Vučić: Ozbiljna država ne funkcioniše na partijskim dogovorima Tanjug

Objavljeno: 17.11.2016. 14:26 Izmenjeno: 18.11.2016. 12:32

Svako povećanje plata u javnom sektoru može biti zasnovano samo na rastu, odnosno na zdravim javnim finansijama, a ne na političkom dogovoru, poručio premijer Aleksandar Vučić.

„Ozbiljna država ne funkcioniše na partijskim dogovorima“, rekao je premijer novinarima i ponovio da država ne može, niti hoće da poveća plate bez realnog osnova.

„Ne mogu da vam povećam, da ste još toliki, da štrajkujete još sto godina, jer budžet nije ćup iz kojeg se vadi novac“, rekao je Vučić.

Ističući da Srbiju očekuju dobre godine, Vučić je rekao da će sledeće godine rast biti viši od 3,5 odsto, ali da građani nikada nisu zadovoljni.

„Povećavamo platu šest odsto, a oni traže 14 odsto. Dajemo pet odsto, a oni kažu dajte šest. Neki će imati plate veće nego ranije, neki će imati ono što su pre imali, jer imamo zdrave javne finansije“, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je država ranije funkcionisala tako što predstavnici dve partije sednu i dogovore se o povećanju penzija deset odsto, a da se niko ne pita na osnovu čega su doneli tu odluku.

„Skoro su nam uništili zemlju time, penzione fondove su pojeli, razorili zemlju. Danas imamo zdrave finansije i to kažu sve svetske instuticije“, rekao je Vučić.

On je podsetio da će penzioneri sledeće nedelje dobiti po 5.000 dinara jednokratne pomoći.

 

Bank of China od 20. januara u Beogradu

Kineska banka (Bank of China) počeće 20. januara da posluje u Srbiji, najavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je novinarima u Ćupriji rekao da će Kineska banka iz Beograda pokrivati Grčku, Rumuniju, Bugarsku, Albaniju i sve zemlje bivše Jugoslavije.

„Beograd i u tom smislu postaje centar i to je velika vest za nas“, rekao je Vučić.

Nama i porodicama nezaposlenih svako radno mesto važno

Nama je svako radno mesto svetinja, ukoliko se neko pita zašto premijer otvara pogon za 30 ili 70 radnih mesta, primetio je danas premijer Aleksandar Vučić i dodao da porodicama tih 30 ili 70, koji će dobiti posao, to svakako mnogo znači.

„Možda 30 ili 70 radnih mesta, a ovde će biti i 220, ne znači mnogo nekome u centru Beograda, ali porodicama ovih ljudi koji će dobiti posao u novoj fabrici znači sve na svetu“, poručio je premijer, otvarajući fabriku kineske kompanije „Eurofiber“ u Ćupriji.

On je posebno zahvalio kineskom ambasadoru Li Man Čangu na tome što je, kako je naveo, svakog dana dolazi u Vladu Srbije i što njegova zemlja ulaze u Srbiju.

Mi smo, dodao je, spoljnu politiku, ali i ekonomksu politiku vezali u velikoj meri za Kinu, rekao je premijer i zahvalio ambasadoru na njegovom trudu, bez čega, kaže, ne bismo mnogo toga ostvarili.

Ministri dobro, ja mogao i morao i bolje

Premijer je ocenio danas, povodom 100 dana rada vlade, da su ministri radili dobro, a da je on mogao i bolje.

„Oni su pristojno i dobro radili, a ja sam mogao i morao uvek bolje“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Ćupriji, gde je prisustvovao otvaranju kinsekse fabrike „Eurofiber“.

S Jankovićem posle N. godine, ja nemam slobodne dane

Vučić je poručio da će sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem moći da se sastane tek posle Nove godine, jer do tada već ima isplanirane obaveze.

Upitan da komentariše Jankovićevu izjavu da se godinu dana nije sastao sa premijerom, Vučić je rekao:

„Posle Nove godine, o tom potom…Kad se kandiduje, onda polako, onda ćemo neke druge stvari…“, rekao je Vučić.

Naveo je da ima mnogo obaveza do kraja godine, da nema nijedan neradni slobodan dan.

„Nemam neradne dane, a sada nemam nijedno slobodno popodne“, rekao je Vučić.

Nema brige za kontakte s Đulijanijem, ali sve zavisi od nas

Premijer Aleksandar Vučić izjavio da će vlada Srbije imati dobre kontakte sa Rudijem Đulijanijem, koji slovi za kandidata za državnog sekretara u administraciji novog predsednika SAD Donalda Trampa, ali da ne treba zaboravljati da sve zavisi pre svega od našeg rada.

Vučić je, na pitanja novinara u vezi njegovog odnosa sa Đulijanijem, rekao da se inače svašta piše, pa čak i to da je platio da bi video aktuelnog predsednika SAD Baraka Obamu, iako, podsetio ke, Obamu nikada nije video, niti je išta ikada platio za tako nešto slično.

„Kod nas svako može da izmišlja šta god mu padne na pamet“, rekao je Vučić i zapitao kako će sada da prihvate da je Vucić dobar sa nekim, a lagali su da ne poznaje nikoga iz nove administracije SAD.

On je poručio građanima Srbije da mogu da budu spokojni, jer ćemo uvek imati i znanja i volje i umeća da ostvarimo dobar pristup sa svima i imamo prijateljske odnose.

Vučić je podsetio da je Đulijani jedan od prvih svetski značajnih ličnosti koji je podržao Beograd na vodi, i dodao da su takve stvari bitne a ne to da li ga je i gde vodio, kada je Đulijani bio u Beogradu.

Srbija može da razgovara sa svima i radimo na tome da imamo što više prijateljskih odnosa.

„Očekujem najviše od našeg rada. Zamislite da je neko od ovih stručnajaka, polupismenih, poznavao te ljude, pa ne bi mogli da živimo od njih. Polako, imaćemo dobre kontakte, ali sve zavisi najviše od nas“.

Andrej ništa loše nije uradio, kriv što mi je brat

Premijer Srbije je izjavio danas da za njegovog brata Andreja niko ne može da kaže ni da je nešto ukrao, niti da je bilo šta dobio od države, te da je njegova jedina krivica – što mu je brat.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa napisima u medijima o njegovom bratu, naveo da su izgleda otkrili rupu na saksiji, odnosno – da ima brata, Andreja.

On kao premijer, kaže, srećan je zbog toga što može nešto da uradi za svoju zemlju.

„To je divan posao“ podvukao je premijer i dodao:

„A, zamislite da ste na mestu nekoga čiji je posao – samo kaži nešto ružzno o nečijoj porodici…A, videli ste, nigde ničega nema…“.

Da li mogu da kažu da je moj brat negde nešto uzeo, ukrao, nešto dobio od države, zapitao je Vučić.

„Ne mogu da kažu ništa, ništa od toga nije tačno. Ne interesuju ga funkcije. Kriv je što je moj brat, što me voli i što mi pomaže tako što se sreće sa aktivistima stranke koju vodim. Alal im vera kako su otkrili Ameriku, sve Kolumbo do Kolumba“ dodao je.

Kako je rekao, nije se zbog toga ni najmanje uzbudio, to govori o njima, a ne o njemu.

„Samo napred, ja ću svoj posao da radim, a na kraju, narod uvek sve dobro vidi i procenjuje“ poručio je premijer.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana