Vučić najveća prepreka nezavisnom i etnički čistom KiM tanjug

Objavljeno: 19.10.2022. 13:09 Izmenjeno: 19.10.2022. 13:09

Dodao je da političari iz Prištine ne znaju za sramotu, dok mesecima pokušavaju da tragediju u Ukrajini iskoriste za svoje ciljeve.

Sednica Saveta bezbednosti UN posvećena stanju na Kosovu i Metohiji, još jednom je pretvorena u pozornicu za najbrutalnije laži na račun Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, zahvaljujući predstavnici tzv. vlade u Prištini koja je, po običaju njenih prethodnika, teško zloupotrebila pravo da govori pred ovim telom UN, izjavio je potpredsednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

„Takozvana ministarka spoljnih poslova iz Prištine, Donika Gervala došla je pred Savet bezbednosti UN da laže, od početka do kraja svog obraćanja, da prosipa optužbe protiv Srbije i njenog predsednika koje ne mogu da prođu ni u kafani, a kamoli pred članicama Saveta bezbednosti“, naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

Dodao je da političari iz Prištine ne znaju za sramotu, dok mesecima pokušavaju da tragediju u Ukrajini iskoriste za svoje ciljeve.

„Ko će da poveruje prištinskoj “ministarki“ da predsednik Vučić i Srbija pripremaju nekakvu vojnu agresiju na Balkanu? Znaju li oni da ne postoji nijedan lider, ni vlada u Evropi i svetu sa kojima predsednik Vučić nije u stalnoj komunikaciji i da mu svi već godinama odaju veliko poštovanje za politiku mira i dogovaranja u regionu?“, ukazao je Stefanović.

Kako je naveo, to što Gervala, pred Savetom bezbednosti besramno laže o nekakvim agresivnim planovima Srbije, nije uvreda samo za Ujedinjene nacije, nego i za zdrav razum.

„Upravo su njena takozvana vlada i njen šef Aljbin Kurti jedini na Balkanu koji predstavljaju stalnu bezbednosnu pretnju“, poručio je ministar.

Upravo oni, podseća, progone kosovske Srbe, neprestano šalju naoružane jedinice da hapse i proganjaju nevine ljude, stalno ih zastrašuju i žele da ih proteraju da bi dovršili svoju politiku etničkog čišćenja.

„Gervala i njena takozvana vlada tolerišu neprestano skrnavljenje srpskih grobova, napade na Srbe i njihovu imovinu, proganjaju svakog ko pokuša da se vrati svojoj kući na KiM. Njena takozvana vlada zabranjuje kosovskim Srbima da glasaju za svoje političke predstavnike, guši slobodu kretanja i govora. Oni su ti koji su proterali 250.000 Srba iz svojih domova i kao jedinu politiku imaju zabranu njihovog povratka i proterivanje svih koji su još ostali na Kosovu i Metohiji“, naveo je Stefanović.

Zapitao se i koliko treba biti bez obraza da se sa takvom istorijom nasilja i progona dođe pred Savet bezbednosti i „prosipaju“ laži da su žrtve, a ustvari su siledžije.

Poručio je da Srbija nikome ne preti, što dobro znaju svi u Savetu bezbednosti i u Ujedinjenim nacijama, kao što, dodaje, svi vrlo dobro znaju da je predsednik Aleksandar Vučić istinski kreator mira i stabilnog života na Balkanu, za sve njegove narode, a naročito za Srbe i Albance.

„Ceo svet daje podršku tim njegovim naporima i nikakve laži Kurtija, Gervale i drugih to ne mogu da promene. Njihov je problem što im ne ide od ruke da naprave državu i što ne mogu da ostvare san o Kosovu i Metohiji bez ijednog Srbina, a najveća prepreka za to im je Aleksandar Vučić. Laži koje govore pred Savetom bezbednosti su najbolji dokaz njihove nemoći“, naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana