Vučić: Ponosan sam na samostalnu,nezavisnu i slobodarsku politiku Srbije tanjug

Objavljeno: 31.03.2023. 16:29 Izmenjeno: 03.04.2023. 10:33

foto tanjug   Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na politiku koju Srbija vodi – samostalnu, nezavisnu i slobodarsku i da mu ne pada napamet da se pravda svom stranačkom kolegi Draganu Šormazu niti bilo kome sličnom zbog politike koju vodi, već da samo odgovora narodu. Vučić je, na pitanje novinara da prokomentariše […]

foto tanjug

 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na politiku koju Srbija vodi – samostalnu, nezavisnu i slobodarsku i da mu ne pada napamet da se pravda svom stranačkom kolegi Draganu Šormazu niti bilo kome sličnom zbog politike koju vodi, već da samo odgovora narodu. Vučić je, na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Dragana Šormaza iz SNS da su neprihvatljiva njegova, Vučićeva, opravdanja za neuvođenje sankcija Rusiji, rekao da nije video tu izjavu, ali da je stranka koju vodi demokratske orijentacije i da svako ima pravo na svoje misljsanje, iako nije uobičajeno da se izlazi u javnost i kritikuje predsednik stranke. „Ali zbog toga neće imati bilo kakve posledice. Kod nas niko nije imao, mi ne izbacujemo ljude kao u nekim navodno demokratskim strankama“, naglasio je Vučić. Kaže da se u Srbiji svi razumeju u politiku, to jest vođenje države i fudbal. „Razumem da Šormaz zna bolje od mene kako se vodi država, samo je u jednoj reči pogrešio, ako sam dobro razumeo pitanje da je rekao da ono što govorim ne može da opravda neuvođenje sankcija, to je da nije razumeo da se ja ne pravdam ni njemu, niti bilo kome drugome, zbog politike koju vodim. Moje je da izađem pred građane Srbije, a ne da se pravdam njemu. Ima pravo da me pobedi na skupštini stranke ili na izborima ili svakom drugom mestu – otvorena utakmica“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je , povodom rata u Ukrajini, da je situacija u svetu još mnogo komplikovanija nego što se to misli, kao i da predstoji jedno od najtežih proleća u političkom, ali i vojnom smislu. Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara u Novom Pazaru da prokomentariše to što je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da Zapad jača vojnu silu u Poljskoj, kao i da planira invaziju na Belorusiju, ali i da bi postavljanje nuklarnog oružja u Belorusiji moglo da zaštiti njegovu zemlju. „Situacija je još mnogo komplikovanija i vidi se da je svuda velika nervoza. Lukašenko je rekao neke stvari za koje nisam siguran da bi bili oduševljeni ni u Moskvi, a za ovo drugo nisam siguran da su zadovoljni na Zapadu. Vidi se da se žuri i Ukrajincima i Rusima. Pogledajte izjavu predsednika Kine Sija, koji je uz Bajdena možda najmoćniji čovek na svetu, u kojoj kaže da njegova zemlja mora da bude pripremljena za rat. Kada sve to složite onda vam je jasno da nam predstoji jedno od najtežiih proleća ne samo u političkom već i vojničkom smislu“, rekao je Vučić. Istakao je da bi u toj sitauciji Srbija trebalo sebe da gleda i čuva, dodatnom brigom o građanima, čuvanjem mira, razgovorom sa ljudima i dodatnim ulaganajima i rastom BDP. „Da to pokušamo, da to bude naš odgovor“, poručio je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će nastaviti da se bori za narod na Kosovu i Metohiji koji trpi velike pritiske od vlasti u Prištini i da će to činiti stalnim pozivima na mir i razgovore. Vučić je na pitanje novinara povodom navoda da večeras ističe rok za preregistraciju vozila na severu Kosova i Metohije i da li će KM tablice moći i dalje da se koriste na tom prostoru podsetio na izjavu portparola službe za spoljne poslove EU Petera Stana da sporazum Beograda i Prištine od 23. novembra nema postavljeni krajnji rok, niti datum isticanja, dodajući i da je EU rekla da je Srbija u pravu. „Borimo se, radimo šta možemo, dobili smo danas potvrdu EU da smo mi u pravu, a da li je EU u stanju da privoli Kurtija da to uradi ili ne… Šta rade naši politički protivnici i njihovi medijski eksponenti, pokušavaju da vam kažu kada Kurti nešto jednostrano izvede i kada on sprovodi teror nad našim građanima, da za to nije Kurti kriv već Vučić, a kojim sredstvima da sprečim nasilje nad Srbima osim stalnim intenzivnim pozivima na mir, razgovore, dogovore, kompromise i sve drugo“, rekao je Vučić u Novom Pazaru odakle je počeo obilazak Raškog okruga. On je upitao da li je njegova krivica što je na Jarinju i Brnjaku postavljeno ono što neki nazivaju graničnim, a neki administrativnim prelazom, podsećajući da je to učinjeno 2011. godine. „Boriću se uvek i uvek ću biti uz naš narod i daću sve od sebe da pomognem našem narodu na KiM koji trpi svakako ogroman pritisak i politički i svaki drugi od vlasti u Prištini koji ne mogu zbog svojih internih stvari da objasne šta je to što moraju da urade pa svaki dan moraju da izlaze i govore protiv Zajednice srpskih opština, tablica i svega drugog“, rekao je Vučić. On je naveo da Srbija ne može da promeni stav prištinskih vlasti i njihovo mišljenje, dodajući da ne razume gde je tu krivica naše države, jer je uvek samo rađeno ono što se može, svim srcem, snagom i energijom, a na kraju je stigla potvrda EU da je Srbija u pravu. „Pa šta još tražite od mene, šta još očekujete od mene, od bilo kog predstavnika vlasti u Beogradu“, upitao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana