Vučić na svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije „Kobre“ tanjug

Objavljeno: 14.04.2024. 11:03 Izmenjeno: 25.04.2024. 11:01

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje vojnoj svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Svečanost se  održava  u kasarni „Vasa Čarapić“ u Beogradu. Svečanosti prisustvuju i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Odred vojne policije specijalne namene „Kobre“ je […]

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje vojnoj svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Svečanost se  održava  u kasarni „Vasa Čarapić“ u Beogradu. Svečanosti prisustvuju i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Odred vojne policije specijalne namene „Kobre“ je jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije namenjena za bezbednosnu zaštitu određenih lica i objekata od posebne važnosti. U sastavu Odreda vojne policije „Kobre“ su komanda odreda, komandni vod i čete vojne policije specijalne namene. Zadaci Odreda vojne policije „Kobre“ odnose se na obezbeđenje potrebnog nivoa operativne sposobnosti i raspoloživosti snaga neophodnih za realizaciju misija. Jedan od zadataka je i obezbeđivanje najviših stranih vojnih delegacija u zvaničnim posetama Srbiji. Na ovaj datum 1978. godine, Naredbom saveznog sekretara za narodnu odbranu SFRJ, formirano je Odeljenje vojne policije za protivteroristička dejstva u sastavu 282. bataljona vojne policije. U sastavu odeljenja, koje je preteča današnjih „Kobri“, bio je 1 oficir i 12 podoficira. Odeljenje prelazi u nadležnost novoformiranog Korpusa specijalnih jedinica 1992. godine, a potom 2000. godine postaje protivteroristički odred neposredno potčinjen načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije. U skladu sa reformama sprovedenim u Vojsci Srbije, krajem 2006. godine formirana je jedinica bataljonskog nivoa pod nazivom Bataljon vojne policije za obezbeđenje „Kobre“, koji se tada nalazi u sastavu Garde. Jedinica 2008. godine menja naziv u Bataljon vojne policije specijalne namene „Kobre“ i prelazi u sastav Uprave vojne policije Generalštaba Vojske Srbije. Od kraja 2020. godine jedinica je neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije, a u januaru 2021. godine je preimenovana u Odred vojne policije specijalne namene „Kobre“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao je  vojnu zastavu specijalne namene komandantu odreda Vojne policije specijalne namene Kobre Darku Đošiću povodom Dana odreda Kobri. Vučić je rekao da su zastavu zaslužili disciplinom, radom, istrajnošću i ljubavlju prema otadžbini. Đošić je rekao da je biti pripadnik jedinice Kobre privilegija odabranih i da je odgovornost pripadnika Kobri ogromna u realizaciji najvažnijeg zadatka, a to je bezbednost Srbije i svih njenih građana. „Nakon 46 godina ukazana nam je najveća od svih počasti. Dodeljuje nam se najveća vojnička svetinja, Vojna zastava. Ona nas podseća na zakletvu datu Srbiji i od danas će biti svuda sa nama. Njenom dodelom dobijamo status kakav smo zaslužili i ovaj svečani čin postaje istorijski dan za naš odred“, rekao je Đošić.

Plate vojnika biće veće, potrebno je da snažimo vojsku i ulažemo u zaštitu suverenita da bi odvratili one koji bi želeli uništenje Srbije.

Đošić je rekao da je biti pripadnik jedinice Kobre privilegija odabranih i da je odgovornost pripadnika Kobri ogromna u realizaciji najvažnijeg zadatka, a to je bezbednost Srbije i svih njenih građana. „Nakon 46 godina ukazana nam je najveća od svih počasti. Dodeljuje nam se najveća vojnička svetinja, Vojna zastava. Ona nas podseća na zakletvu datu Srbiji i od danas će biti svuda sa nama. Njenom dodelom dobijamo status kakav smo zaslužili i ovaj svečani čin postaje istorijski dan za naš odred“, rekao je Đošić. Rekao je da je ta jedinica izvršavala zadatke svuda u svetu, i da je nisu zaobili ni ratni sukobi devedesetih godina, kao i da su predstavljali vojsku i državu na najznačajnijim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Istakao je i ogroman doprinos koji su u građenju imena jedinice dali veterani i rekao da će oni uvek biti sastavni deo Kobri. Naveo je da je odred prošle godine primio nove pripadnike koji su prvi put došli iz civilnih struktura društva i rekao da je to nalog za budućnost i garant opstanka jedinice. „Izabrali smo najsposobnije, uvodimo ih u stroj i spremamo se za sve izazove da sa bratskim jedinicama obavimo najteže zadatke u najtežim uslovima“, rekao je Đošić. Rekao je da, zahvaljujući brizi i sluhu državnog rukovodstva, vojska Srbije nakon 30 godina raspolaže savremenim sredstvima i opremom, naoružanjem i tehnikom. Dodao je da se posebna briga vodi o ekonomskoj sigurnosti pripadnika, kroz stambena zbrinjavanja i primanja koja su na najvišem nivou. „Zato želim jasno i glasno da kažem Hvala vam što ste vratili dostojanstvo vojsci Srbije, 46 godina postojanja jedinice ispunjaju vrhunskim profesionalnim dostignućima, a poštovanje vojničke časti i dužnosti učinili su nas ponosom vojske i građana Republike Srbije. Svim pripadnicima jedinice odajem priznanje na dosadašnjem trudu, radu, profesionalizmu i požrtvovanju“, zaključio je Đošić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana