Vučić na Trgu republike razvio srpsku zastavu, razvijene i dve velike trobojke tanjug

Objavljeno: 08.06.2024. 18:49 Izmenjeno: 08.06.2024. 18:49

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razvio je srpsku zastavu na Trgu republike gde je zajedno sa predsednikom RS Miloradom Dodikom prisustvovao centralnom obeležavanju manifestacije „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“. „Danas je važan dan, postignut je dogovor o srpskom jedinstvu koje će trajati doveka i koje niko više, nikada, neće moći da sruši“, naveo […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razvio je srpsku zastavu na Trgu republike gde je zajedno sa predsednikom RS Miloradom Dodikom prisustvovao centralnom obeležavanju manifestacije „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“. „Danas je važan dan, postignut je dogovor o srpskom jedinstvu koje će trajati doveka i koje niko više, nikada, neće moći da sruši“, naveo je Vučić na instagram profilu @buducnostsrbijeav. On je zahvalio svima koji su došli i poručio da će se čuvati jedinstvo. „Mi ćemo jedinstvo znati da čuvamo, mnogo toga ćemo da uradimo, a da nikoga ne ugrozimo. Sačuvaćemo mir, srpsko ime i prezime, sačuvaćemo i Republiku Srpsku i Srbiju – mi ništa preče od Srpske i Srbije nemamo. Živela naša crveno plavo bela trobojka. Živela Srpska! Živela Srbija“, istakao je Vučić. Pored velikog broja zastava Srbije i Republike Srpske koje su nosili učesnici, na Trgu republike razvijene su i velike dve trobojke skoro preko celog platoa.

Više od 2.500 folkloraša iz Srbije i Republike Srpske prodefilovalo je ulicama Beograda i zaigralo srpsko kolo na Trgu republike, na Centralnoj manifestaciji sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno“ na Trgu republike. Na desetine srpskih zastava i brojni transparenti podrške zavijorilo se na ispunjenom Trgu republike, gde su se prisutnima obratili predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik. Skupu na kome su izvedene himne Srbije „Bože pravde“ i Republike Srpske „Moja republike“, prisustovali su i patrijarh srpski Porfirije, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i brojnih ministri, poslanici i državni predstavnici. Defile folkloraša iz Republike Srpske iz 20 kulturno-umetničkih društava, krenuo je od platoa ispred Skupštine grada Beograda. Par stotina metara dugačak defile je preko Terazija stigao do Knez Mihailove ulice, na čijem ulazu su učesnike brojni Beograđani pozdravili burnim apaluzima. Kod fontane na Tegu republike, KUD-ovi iz Republike Srpske su se susreli da defileom  30 KUD-ova iz Srbije, koji su bili pošli sa platoa na Kalemegdanu i kretali se kroz Knez Mihailovu ulicu. Članovi KUD-ova iz Srbije i Srpske, odeveni u raznorodne narodne nošnje, od onih iz Bosanske krajine do Šumadije, zaplesali su moravsko kolo ispred velike pozornice na platou Trga republike, gde su ih aplauzima pozdravili Beograđani. Na pozornici je „Zdravicu“ pesnika Ljubivoja Ršumovića govorila prvakinja Narodnog pozorišta RS Dana Poletan, a „Misli o otadžbini” Petra Kočića glumac Narodnog pozorišta iz Beograda Nebojša Kundačina. Numeru „Srpske zemlje“ izveli su Milica Dosković i Marko Kačarević, a skup se završio puštanjem pesme „Ovo je Srbija“ i naletom pet aviona mig-29 Vojske Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana