Kampanja“ Budućnost Srbije“- Vučić obišao Toplički okrug

Objavljeno: 11.10.2019. 20:10 Izmenjeno: 13.10.2019. 14:13

Predsednik Vučić posetio je u subotu Toplički okrug, u okviru kampanje Budućnost Srbije. Pored obilaska državnog puta Blace- Beloljin i polaganja kamena-temeljca novog pogona „Namenske“ u Kuršumliji, Vučić najavio da će svi penzioneri u Srbiji dobiti za 15 dana jednokratnu pomoć od 5.000 dinara.

Vučić će, kako je saopštila Pres služba Predsednika, obilazi Blace, Kutlovac i Kuršumliju.

Veliki broj građana Blaca čeka Vučića

Veliki broj građana Blaca i okolinih mesta okupili su se u centru te opštine, gde im se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Okupljeni građani kažu da od predsednika Srbije očekuju da nastavi da radi kao do sada, a nadaju se otvaranju novih fabrika, ulaganjima u poljoprivredu i gradnju puteva.

Ističu da je to poljoprivredni kraj, naročito voćarski, ali da nedostaju odgovarajuće subvencije koje bi stimulisale i mlade da se bave poljoprivredom.

Takođe, kažu da bi voleli da ponovo počnu da rade fabrka za preradu voća Fruto i mlekara.

Navode da su u toj opštini putevi u lošem stanju, a da bi najpre trebalo popraviti put Blace – Žuč.

Meštani Blaca kažu da posebno cene rad i upornost predsednika Vučića i to što kada nešto obeća to i ispuni.

Vučić: Za 15 dana svi penzioneri dobijaju po 5.000 dinara

Svi penzioneri u Srbiji dobiće za 15 dana jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, najavio je predsednik Vučić.

Predsednik je tokom obraćanja građanima u Blacu zahvalio penzionerima sto su imali veru u državu i znali da samo teškim merama srpska ekonomija može da se dođe do spasavanja srpske privrede.

„Danas srpska privreda nije u krizi, već raste i rašće još većom brzinom u budućnosti. Hvala pnezionerima i ja očekujem da, pored povećanja penzija, za 15 dana svaki penzioner u Srbiji dobije 5.000 dinara jednokratnu podršku i gledaćemo da to dolazi sve češće“, poručio je Vučić.

Do kraja godine Blace-Beloljin,u Kuršumliji fabrika namenske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je  da će državna firma namenske industrije otvoriti pogon u Kuršumliji za mašinsku obradu metala, za novog Lazara i Miloša.

On je to rekao obraćajući se građanima u Blacu, gde je danas započeo posetu Topličkom okrugu u okviru kampanje Budućnost Srbije.

„Jugoimport SDPR će u tom pogonu za pola godine da zaposli 80 radnika, a za manje od tri godine ukupno 300 ljudi, što je za Kuršumliju velika stvar“, naglasio je Vučić.

Država se, kaže, na taj potez odlučila pošto nijedan stani investitor nije hteo u Kuršumliju, zbog loše infrastrukture.

Zbog toga država i ulaže u putete, rekao je predsednik koji je posetu Toplici i započeo obilaskom radova na rekonstrukciia puta Blace – Beloljin.

Radoviu će, kaže, biti završeni do kraja godine, najavio je danas predsednik Vučić tokom obilaska radova.

On je nakon razgovora sa građanima i izvođačima rekao da da će Toplički okrug dobiti vrhunski put u dužini od 11,5 km koji će biti proširen na 7,1 metar i bolje saobraćajno povezati Blace i Prokuplje.

Vučić je rekao da da bi trebalo uraditi i put Rudare – Merdare.

Predsednik je istakao da država puno ulaže u izgradnju puteva, samo u put Blace – Beloljin biće uloženo 4,5 miliona evra, jer je to uslov da dođu strani investitori.

Kako je rekao, planirano je i veće prisustvo vojnika u Kuršumliji, što će doneti i više posla za malu privedu.

Vučić dodaje da će država pomoći preradu u prehrambenoj industriji i dovesti potencijalnog investitora u taj kraj, poznat po voću i povrću, koji bi dobio subvenciju veću od predviđenih do 50 odsto, i do 70 do 80 odsto.

Predsednika su u naselju Bela Zemlja dočekali predsednik opštine Blace Milan Churčić i izvođači radova.

Radovi na putu započeti su 13. septembra, a ukoliko sve bude po planu odnosno ako vremenski uslovi to dozvole oko 12 km puta biće završeni do 31. decembra.

Vrednost radova je 504 miliona dinara, koje je izdvojila država Srbija.

Nakon rekonstrukcije put će biti širi za nešto više od jednog metra, tako da će biti širok 7,1 metra.

Vučić: Pomoć poljoprivrednicima da „čuvaju svoj prag“

FOTO TANJUG/ BOJAN STEKIC/ bg

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je  u Kutlovcu kod Blaca porodično gazdinstvo porodice Milenković, koja poseduje jednu od najvećih farmi u toj oblasti i poručio da je interes države da pomogne poljoprivrednicima da razvijaju proizvodnju i ostanu na svojim pragovima.

„Ovde živi vredan i marljiv narod, ovo je zemlja dobrih domacina. Možete još mnogo da uradite i napredujete“, poručio je Vučić porodici Milenković u selu Kutlovac.

Istakao je da je mnogo srećan i ponosan na ono šta su postigli, ali i to što imaju troje dece.

„Zato što je naš interes da vam pomognemo da ostanete na svom ognjištu. Da vas vaša deca, Luka, Jovan i Dušan naslede, da ostanu na selu“, kazao je Vučić.

Prethodno je obećao meštanima Kutlovca da će do Nove godine biti završeno 3,3 kilometra puta, od Kutlice do glavnog puta dva kilometra još nešto više od kilometara da će biti sanirano klizište.

Vučić je, takođe, obećao da će u selu biti asfaltirano nedostajućih 500 metara puta.

Meštani su se tom prilikom žalili predsedniku da su neki bivši poslanici asfaltirali put samo do svojih kuća.

Vučić je ponudio meštanima Kutlovca pomoć države putem podele po jedne ili dve krave, ali su mu oni ukazali da im više odgovara da čuvaju ovce.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je tom prilikom objasnio na koje sve subvencije poljoprivrednici mogu da računaju.

Porodica Milenković, koja planira da nabavi 200 ovaca, zahvaljujući subevencijama će dobiti 140 besplatno.

Vučić je razgovarao sa domaćinom Svetislavom Milenkovićem i mladim domaćinom Sašom i njegovim sinovima koji već pomažu roditeljima, zbog čega ih je predsednik pohvalio.

Predsednik je pitao malog Luku šta sve ume da radi i pitao šta sve imaju od voća i slično. Posebno mu je bilo drago kada je dečak rekao da voli selo i da planira tu da ostane.

Obišao je i novu staju za čuvanje krava i mlekaru, a probao je i jabuke iz velikog voćnjaka porodice Milenković.

Kako je za Tanjug ispričao Svetislav Milenkovic, njihovo imanje se prostire na 70 hektara, od čega je 50 hektara pod zakupom, a 20 u njihovoj svojini.

U novoj staji, Milenkovići imaju 50 mužnih krava, koje dnevno daju od 800 do 1.000 litara mleka.

Pored poljoprivrede i stočarstva, Milenkovići se bave i voćarstvom, a 4 hektara imanja je upravo pod voćem.

Ono što je specifično je da je ova porodica jedna od retkih koja je ostala na selu da živi i radi, sa troje maloletne dece.

 

Koliko je Srbija snažnija,toliko će i njena vojska biti jača

Predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obišao je kasarnu „Toplički ustanak“ u Kuršumliji u kojoj su razneštena dva mehanizovana bataljona 3. brigade kopnene vojske, uz poruku da je vojska uvek bila odraz snage Srbije, i da će zato njena vojska biti jača onoliko koliko je Srbija snažnija i jača.

Predsednika je pozdravila počasna četa i podnet mu je raport, nakon čega je sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije obišao vojnike i razgovarao sa njima.

Vučić se zahvalio vojnicima što se, kako je rekao, dobro oseća u ulozi vrhovnog komandanta kada vidi spremne i obučene vojnike koji vole Srbiju više od svega.

„Došao sam da kažem dve stvari. Prva je da ćemo nastaviti snažnije opremanje, ulaganje u oružje, ali i istovremeno uz rast plata, neuporedivo lakše mogućnosti da rešite stambeno pitanje i vaš životni standard. U decembru imaćete prvu platu uvećanu za devet odsto“, najavio je Vučić.

Izrazio je uverenje da će država biti u mogućnosti da svake godien obezubeđuje povećanje plate Vojsci.

„Došao sam da kažem da znate da je vojnički posao siguran posao, i da možete svoje supružnike i decu da izdržavate, ili da zajednički obezebđujete budućnost za vašu decu. Uveren sam da pre pet ili šest godina, kada smo govorili o boljim uslovima za život vojnika mnogi nisu verovali, a danas znam da vidite da možemo bolje i da se stvari popravljaju“, kazao je on.

Vučić je ukazao da je prisustvo vojske značajno narodu Topličkog kraja, kako u ekonomskom tako i bezbednosnom smislu i istakao da namerava da pojača ovaj deo Srbije u ekonomskom .

Zbog toga će, preneo je, dodatnih 400 vojnika biti upućeno u Kuršumliju, kao dodatni ekonomski podstrek za naš narod.

„Ovo će nam biti jedan od najsnažnijih centara u zemlji“, konstatovao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će u godinama koje dolaze vojnici biti još zadovoljniji iako zna koliko vole i koliko su posvećeni njenom naprteku i napretku Srbije.

„Video sam po spisku da ima momaka iz svih krajeva bivše Jugoslavije- Srba iz Krajine, RS, Crne Gore i sa KiM. To pokazuje koliko svi možemo da budemo ujedinjeni u ljubavi prema Srbiji“, rekao je on.

Vučić je kazao da nije došao u kasarnu da održi običan govor, već da kaže hvala, jer svi znaju koliko je u vojsci bilo teško pre 5 ili 7 godina, te podsetio na izjavu bivšeg načelnika Generalštaba Dikovića, za kojeg je kazao da je junački oficir, koji je rekao da su nam skoro ukinuli vojsku.

„Danas vidite šta imamo u vazduhu i protivazdušnom delovanju, kao i svim drugim oblastima vojske“, konstatovao je on.

Ponovio je zahvalnost vojnicima za ljubav prema Srbiji, i što zna da svi vi oni znaju da ako zatreba da moraju da razmisle da njihovi zivoti ništa ne moraju da znače.

„Za to ste školovani i plaćeni. Beskrajno hvala za bezgraničnu ljubav prema otadzbini. Daćemo sve od sebe da vas nikada u takvu situaciju ne dovedemo“, zaključio je Vučić.

Nakon obraćanja vojnicima, Vučić je prisustvovao prikazu oklopnih vozila jedne mehanizovane čete i čete za podršku.

Predsednik je u kasarni položio venac na spomenik palim borcima 354. Pešadijske brigade, koji su nastradali prvog dana NATO agresije na Jugoslaviju.

Podzemno sklonište kasarne u Kuršumliji pogodila su tri tomahavka 24. marta, 1999. godine u 20.05 časova, a prvi projektili usmrtili su 11 vojnika i oficira, dok je 27 teže ranjeno.

Kuršumlija je tokom svih 78 dana NATO agresije bila bombardovana, kao prvi grad uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, a u kojem su smeštene dve kasarne.

Vučić: Sa putevima stižu i bolji dani za Toplicu

Svakako dolaze bolji dani za čitavu Toplicu, posebno izgradnjom industrijske zone u Prokuplju, za koju treba izdvojiti tri miliona evra, izjavio je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u Kuršumliji, gde je danas položen kamen temeljac za fabriku namenske industrije „BS S“, najavio da će toplički kraj imati nove mogućnosti i da će doći još mnogo stranih investicija, ali da je za to neophodna izgradnja puteva.

Vučić je rekao da se radi put Blace-Beloljin i podsetio da će se graditi auto put Niš-Merdare, a da će prva deonica biti Niš-Pločnik.

„Kada uradimo prva 33 kilometara od Nisa do Pločnika još ostaje 45 km do Merdara, a u međuvremenu ćemo uraditi Merošina-Prokuplje i Rudare-Merdare. To će ukupno da košta skoro 45 miliona evra. Kada dođe auto-put strani investitori će hteti da dođu. Zato gradimo te auto puteve, zato će i kroz Kursumliju da prođe auto put“, istakao je Vučić.

On je odbacio napade protivnika, navodeći da taj put znači život za Toplicu, i da to nije put za stvaranje „velike Albanije“, već za srpski narod.

„Za njih gradimo auto put, kao što to radimo i u Gracanici“, kazao je Vučić.

Vučić je ukazao i na to koliko je teško dovesti strane investitore, posebno ako nema dobrih puteva, navodeći da je, na primer, za fabriku u Žitorađi bilo potrebno tri do četiri godine

Vučić očekuje povoljan ishod skupštine Interpola u Čileu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u susret predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola, na kojoj će se ponovo odlučivati o zahtevu Prištine za članstvo, da je bilo mnogo pritisaka, ali da očekuje da će ishod biti povoljan za Srbiju.

Na pitanje novinara kako komentariše to što su prištinski mediji preneli da je Priština od međunarodne zajednice dobila poruku da će na tom sastanku doživeti „spektakularan neuspeh“, Vučić je rekao:

„Oni su opet očekivali veliku podršku, bilo je mnogo pritisaka, videli ste da su i neki naši favoriti pod znacima navoda negde lutali. Sa dve zemlje imamo problem, od kojih to nismo očekivali, ali, dobro sad“, rekao je Vučić.

„Svejedno, ja ne volim te taktičke pobede, ja volim da strateški razmišljamo. Ali, ako me to pitate, naravno, Srbija pobeđuje“, naglasio je predsednik.

Prištinski list Koha ditore piše da su tamošnji zvaničnici dobili poruku iz međunarodne zajednice da ove godine neće uspeti da se pridruže Međunarodnoj policijskoj organizaciji (Interpol), ali da zbog insistiranja premijera u ostavci Ramuša Haradinaja do sada nisu povukli prijavu.

List navodi da im je jedan od Haradinajevih zamenika rekao da će Hardinajeva tvrdoglavost „koštati Kosovo spektakularnog neuspeha“

Vučić u Kuršumliji: Vreme da se nešto vrati ovom kraju

Vreme je da se nešto vrati ovom kraju koji je mnogo dao za svoju otadžbinu, kako bi ljudi ostajali i bolje živeli, poručio je  predsednik Aleksadnar Vučic na skupu Budućnost Srbije“ u Kuršumliji.

„Dugo sam čekao da dođem u Kuršumliju, ali sam želeo nešto da vam kažem, da nešto uradimo za Kuršumliju, a ne samo da od Kursumlije tražimo kada je potrebno da brani zemlju i kada je potrebno da nesto za Srbiju učini“, rekao je predsednik Srbije.

Zato je, kaže, započeta i prva značajna investicija, postavljen kamen temeljac za namensku industriju koja će proizvoditi delove za Milose, Lazare i Nore i u kojoj će biti zaposleno 300 ljudi, za 2,5 godine.

On je rekao da je doneta odluka i da se četa VS u Kursumlji uveća za još 420 vojnika, ne da bi se za nešto spremali, nego da bi se ovaj kraj oživeo i da bi ljudi bolje živeli.

On je podsetio i na 11 vojnika koji su izgubilio zivot prvog dana NATO bombardovanja i istakao da se njihova žrtva ne sme zaboraviti.

„Više se nikad ne sme dozvoliti da neko mešetari po srpskim kasarnama, jer je život naših ljudi važniji od svega“, poručio je Vučić koji je prethodno obišao kasarnu u Kuršumliji i položio venac na spomenik vojnicima koji su nastradali prvog dana NATO agresije 1999. godine.

On je poručio da ne sme da se zaboravi žrtva tih 11 ljudi, koji su stradali u skloništu od „tomahavk“ raketa.

„Ako pitate kako su tako ciljali, ciljali su jer smo mi imali pogresnu odluku kao država posle bečkog sporazuma i puštali smo Vokerove kriminalce da uđu u naše kasarne i prave svoje grafikone i ucrtavaju kao mete nasa sklonista. Tako su nam pobili 11 ljudi, divnih ljudi i domaćina“, rekao je Vučić.

Govoreći o ulaganjima u toplički kraj, on je najavio da će uskoro biti položen i kamen temeljac za auto put Niš-Plocnik, istićući d ataj put znaci zivot za citavu Toplicu i omogućava dolazak stranih investiora.

„Radimo i 12 km od Merosine do Prokuplja i 11, 5 km od Blaca do Belonjina. Pre toga gradimo kompletan put do Kursumlije, a zatiom do Rudara i Merdara i pre nego sto auto put dođe“, precizirao je predsednik ukazujući na strateski znacaj ovog kraja za opstanak Srbije.

Vučić je izrazio nadu da će vlada imati razumevanja za njegovu žlju, ali potrebu naroda, da u četiri okruga, u najugrožnijim opštinama, bude uveden poseban dodatak, poput kosovskog dodatka.

„Siguran sam da time nećemo ili malo koga ćemo vratiti u Kuršumliju, ali sam siguran da ćemo time da podstaknemo ove divne ljude koji nam čuvaju decu, da ostanu na ognjištima i vide da ih se neko setio, da neko brine o njima, da je važno da ostanu tu, da sačuvaju junačku Toplicu“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, obratili su mu se ljudi iz ŠIK Kopaonika za pomoć, ali da on nije mogao ni želeo da obećava ono što ne može da ispuni, a da je država tu malo pomogla, koliko je mogla.

„Ali, nemojte samo da čekamo da će država moći uvek da pomaže za nešto za šta su neki iz dalekog prethodnog perioda krivi. Mnogo mi je teško da, kada god idem po Srbiji, moramo da nalazimo da plaćamo naše obaveze iz 2006/7/8/9. godine. Ne može Srbija da nađe toliko para koliko smo tada izgubili“, istakao je Vučić.

Ali, dodao je da je država iskazala poštovanje prema radnicima, učinila i nešto konkretno, ali i zamolio ih da se u džzavi ne raspolaže samo ćupom iz kojeg samo mogu da se izvuku pare.

Zato je, kaže, važno da se grade autoputevi, da bi investitori došli.

U tom smislu, istakao je značaj autoputa Niš – Priština i podsetio na kritike koje je pretrpeo kada je izgradnju tog puta predložio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, jer se govorilo da je to autoput tzv. „Velike Albanije“.

„Sram vas bilo. Autoput “Velike Albanije“ vam je onaj koji ide kroz Prokuplje, junačku Kuršumliju, pa do naše Gračanice… I to je vama autoput “Velike Albanije““, konstatovao je Vučić.

Upitao je i šta smeta da se povezujemo, da se grade autoputevi, da dolaze investitori, da ima više novca.

„Znaju li oni da je to žila kucavica cele Toplice? Da ću, tek kada to sa sigurnošću dobijete, moći da kažem da će Toplica da ostane i opstane u našim rukama… Kako to neki ne mogu da razumeju, ne mogu da shvatim“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, videće građani uskoro mnogo mašina, radova, izgradnju fabrike, koji su dokaz da su nadležni sposobni da rade energično, da se bore za građane i zemlju.

Po pitanju Kosova i Metohije, rekao je da su drugi koji vole da se junače, doprineli nezavisnosti KiM i to toliko da bi njega samog bilo sramota da izgovori reč KiM.

„Svi oni koji su učestvovali u stvaranju i proklamovanju nezavisnosti Kosova od strane Albanaca pre 11 godina bi danas da nam sole pamet“, primetio je Vučić.

Rekao je da se mi ne junačimo i znamo koliko smo slabi i mali u odnosu na svet, ali smo snažniji iz dana u dan.

„Videćete to po primanjima i koliko se gradi i radi i po snazi vojske i policija, koje su neuporedivo snažnije i polako ćemo to sve da gradimo, čuvajući mir“, rekao je on.

Vučić je podvukao da Srbija nema decu za bacanje i da je njegova poruka, pošto se ovim rečima najviše obraduju majke, za muškarce da dobro znaju ko god da dolazi u Beograd i Srbiju, koliko god da pritiska ili preti, da ne treba da brinu, da neće da se junači da bi dobio glasove, ali i da neće nikada dozvoliti da neko pljune na obraz Srbije, da nas neko ponizi.

„Čuvaćemo ponos naše zemlje. To znači da ćemo uvek znati na pametan način da štitimo naše naiconalne i državne interese i gledati kako da pomgnemo našem narodu na KiM“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, neka neki iz Prištine prete i viču da ih ne interesuje izbor Srba i Srpska lista.

„Samo nastavite, a mi ćemo mirno i polako. Vi ste mnogo jaki, mi nismo, ali to da ćete pobediti Srbiju i proterati Srbe nećete“, poručio je Vučić.

Kazao je da smo teško kao narod preživeli “Oluju”, i da još jednu ne bismo mogli.

“Zato “Oluja“ protiv srpskog naroda više neće biti, jer država je neće dozvoliti protiv našeg anroda”, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da će država obnoviti sve škole u Toplici i objekte svih državnih ustanova, a posebno domove zdravlja.

„Sve ćemo u potpunosti da obnovimo novcem iz Beograda“, poručio je Vučić i dodao da lokalna samouprava može da uloži u obnovu putne mreže.

Od dece u Kuršumliji dobio je loptu, i obećao im da će uskoro dobiti pomoćni teren, što su deca oduševljeno prihvatila.

„Dobićete pomoćni teren brze nego sto se ocekivalo. To je moja dužnost, a vase je da izrastete u prave i postene ljude kao što su vasi roditelji i ostanete ovde da zivite, a nase da vam omogucimo uslove za to“, rekao je Vucić.

Država će najviše uložiti u Kuršumliju, što će biti najveće ulaganje u poslednjih pedesetak godina, poručio je Vučić i dodao da će građani vrlo moći da vide rezultate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana