. Imaće ove godi povećanje plata i nadam se da će to znaciti njihovu opredeljenost da ostanu“, rekao je Vučić.

Povećanje plata doprineće da se oni osećaju bolje i da mogu da pruže još kvalitetniju pomoć građanima, dodao je Vučić.

Predsednik je naveo da je to sve deo napora da zdravstvo, koje je bilo razrušeno, bude najmodernije u ovom delu Evrope.

„Mnogo ulažemo i najviše ćemo radnicima u zdravstvu da podižemo plate, da sačuvamo našu pamet, i koliko god bilo teško sa Austrijom ili Nemačkom, čini mi se da ćemo u tome uspevati“, rekao je Vučić.

On je preneo novinarima da napreduju radovi na izgradnji i obnovi KCS, Zemunske bolnice, Instituta za majku i dete, Dedinja 2, kao i da će se graditi nova Infektivna klinika, za koju kaže da je u najtežem stanju, zbog čega može da nas bude sramota.

„Ali, biće najmodernija, na ponos svih. Uskoro krećemo sa tim“, rekao je Vučić.

Sve je to sada moguće zbog fiskalne discipline u prethodnim godinama.

Najavio je da će zatim početi obnova domova zdravlja, jer je tu, kako kaže, najmanje rađeno.

Vučić je rekao da je posebno ponosan na programe vantelesne oplodnje koje će država, najavljuje, da finansira za sve parove koji to žele, bez obzira na to koji im je pokušaj, ako medicinska struka kaže da je to moguće.

Takođe, dodao je da je posebno ponosan na izdvajanja za lečenje retkih bolesti, za koje se sada, kaže, izdvaja 50 miliona evra, što pre neku godinu nije bila stavka u budžetu.

„To je dramatično povećanje ulaganja i veći je broj dece kojima možemo da platimo lečenje u inostranstvu. Petostruko ii šestostruko je veći broj dece koje šaljemo na lečenje u inostranstvu, kojima ovde ne možemo da pomognemo“, rekao je Vučić.

Vučić: Stopa nezaposlenosti u Srbiji pala na 10,3 odsto

Stopa nezaposlenosti u Srbiji pala je na 10,3 posto što je najniži nivo nezaposlenosti u proteklih nekoliko decenija, rekao je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je nakon obilaska zgrade Hitne pomoći u Beogradu rekao da je, s druge strane, stopa zaposlenosti na nivou od 49,2 procenata što je takođe, ukazuje, najviši nivou u proteklih nekoliko decenija.

Vučić je čestitao svim nadležnima koji su radili na postizanju ovih rezultata ali i istakao da će država nastaviti da radi na spuštanju nivoa nezaposlenih ispod deset procenata.

Kako je dodao, po rezultatima u smislu visine nivoa nezaposlenosti, Srbija se može meriti sa nekoliko zemalja Evropske unije.

Vučić: Od Ðilasa smo čuli kako bi u Srbiju uveli diktaturu

Juče smo iz izjave Ðilasa čuli kako bi u Srbiji bila uvedena diktatura, na otvorena vrata, konstatovao je predsednik Aleksandar Vučić komentarišući izjavu Dragana Ðilasa da će nova vlast dovesti nove tužioce, koji će odlučivati ko će da ide u zatvor.

„Ðlas je, želeći da ukaže na autokratiju, rekao da će kada on dođe na vlast, kao da nije dovoljno opljačkao zemlju, da dovede tužioce i da će u zatvoru biti oni za koje to tužioci budu rekli. Već si dovodio tužioce i sudije. 840 sudija si otpustio u jednom danu. Već jednom si diktaturu uvodio“, kazao je Vučić.

Ðilas je, primećuje Vučić, ili namerio da uvede diktaturu ili je nepismen, jer, podseća, nisu tužioci ti koji odlučuju ko ide u zatvor, već sud.

„Ne plašim se ja vas tajkuna. Nisam se ni plašio, a pobeđivaću vas istinom, pravom i pravdom, ne diktaturom, kako bi ste vi da određujete ko bi trebalo da ide u zatvor. Ne plašim ih se jer su moji ciljevi sveti i oni su – šta će se pisati u knjigama šta je ko uradio za zemlju“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da ispred Predsedništva dolaze svi koji bi da drže konferencije za novinare i dodao da ne želi da se izjašnjava o slučaju „Dajrekt media“, jer ne želi da komentariše rad tužilaštva.

„Mnogo važnije od nečije lične sudbine je da prekinemo sa nekoliko principa, a to je da političari nikada ne odgovaraju za kriminal i korupciju. Političari se uvek sakriju iza nekog drugog, postavljaju ispred sebe druga lica, kao što je bio slučaj za najveću pljačku u vezi Bulevara Revolucije, kada su postavili vozača Bijelića, koji nije imao ništa od toga, a milioni su otišli u džepove velikog gazde“, objasnio je on.

Ukazao je da Ðilas nikada nije držao konferenciju za novinare da zaštiti članove DS, ali jeste sada, kada štiti svoju privatnu svojinu.

„Razumeo bih da Dragan Šolak kao vlasnik drži konferenciju. Ovim je Ðilas potvrdio da je sve tačno što smo znali godinama, pokazao je kroz histeriju i nervozu koliko mu je teško da podnese delatnost nadležnih organa“, istakao je on.

Vučić je podsetio da je Ðilas pre nekoliko nedelja išao u policiju da vidi da li ima nešto protiv njega, i kada je izašao rekao da nema ništa i da je pošten, a juče je govorio o političkom progonu.

„Dogovorite se za šta ćete da nas kritikujete“, nagalsio je on.

Istakao je da je ključna stvar u svemu tome da je ceo sistem napravljen po tome da jedan od najviših nosilaca vlasti, koji ima privatne firme, najveći biznis pravi sa državnim i javnim kompanijama Srbije.

„Nigde u svetu se to ne dešava, uz izuzetak banana država, a tajkuni ministri i tajkuni gradonačelnici mislili su da je to moguće i normalno“, rekao je on.

Ukazao je da vidi da Mišković i Ðilas imaju istog advokata i da su povezani.

Ðilasu je još poručio da dva šatora ispred Predsedništva štite specijalci, iako nikoga u njima nema.

Vučić: Biće pohapšeni napadači sa autoputa

Predsednik Vučić izjavio je  da moraju da budu uhapšeni napadači koji su u noći između utorka i srede izleteli na auto-put „Miloš Veliki“ i palicama lupali vozila koja su uspeli da zaustave, povredivši pritom troje ljudi.

„Svi će biti pohapšeni. Kako to može da se spreči? Pa, svi će biti pohapšeni“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

„Svi koji su tamo tukli ljude, sa palicama izlazili na autoput, ta banda će da bude pohapšena“, dodao je predsednik.

Prema pisanju medija, više od 10 osoba, sa fantomkama na glavama, nešto iza ponoći između utorka i srede, presrelo je dva vozila kod Mislođina i razlupali ih palicama, a potom pobegli.

Policija je ubrzo stigla na lice mesta i zatekla dva razlupana vozila i četvoricu mladića od kojih su trojica povređena u incidentu.

Vučić o Poljskoj: Potpuni revizionizam istorije

Interesantno je da oni koji su najviše stradali nisu dobili poziv u Poljsku na obeležavanje 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata, kao ni mi koji smo među najstradalnijima, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.
Kako je rekao, srpski narod je, proporcionalno broju stanovnika nesumnjivo među najstradalnijima, u prvih četiri ili pet zemalja, sa pobedničke strane.
„Ali, skupiće se mnogi sa ove druge strane, u redu je to…“, konstatovao je predsednik.
Vučić je poručio da je potpuni revizionizam istorije u toku u poslednje vreme, čemu ćemo morati da se suprotstavljamo istinom i činjenicama.
„Hvala im na tome, ništa drugo“, rekao je Vučić.

Vučić: Sve o tenku i oklopnom vozilu – čista laž

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  da je bio iznenađen histeričnom kampanjom povodom pojavljivanja „tenka“ ispred Marakane, ističući da je gotovo sve što je o tome objavljeno čista laž.

„Kažu, skupile se ubice da slave Vukovar. Tenk kome je cev zalivena, nema motor, nema bilo kakve veze sa Vukovarom, ni sa Hrvatskom, ili bilo kojim delom Srpske Krajine, ili bilo čime… Mogu da razumem da se to radi u delu hrvatske javnosti, ali u Srbiji – to ne mogu“, rekao je Vučić.

On je rekao i da bi više voleo da je simbol Zvezde nesto drugo, li da o tome odlucuju navijači i oni su izabrali tenk.

Vučić je naveo primere i drugih evropskih klubova, kao sto je CSKA koji ima tenk ispred stadiona, ili nemački klub Borusija Dortmund koji takođe ima tenk kao simbol, koji jos podseća na prošla vremena.

Vučić je istakao i da oklopno vozilo koje se vozi po gradu, a o kojem se takođe pisalo svašta, je samo nadograđeni kamion Tam od iverice, i pokazao njegovu sliku.

„To je to veliko oklopno vozilo koje je narusilo mir u našoj zemlji“, rekao je ironicno Vučić i pokazao fotografiju vozila.

On je Partizanu poželeo sreću večeras, kako bi Beograd bio jedan od gradova koji ima dva predstavnika u Ligi Evrope, jer je to važno za Srbiju.

Vučić: Poručio sine daj gol, Vukanović ga dao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je dva sata pred kvalifikacionu utakmicu za Ligu šampiona između fudbalera Crvene zvezde i Jang Bojsa u Beogradu pozvao igrača Zvezde Aleksu Vukanovića, jer je pomislio da bi on mogao biti igrač odluke.

„Sedeo sam sa predsednikom Crvene zvezde i palo mi je na pamet da bi Vukanović mogao biti igrač odluke. Zamolio sam šefa Zvezde da nazove Vukanović, kojem sam rekao „Sine, daj gol“.

„On je kazao da će dati sve od sebe i dao je gol. Čestitam mu na tome“, rekao je Vučić novinarima.

On je čestitao Zvezdi plasman u Ligu šampiona i poželeo mnogo uspeha u budućnosti.

Dodao je da je slučajno pogodio, kao što se svakome desi to nekada, kada nešto prognozira.

„Marin (fudbaler Zvezde prim. aut) je najbolji, svetska klasa, ali palo mi je na pamet da bi Vukanović mogao da reši utakmicu“, rekao je Vučić.

Fudbaleri Crvene zvezde u utorak su remizirali sa Jang Bojsom 1:1, uz gol Vukanovića, što je bilo dovoljno za drugi uzastopni plasman u Ligu šsampiona jer je u Bernu bilo 2:2.

Vučić: Tajkuni  neće više voditi i pljačkati ovu zemlju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je  da tajkuni neće upravljati i pljačkati zemlju i da će država raditi svoj posao, a nadležni organi svoj.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa tvrđanjama Dragana Ðilasa o njegovoj umešanosti u procesuiranje zaposlenih na RTS-u i u Ðilasovoj nekadašnjoj komaniji „Dajrekt medija“, Vučić je podsetio da niko nikada koga je država optužila nije priznao da je kriv.

„Je l“ ste čuli da je iko ikada koga je država optužila rekao “ja sam kriv“. Ja to još nisam video, što to očekujete od ovih malih političara“, rekao je Vučić.

On je naglasio da nadležni organi svoj posao rade, a država svoj, i dodao: „A, to da će tajkuni upravljati ovom zemljom i da nastave da je pljačkaju – taj film neće da gledaju“.

Vucicć je na pitanje televizije N1 zašto je juče nakon hapšenja izostalo oglašavanje tužilaštva, dok su stigle reakcije iz SNS – od Marije Obradović i ministra Nebojše Stefanovića koji je iznosio detalje iz istrage, ukazao da je Stefanović po sluzbenoj dužnosti upoznat sa slučajem, jer je MUP sprovodio istražne radnje po nalogu tužilaštva.

Inače, Tužilaštvo za organizaovani kriminal oglasilo se juče u dva navrata ovim povodom, o čemu je Tanjug izveštavao, a Stefanović je na konferenciji za novinare čitao detalje iz krivične prijave koju, inače, sastavlja policija.

Predsednik je, odgovarajući na pitanje, rekao da može da prihvati svu „krivicu“ za državne organe što su sa nečim upoznati i što su pet minuta ranije nekog o nečem obavestitli, napominjući da to mora da se promeni u budućnosti.

„Sasvim sam ozbiljan, ali neću to da merim sa stepenom zločina i krađe od 500 ili 600 miliona evra“, odgovorio je predsednik, napominjući da ne zna detalje sa konferencija Obradovićke i Stefanovića.

„Marijinu konferneciju nisam video, a Nebojšinu sam video na nekim vestima, možda nisu krivi ništa, ako jesu tu nema tolerisanja.I ja sam tako nekoliko puta istrčavao sa određenim stvarima i svaki put kažem kažem “kriv sam, izvinite ljudi“. Ali ja nisam ukrao 500 miliona“, zaključio je Vučić.

 

One Response to “Vučić posetio Hitnu pomoć koja godišnje spasi jedan mali grad”

  1. Drug Tova каже:

    Infektivna klinika u Beogradu je prioritet. Svaki dan prolazim tamo i suze mi same krenu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana