Potpisan ugovor o izgradnji novog pogona „Leonija“ u Nišu Studio B,Tanjug

Objavljeno: 18.10.2016. 11:15 Izmenjeno: 19.10.2016. 11:09

Brojne aktivnosti obeležile su šesti dan boravka Vlade Srbije u Nišu. Najvažnija među njima svakako je potpisivanje ugovora o izgradnji novog pogona kompanije Leoni u tom gradu, koji će zaposliti oko 2.500 ljudi. Premijer Vučić obišao je Leskovac, gde je posetio fabrike Jura i Mladost, i Vlasotince. Vučić ističe da je izuzetno zadovoljan onim što je video u Juri i da očekuje nastavak saradnje sa južnokorejskim gigantom, kao i dolazak novih investitora iz te zemlje.

Premijer je radni dan započeo obilaskom fabrike opeke i crepa Mladost u Leskovcu, koja je uspešan primer privatizacije i koja svoje proizvode plasira na Kosovo i Metohiju, ali i u ostale zemlje regiona. Vlasnici fabrike proveli su premijera kroz sve prostorije i pokazali mu tehnologiiju rada.

Vučić je pohvalio poslovanje tog preduzeća, a rukovodstvu fabrike poručio da Vlada podržava domaća preduzeća koja posluju na Kosovu i preporučio im da povećaju izvoz u Bugarsku i Albaniju.

Posetu Leskovcu Vučić je nastavio obilaskom fabrike “Jura”. Premijera je ispred fabrike sačekao veliki broj radnika, koji su ga ispratili aplauzom. U Juri je zaposleno 2.100 ljudi i Vučić je razgovarao sa nekima od njih. Premijer je radnike pitao da li im je naporan posao i dobio odrečan odgovor.

fabrika-jura-leskovac

Obišao je novoizgrađeni objekat u kojem su magacini za sve tri fabrike u Srbiji – u Leskovcu, Nišu i Rači, a korejskim rukovodiocima, među kojima je bio i direktor Jure za Evropu, hvalio vrednoću i marljivost radnika. Vučić je istakao da očekuje dalji nastavak saradnje sa Jurom, zapošljavanje još ljudi, ali i dolazak novih južnokorejskih kompanija. Govoreći o samoj fabrici, Vučić je rekao: “ Zadovoljan sam onim što sam video. To je ta užasna fabrika o kojoj svi pričaju u Srbiji, ja sam ponosan kako ta fabrika izgleda“.

 

 Vučić:Zaboravite utopijski socijalizam i samoupravljanje

Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas, obilazeći kompaniju Jura u Leskovcu, da svi treba da shvate da je vreme utopijskog socijalizma i samoupravljanja prošlo i naveo da o tome govore oni koji hoće da nas vrate u prošlost.

On je, odgovarajući na kritike o uslovima u kojima rade zaposleni u fabrikama stranih investitora, naveo da „nigde nije video te čuvene pelene“.  „O tome govore oni koji se bore za prošlost i zaostajanje Srbije u budućnosti“, rekao je premijer. Vučić je naveo da Srbija ima odgovornu, ozbiljnu i stručnu radnu snagu, da nudi subvencije koje su bolje nego u drugim zemljama i da vlada hoće i radi na rešenju problema  nezaposlenosti.

„Vreme utopijskog socijalizna i samoupravljanja je prošlo, uspećemo samo radom ili nam preostaje da kukamo, pa da batalimo sve“ poručio je Vučić.

Premijer je nezadovoljan pojedinim ministrima u vladi koji, kako kaže, nisu razumeli suštinu kredita od Ujedinjenih Arapskih Emirata, i pogrešno ga interpretiraju u javnosti. Vučić kaže da je Srbija potpisala ugovor sa UAE pod najpovoljnijim uslovima, ali da nije povukla novac, koji je namenjen za restrukturiranje duga i hedžovanje. On je naveo da je suština da Srbiji dobro ide i da je hvale sve međunarodne finansijske institucije.

 

Suficit od 40 i više milijardi

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima suficit od 40 i više milijardi, i najavio da će deficit biti ne veći od 150 miliona evra, što je šest ili sedam puta manje od onog što se smatralo odličnim rezultatom.

Vučić  je, u izjavi nakon obilaska fabrike Jura u Leskovcu, podsetio da je planirani deficiti bio milijardu evra i poručio da će, sa svim plaćanjem svih starih dugova, deficit biti oko 150 miliona evra. To je šest ili sedam puta bolje od onoga što se smatralo odličnim.

„Idemo dobro i ne hvali nas slučajno MMF i Svetska banka“ podvukao je Vučić.

Vučić je zatim posetio poljoprivredno gazdinstvo Ivana Kostića u Gornjem Krajincu kod Leskovca, gde je u razgovaru s poljoprivrednicima najavio još veću podršku poljoprivredi. To gazdinstvo obuhvaćeno je projektom elektrifikacije polja Ministarstva poljoprivrede vrednim 66 miliona dinara, a svakom imanju doneće godišnju uštedu od tri do pet hiljada evra. Premijer nije izdržao a da ne proba proizvode lokalnih poljoprivrednika.

Vučić je takođe obišao i mlekaru „Gložane“ u istoimenom selu u blizini Vlasotinca gde se upoznao sa tehnologijom rada, obišao pogone i razgovarao sa rukovodstvom

 

Vlada finansira renoviranje tri objekta  u Vlasotincu

U Vlasotincu, Vučić je naveo da vlada finansira renoviranje tri objekta doma zdravlja i škola, sa 86 miliona dinara. Zatim je posetio  Tehničku školu u kojoj je ove školske godine prvi put upisan obrazovni profil industijski mehaničar, po modelu dualnog obrazovanja i otvorena nova radionica,  gde je poručio da učenike tog profila već čeka posao. Vučić je rekao da je zahvalan nemačkoj vladi koja je obezbedila finansijsku pomoć da se taj profil uvede u školu.

Kamen temeljac za Leoni u decembru

Premijer Vučić potom se vratio u Niš, gde je prisustvovao potpisivanju ugovora o izgradnji novog pogona kompanije Leoni, koja će proizvoditi kablovske sisteme za BMW. Vućić je najavio da će kamen temeljac biti postavljen u decembru, a da bi u avgustu iduće godine fabrika trebalo da počne da radi. Premijer kaže da je ovo veliki dan za Niš,  jer će posao u narednom periodu dobiti 2 500 ljudi.

Premijer Vučić je inače, više puta u toku dana kritikovao neke od ministara koji su, kako je rekao, jedva dočekali da iz Niša, gde Vlada Srbije zaseda, odu za Beograd ili da se iz kasarne presele u hotel.

Vučić je udovoljio novinarskoj znatiželji i rekao da su sa njim u kasarni ostali samo ministri poljoprivrede i zdravlja Branislav Nedimović i Zlatibor Lončar.

Vučić zadovoljan boravkom, vratiće se da vidi šta je urađeno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana