Vučić o atinskom Samitu i Deklaraciji tanjug

Objavljeno: 23.08.2023. 11:15 Izmenjeno: 27.08.2023. 10:26

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nijedna neformalna večera sa neformalnim zaključcima ne može ništa da promeni, ali može da pokaže kakvi su odnosi. On je nakon dodele ključeva za stanove za izbegle iz Hrvatske i BiH, na pitanje Tanjuga koja je bila prva, a koja poslednja verzija Deklaracije usvojene u Atini, rekao da […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nijedna neformalna večera sa neformalnim zaključcima ne može ništa da promeni, ali može da pokaže kakvi su odnosi. On je nakon dodele ključeva za stanove za izbegle iz Hrvatske i BiH, na pitanje Tanjuga koja je bila prva, a koja poslednja verzija Deklaracije usvojene u Atini, rekao da te izjave nemaju formalno pravni značaj, ali ukazuju na politiku koja se vodi. Prema njegovim rečima, tekst Deklaracije se pripremao danima, prva verzija je usaglašena sa nekim zemljama učesnicima neformalnog skupa. Dodao je da je Srbija eksplicitno bila protiv dva stava u dokumentu, od kojih je jedan stav o sankcijama Rusiji. „Za nas je to sve veoma teško, u vrlo smo teškim uslovima uspeli da izborimo ono što je za Srbiju bitno. Tu su bile četiri zemlje, od kojih dve iz EU i Ukrajina koje su pod pritiskom da priznaju Kosovo. Za nas su to bili ključni razgovori. Ja gledam da izvučem ono što je najbolje za Srbiju“, rekao je on. Na pitanje o sastanku zemalja BRIKS-a on je kazao da nije imao puno vremena da isprati šta se sve dešavalo na tom sastanku, ali da će pokušati u toku večeri. „Očigledno je da oni hoće da naprave izazov Grupi sedam. Ima tu mnogo znakova pitanja, ali stvaraju se uslovi za stvaranje drugačijeg sveta, drugo neću da komentarišem“, rekao je Vučić.

Tražićemo u veoma skorom vremenskom periodu sednicu SB UN, posebno zbog dešavanja na KiM i užasnih pritisaka koji narod trpi, biramo najbolji trenutak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana