Vučić obišao rekonstruisani put Pridvorica-Devići tanjug

Objavljeno: 10.10.2022. 12:07 Izmenjeno: 11.10.2022. 12:30

Vrednost radova na rekonstrukciji puta iznosi, kako je rečeno Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, 400 miliona dinara bez PDV, a izvođač je preduzeće Putevi Ivanjica.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Moravički okrug i obišao rekonstruisani put Pridvorica – Devići kod Ivanjice, u koji je država uložila oko 400 miliona dinara bez PDV-a.

Put je završen i trenutno se vrši zaštita kosina, horizontalna i vertikalna signalizacija, kao i opremanje dela puta.

Predsednika su u Devićima dočekali uz aplauz meštani lokalno kulturno-umetničko društvo i učenici osnovne škole, kao i fudbaleri kluba FK Dević.

Inicijativu za rekonstrukciju ovog puta pokrenuo je predsednik Vučić na zahtev lokalnog stanovništva.

Vučić je lokalni put od 8,3 kilometra, koji povezuje Pridvoricu i Deviće i vodi ka turističkom centru Golija, obišao danas zajedno sa predsednikom opštine Ivanjica Momčilom Mitrovićem i minitrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

Vrednost radova na rekonstrukciji puta iznosi, kako je rečeno Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, 400 miliona dinara bez PDV, a izvođač je preduzeće Putevi Ivanjica.

Dodatnim radovima, zahvaljujući JP Putevi Srbije, vrši se i rekonstrukcija prelaza preko Braduljičke reke i spoj sa državnim putem IB30 u dužini od 160 metara, kako bi se kompletirala cela deonica do Devića od skretanja sa državnog puta.

Trenutno se vrši izgradnja pločastog propusta i izrada konstrukcije puta na toj deonici, dok je saobraćaj omogućen preko privremenog prelaza, naveli su iz ministarstva.

Tokom 2022. godine urađena je rehabilitacija lokalnog puta Pridvorica-Devići u dužini od 3,17 kilometara, čija je vrednost 149 miliona dinara, kao i sanacija klizisata „Devići“ za šta je izdvojeno 38,4 miliona dinara.

Ovaj put povezuje pet mesnih zajednica u kojima živi oko 3.500 ljudi, dok školu pohađa oko 140 đaka.

Predsednik opštine Mitrović izjavio je ranije da će se opština truditi da razvija sva sela u Ivanjici i da će put Pridvorica-Devići pomoći deci koja idu u školu da lakše putuju, ali i da se jednom kada završe škole, vrate u svoje rodno mesto.

Put Pridvorica-Devići izgrađen je 1991. godine i od tada nije bilo značajnijih ulaganja u njega.

Lokalni mediji prenose da put Pridvorica – Devići povezuje oko 600 meštana ovoga kraja sa magistralnim putem Ušće – Ivanjica i dnevno njim prođe i do 100 vozila.

Godisanje se ovim putem preveze i 25.000 kubika smrče i bukve što iznosi oko 500 kamiona građe, koji su dodatno uništavali ovaj putni pravac.

Ova veoma zahtevna deonica u proces rekonstrukcije ušla je još 2019. godine, a radovi su privremeno bili zaustavljeni zbog pandemije.

Nov put olakšaće život Devičanima i otvoriti vrata mnogobrojnim turistima koji će moći da uživaju u lepotama podgolijskih sela i prirodnim fenomenima poput vodopada Izubre.

Selo Devici nalazi se na oko 40 kilometara od Ivanjice, ušuškano u predivne padine golijskih potoka i jelovih šuma.

Sa mesnim zajednicama, Ostatijom i Ocrtenom broji oko 3.500 stanovnika dok osnovna škola sa par isturenih odeljenja ima oko 140 učcenika.

Da čuvamo i branimo Srbiju,ne brinem „zbog grupa za pritisak“

Naše je da gradimo i čuvamo svoju zemlju i da brinemo o Srbiji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da ne treba imati sumnje u to da će „grupe za pritisak „da rade strašan posao protiv naše zemlje sa različitih strana – da vrše političke pritiske na jer bi da utiču na donošenje odluka njenog rukovodstva .

On je to upozorio odgovarajući na pitanja novinara o napadima na njega zbog neuvođenja sankcija Rusiji i ukazao da postoji medijska i politička nomenklatura koje u Srbiji predstavljaju posebne grupe za pritisak, ali da „ne brine mnogo zbog takozvanih grupa za pritisak“.

„Njima je jedina politika da napadaju mene. Obično su kontradiktorni u tim napadima i u svojim izjavama. Optuživali su me da ću 3. aprila da uvedem sankcije, da me baš briga za prijateljstva, a oni su se pojavili 3. aprila i rekli – Vučiću uvedi sankcije. Sada me kritikuju što nisam, sutra će da kažu što jesam, prekosutra što nisi. Uopšte nije važno, tu politike nikakve nema“, rekao je predsednik.

Kako je rekao postoji jedna čitava medijska nomenklatura, zajedno sa političkom koje predstavljaju posebne grupe za pritisak i pod stranim direktnim uticajem bi ključno da utiču na donošnje odluka rukovodstva Republike Srbije na najprljaviji mogući način direktno protiv interesa svoje zemlje u bilo kom smeru, bilo sa istoka, bilo sa zapada“, rekao predsednik Srbije na otvarnju deonice puta Novi Pazar -Tutun.

Vučić je dodao da je i na to upozorio ljude da će Srbija trpeti pritiske sa raznih strana.

„Naše je da čuvamo svoju zemlju i da brinemo o svojoj Srbiji. Da gradimo put Novi Pazar-Tutin, da gradimo put Debvići -Pridvorica, da gradimo Surčin-Novi Beograd, da konačno vidimo kako ćemo i koliko novca da skupimo da radimo Bački Breg- Sombor -Kikinda-Nakovo. To je naš posao, a to da će grupe za pritisak da rade strašan posao protiv naše zemlje sa različitih strana, u to nemojte da imate nikakve sumnje“, kazao je Vučić.

Upitan da prokomentariše pooštravanje sukoba u Ukraiji predsednik Srbije je kazao da je to bilo očekivano i da je najavio šta će biti ako se zaoštri sukob u Ukrajini.

Dodao je da on to neće da komentariše.

„Hoću da kažem da cene nafte kotacijske odošse u nebesa. Cena nafte,da danas biramo cenu, bila bi već preko 240 za dizel i to cena koštanja i zbog rasta dolara i zbog toga što Saudijska Arabija, Emirati nisu pristali na američki plan i dogovor unutar Opeka“, objasnio je predsednik.

On je dodao da postoji još jedna opasnost od pojačanog sukoba.

„To je što je Ukrajina veliki izviznik erlektrične energije, oni izvoze od Moladavije do baltičkih zemalja. I vi sada imate jedinstveno evropsko tržiste električne energije. I ako oni ne izvezu struju i budu u nemogucnosti da je izvezu pojaviće se disbalans na celom evropskom tržištu. Biće pitanje da li, uopšte bez obzira koliko para smo obezbedili, možemo da kupimo tu struju. Žurimo da obezbedimo dodatne količine gasa kako bismo Pančevo sa Rusima i gledamo sa Makedoncima uđemo u jedan privatni TETO u Skoplju ukoliko možemo da obezbedimo gas ukoliko bismo imali sigurnost da možemo da kupimo struju“, rekao je predsednik i ocenio da će „biti potpuni haos ove zime“.

Uskoro i put od Odvraćenice do Ivanjice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Devićima, nakon obilaska rekonstruisanog puta Pridvorica – Devići kod Ivanjice, da će država pomoći da se uradi i još oko 20 kilometara puta od Odvraćenice na Goliji preko Brusnika ka Ivanjici.

Vučić je tokom obilaska Devića poručio predstavnicima mesne zajednice da očekuje da okrenu dva praseta i dva jagnjega zbog toga što će dobiti taj puta.

„Ali, ne pečenje da bude za mene već za ove ljude“, dodao je Vučić i dobio odgovor da će na otvaranju puta biti i veselje i trubači.

Predsednik je najavio i da će država pomoći i sređivanje elektromreže u tom kraju.

Meštani su mu preneli zahvalnost i istakli da su prezadovoljni što su dobili put Pridvorica – Devići.

Vučiću su tom prilikom poklonili ispleteni džemper na kome je izvezen njegov potpis i srpski grb, ali i vunene čarape sa porukom „biće teška zima“

Predsednik je rekao da u Ivanjicu niko nije ulagao gotovo 50 godina.

Vučić je u razgovoru sa meštanima pitao šta može država još da uradi za njih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana