Vučić: Očekujem Grenela u Beogradu u naredne dve nedelje Tanjug

Objavljeno: 21.01.2020. 15:08 Izmenjeno: 21.01.2020. 21:27

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje ponovnu posetu Beogradu specijalnog izaslanika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Račarda Grenela u naredne dve sedmice.

Vučić je to reklao posle sastanka u Davosu sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Roberta O“Brajana, kojeg je, kako je preneo novinarima, zamolio za veće razumevanje za poziciju Srbije i zahvalio mu na tome što je uvek spreman da sasluša argumente srpske strane.

„Rekao sam da su za nas veoma važni odnosi sa SAD. Znamo koliko smo mali, i za nas je značajno da SAD pokazuje poštovanje“, rekao je Vučić.

Bio je to, kaže Vučić, otvoren i iskren razgovor:

„Imali smo dug, otvoren, iskren i veoma prijateljski razgovor. Ja sam mu rekao da smo mi jedina zemlja, i ne samo u našem regionu, već i u širem okruženju, koja je podržavala izbor Trampa i da bismo voleli da ga ugostimo, kao i samog O“ Brajena. Očekujem da u naredne dve nedelje ponovo ugostim Grenela u Beogradu“, preneo je Vučić novinarima u Davosu.

On je dodao da su razgovarali o srpsko-američkim odnosima, te da je zamolio O“ Brajena za veće razumevanje, ali i da mu se zahvalio na tome što je uvek spreman da sasluša sve što srpska strana ima da kaže.

Vučić je podsetio da je sa O“ Brajenom razgovarao i u Njujorku u septembru, kao i i da su pre nekoliko dana razgovarali telefonom o avio-liniji Beograd – Priština.

Srbija neće da bude lak plen, zato kupuje odbrambeno oružje

Srbija kupuje samo odbrambeno naoružanje, da ne bi bila lak plen, odgovor je predsednika Aleksandra Vučića na primedbe i pitanja koja su mu, kako je preneo novinarima u Davosu, upućene na panelu „Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana“.

„Bile su primedbe na račun Srbje, a najveća primedba je bila zašto se naoruzavamo i kupujemo oružje od Rusije. Moj odgovor je bio prilično snažna i uverljiv. Rekao sam da mi kupujemo samo odbrambeno oružje i da ne kupujemo ofanzivna sredstva, i ni blizu koliko svi drugi kupuju ofanzivna sredstva. Sa druge strane, iako bismo mogli da priuštimo sebi sistem S300/400, da to nismo uradili“.

Vučić je rekao novinarima da je danas prisustvovao na dva panela, političkom i ekonomskom, kao i da ne može zbog pravila „četam haus“ pravila ne sme da otkriva ko je i šta tačno rekao.

Kaže da svakako hoćemo da budemo u situaciji da možemo da zaštitimo svoju zemlju i da ne budemo lak plen i šaka zobi, kao što smo nekada bili.

Potreban nam je signal iz EU

Kažite nam koja je zadnja odluka o Zapadnom Balkanu i, ako je pozitivna, spremni smo još više da radimo na reformama, poručio je  u Davosu predsednik Srbije Aleksandar Vučić EU u vezi politike proširenja.

Vučić je, na pitanje novinara Blumberga, u Davosu, da li očekuje napredak po pitanju proširenja EU, rekao da ono što može da kaže to je da je i na ovom skupu glavna pažnja bila na otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, što Srbija podržava i nada se da će uslediti do kraja maja na zagrebačkom samitu.

« Mislim da postoji nešto više od samog ispunjavanja birokratskih uslova, a to je strateški plan budućnosti regiona. Pitanje je gde nas vide – kao članice EU ili ne? Dobro bi bilo da to znamo“, objasnio je on.

Vučić je kazao da Srbija nema alternativu, ali je dobro da zna poziciju EU i vidi da li nam je potrebna diverzifikacija izvora investicija, kao i ekonomske saradnje.

Podvukao je da nije uvek samo na zemlje regiona.

„Uvek možete naći dosta pitanja da kritikujete, Srbiju o nekim pitanjima, Crnu Goru o drugim… Mislim da je glavno pitanje političko, a svi znamo da je sve vezano za geopolitiku. Kažite nam koja je zadnja odluka Zapadnog Balkana i, ako je pozitivna, premni smo da još više radimo na reformama u svim oblastima“, istakao je on.

Vučić je podvukao da je regionu potreban signal EU.

Kazao je da je imao šansu na skupu u Davosu da razgovara sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, od koje je dobio dobre signale.

Razgovarao je i sa mnogim premijerima i misli da su spremni da nas slušaju i čuju naše mišljenje, ali će konačnu procenu o izgledima za budućnost moći da da tek kada bude razgovarao sa svim predstavnicima članica EU.

Nije bilo nijedne primedbe za srpsku ekonomiju,samo pohvale

Na panelima i sastancima u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu nije se mogla čuti nijedna primedba na račun srpske ekonomije, već samo pohvale, preneo je novinarima predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić ističe da, za razliku od političkog panela o Zapadnom Balkanu, na kojima je bilo primedbi upućenih na račun naše zemlje, zbog nabavke naoružanja, premda defanzivnog, da su na ekonomskom panelu svi čestitali Srbiji.

Kaže da su napredak srpske ekonomije pohvalili predstavnici Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i da je i i sam direktor EBRD Suma Čakrabarti rekao da je prethodna godina bila rekordna za Srbiju i da je naša zemlja potrošila više od 500 miliona evra za projekte.

„Nijednu prmedbu nisu imali što se tiče ekonomuije“, dodao je Vučić i naveo da je na panelu o generisanju rasta u Centralnoj i Istočnoj Evropi govorio o značaju prelaska sa školskog na radni nivo u Srbiji.

To je za nas ključni problem, dodao je Vučić i ukazao na značaj da se što više mladih uključi u dualno obrazovanje.

„Ne možemo mlade da zadržimo samo ako u dualno obrazovanje uključimo desetine hiljada đaka već stotine hiljada. Tamo mogu jedino da se pripreme za budućnost“.

Vučić kaže da je na tom panelu ukazao i na problem odliva mozgova, kao i o tome da Srbija taj problem rešava već ubrzanim povećanjem plata.

To nije jednostavno i ne može da se uradi preko noći, dodao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 7°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 15°C
Min: 6°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana