Vučić: Najveća prosečna plata u regionu, Srbija nastavlja da raste Studio B, Tanjug

Objavljeno: 29.05.2021. 11:16 Izmenjeno: 30.05.2021. 11:21

Srbija ima najveću prosečnu platu u regionu, u odnosu na prošlu godinu porasle i trgovina i industrijska proizvodnja, i naša zemlja će nastaviti da raste i da se bori da ponovo bude u vrhu evropskih država po stopi rasta, poručio predsednik Vučić obraćajući se članovima Glavnog odbora SNS-a.

Vučić je rekao da je Srbija u prethodnoj godini imala najbrži rast, koji je bio minus 0,9, ali dok su druge države beležile rast od minus 15 do minus pet, niko nije bio ni blizu naše zemlje.

To je, kako je rekao, postignuto zahvaljujući velikom trudu, radu i energiji pojedinih članova vlade, ali pre svega, građana, uz zahvalnost na disciplini i strpljenju penzionerima, koji su, kaže, uvek uz svoju državu.

Dodao je da su u zemlji, uz tu stopu rasta, značajno povećana primanja građana.

Vučić je ukazao da je 2014. godine, Srbija bila 4. u regionu po visini prosečne plate, a ispred su bile i Crna Gora, i to za oko 180 evra, kao i BiH.

„Danas je Srbija po visini prosečne plate u regionu ubedljivo prva. Srbija u martu beleži prosečnu platu 556 evra“, istakao je Vučić, dodajući da je to bilo veoma teško i gotovo nemoguće napraviti, ali je uspeh ostvaren zahvaljujući teškim reformama iz 2014. godine.

U godinama koje dolaze imaćemo još bolje rezultate, zbog tada preduzetih mera, podvukao je Vučić.

„Imali smo rak u ekonomiji, tada su se otvarali samo bankovni računi tajkuna. Uspeli smo da to promenimo, da Srbija bude zemlja koja se gradi i napreduje“, rekao je Vučić.

Istakao je da je u odnosu na april prošle godine trgovina je napredovala za 47 odsto, a industrijska proizvodnja 42 odsto.

„Pokazali smo da dižemo zemlju. Izgradili smo puteve, pruge, izgradićemo više nego generacije pre nas. Uspeli smo, jer verujemo u sebe i nismo se osvrtali na one koji su nam dobacivali i gađali kamenčićcima dok smo gurali veliki kamen ka vrhu. Jer smo očuvali jedinstvo stranke, borili se protiv svih različitih uticaja, a na civilizovan demokratski način prevladmo probleme unutar svoje organizacije“, rekao je Vučić.

Poručio je da će Srbija nastaviti da raste i pokušati da bude u samom vrhu Evrope po stopi rasta.

„Da vide građani da paradigmu gubitnika možemo da preokrenemo“, rekao je Vučić.

Dok je SNS-a Srbija će da se pita

Lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da neće potpisati nezavisnost Kosova i poručio da dok je god SNS-a Srbija će da se pita.

Vučić je u obraćjanju na sednici Glavnog odbora stranke ukazao da će Srbija biti izložena teškim pritiscima, brojnim problemima i mukama.

Podsetio je da će sredinom juna biti nastavljen dijalog vezan za KiM, te da će i pre i posle toga Srbija biti izložena velikim pritiscima.

„Nemojte imati iluzija da se razgovara na način da imamo šansu da neku ideju predočimo na drugačiji način“, rekao je on ističući da je Srbija danas u situaciji koja je izuzetno teška posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, izuzimanja razgovora izvan UN, kao i odluke Međunarodnog suda pravde i postavljanja granice na Jarinju.

„Devet godina smo se borili i izborili dokumenta za koje sam već tada rekao da će biti problem za Albance. Zato nisu ispunili ZSO. Mislite li da se i oni koji su potpisali sa zapada uzbuđuje zbog toga? Ako bi izašli iz razgovora mi bi bili krivi zbog napuštanja dijaloga i ne nastavljamo da pričamo, ni sam ne znam o čcemu. Moramo da učestvujemo u dijalogu, da budemo deo sveta“, naglasio je Vučić.

Rekao je da je zato važna Skupština stranke, na kojoj će biti moguće da se razmišlja o kandidatima, jer će on kao predsednik stranke i države biti izložen najvećem pritisku.

„Srbija je deo sveta, ali ako neko misli da postoji taj pritisak mogu da poručim neću da im potpisujem priznanje nezavisnog Kosova“, podvukao je on.

Ukazao je da zbog toga njega napadaju.

Preneo je da je doneta posebna strategija, a na kojoj rade i neki Srbi, u kojoj su napisali da je Vučić zlikovac koji neće da potpiše nezavisnost, i prema kojoj će izvršiti pritisak na hrabre zemlje, posebno ističu hrabrost Grčke.

Time, objašnjava, oni žele da te zemlje dođu skoro do nivoa priznanja, pa onda ulaska, preko drugih Kosova u Nato, te bi Srbi razumeli da je gotovo kada Kosovo postane članica NATO.

Nastaviće, dodao je, i sa kriminalizacijom njegove porodice.

„To su radili i uz podršku pojedinih naših članova koji su pomislili da će dobiti neki pehar ili medalju od nekog iz inostranstva, ili ustoliče ih na vlast. Mogli ste da čujete u deklaraciji koju smo usvojili da je suština vođenja zemlje u tome da sasmostalno donosite odluke. Da razgovaramo sa svim ambasadorima, svetskim i evropskim liderima, ali da uvek smete da kažete da neće odluke u ime Srbije donositi nijedan stranac, nijedan ambasador, nijedan svetski lider, već mi građani Srbije“, podvukao je on.

Rekao je da je ponosan što je SNS vodila takvu politiku, te ukazao da mu se gade ljudi, pa tako i oni u sopstvenoj stranci koji misle da će ih ambasadori dovesti na čelo stranke ili na funkciju da upravljaju Srbijom.

„Ljudi hoće da se naš narod pita, a ne stranci, ambasadori, tajkuni, ne oni koji ne žele Srbiji dobro. Dok je SNS-a Srbija će da se pita, Srbija će da donosi odluku“, podvukao je Vučić.

 

Nisam ja rekao ko da bude mitropolit ni bio kod patrijarha

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je optužen da je navodno izvršio državni udar u Crnoj Gori i ukazao da nije on rekao ko treba da bude mitropolit, niti izvršio udar na crkvu.

„Jutros sam optužen da sam izvršio državni udar u CG i da se to neće promeniti sve dok me ne smene ovde, što valjda nije državni udar. Zašto? Jer je neko nešto rekao sa vladikama oko toga ko će da bude mitropoliti ili episkop“, istakao je Vučić na sednici Glavnog odbora SNS.

On je ukazao da nije on nijue posećivao patrijarha i da ne zna o čemu pričaju.

„Niti sam znao da oni (iz Crne Gore) posećuju patrijarha niti sam ja rekao ko treba da bude mitropoliti ili episkop, nego nisu oni izvršili državni udar ili udar na ckrvu, nego sam ja, koji pojma nema o čemu pričaju. Zašto je to tako, jer Srbija mora da bude kriva uvek i neće biti kriva samo ako ne bude pitala za 29 odsto svog stanovništva u CG. A u Severnoj Makedoniji Albanaci kojih ima 24 odsto imaju mnogo veća prava. I ako pitamo za prava 29 odsto svog stanovništva, to je valjda državni udar“, zapitao je Vučić.

Kaže da ga i u Srbiji opzicija optužuje za svakakve gluposti, pa je tako, kako je naveo, jedan od „stručnjaka“ rekao kako „Vučić tera Grčku da prizna nezavisno Kosovo, a Grčka neće“.

„Laž je postao osnovni moto njihove politike“, dodao je Vučić.

 

Nijedan nonpejper nisam podržao, jer su za nezavisnost KIM

Predsednik  Vučić izjavio je da Srbiju čekaju veliki pritisci i da će za sve biti kriva, kao i da nijedan non-pejper nije podržao pošto svi predviđaju nezavisno Kosovo.

„Navikao sam na to da sam postao personifikacija za sve. BBC dva dana drži tekst o non-pejperima, za koje sam ja kriv. Ni luk jeo, ni luk mirisao. Nijedan non-pejper nisam podržao, jer je u svakom od njih Kosovo nezavisno. I opet sam zbog nečeg kriv, a ko će drugi, kada oni to sami puštaju i rade da bi unosili dodatnu nervozu i da bi mogli da nađu krivca“, rekao je Vučić na sednici Glavnog odbora SNS.

Kaže da je opet on krivac, jer niko od tih zemalja još od nezavisnosti Srbije proklamovane 1878. godine na Berlinskom kongresu nije želeo snažnu Srbiju.

Dodao je da su uvek pravili premeštanje stanovništva, mešali se u sve i svašta, kontrlisali manastire još s kraja 19. veka do danas.

„Uvek su videli Srbiju kao remetilački faktor“, rekao je Vučić i istakao da je cilj tih zemalja uvek bio da se Srbija smanji u svakom smislu i optuživali je za hegemonizam kad god je jačala.

 

Hvala zdravstvenim radnicima za sve što su učinili

Predsednik Vučić zahvalio je svim lekarima i zdravstvenim radnicima na svemu što su tokom proteklih godinu dana, tokom epidemije korona virusa, učinili i što su se borili za svaki život.

„Teško vreme je iza nas i zato želim da se zahvalim lekarima, medicinskom osoblju na tome što su prethodnih godinu dana radili više od svih drugih, borili se za svaki život u zemlji“, rekao je Vučić na početku obraćanja u otvorenom delu sednice Glavnog odbora SNS.

Dodao je da je, zahvaljujući njima, u toj borbi za život, Srbija bila nešto uspešnija od većine drugih zemalja.

 

Idemo na sve izbore da ubedljivo pobedimo

Lider SNS Aleksandar Vučić poručio je danas na Glavnom odboru stranke da napređaci idu na sve izbore da ubedljivo pobede.

„Znate da sam uvek skeptik i pesimista, ali idemo na sve izbore da pobedimo, pobedimo ubedljivo“, istakao je Vučić.

On je ukayao i da SNS izlazi na izbore da pobedi sa velikom razlikom.

Iyrayio je uverenje da će na izbore izaći svi, a da će SNS pokazati šta je to što narod misli, da narod zna ko su ti koji Srbiju mogu da vode napred.

„Na svakom mestu, na KiM, svuda u Vojvodini, da ubedljivo pobedimo u Beogradu, svuda da pobedimo za dobro i budućnost Srbije“, zaključio je obraćanje lider SNS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana