Novi rudnik bakra i zlata izuzetno važan za istok Srbije Studio B

Objavljeno: 22.10.2021. 09:56 Izmenjeno: 23.10.2021. 11:25

„Nisam ni sanjao da ovako izgleda“, rekao predsednik Vučić na otvaranju rudnika bakra i zlata u Boru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom obilaska novog rudnika bakra i zlata u Boru Čukaru Peki, kineske kompanije Ziđin, da je otvaranje tog rudnika izuzetno važno za Bor i ceo istok Srbije.

Vučić se nakon zvaničnog otvaranja rudnika Čukaru Peki obišao pogone za obradu rude i primetio da je reč o nasavremenijim mašinama i da postrojenja rade po visokim ekološkim standardima.

Predsednik je istakao tokom razgovora sa poslovodstvom novog rudnika da je srpski rudnik i da mu je drago što je to Ziđin, koji je prvi ili drugi najveći izvoznik u Srbiji.

„Vidite koliko zaostajemo po pitanju modernih tehnologija i proizvodnje savremenih mašina. Kao da smo propustili jednu celu industrijsku revoluciju, ali sada imamo od koga da učimo“, rekao je Vučić ambasdorki Kine Čen Bo.

Takođe, razgovarao je sa radnicima, pitao ih koliko je težak posao, odakle su i saznao najviše njih živi u Boru i Zaječaru.

Kako je rekao, ne bi nam sada bilo spasa da nismo rešili pitanje RTB-a Bor koji je preuzeo Ziđin i da sada nije otvoren novi rudnik.

„Ovo je ogromna stvar za Bor i ceo istok Srbiju“, dodao je Vučić i istakao da će Ziđin povećavati broj zaposlenih u tom rudniku.

Predsednik je obišao kontrolnu sobu, odakle se pokreće i prati celokupna proizvodnja.

Novi rudnik bakra i zlata kod Bora u koji je kompanija Ziđin uložila 474 miliona dolara će biti prvi zeleni rudnik u Srbiji, što podrazumeva korišćenje moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda i najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Ležište Čukaru Peki gornja zona je jedno od najbogatijih nalazišta rude bakra i zlata u svetu.

Planirana proizvodnja rude bakra i zlata u gornjoj zoni je 3,3 miliona tona godišnje, odnosno 10.000 tona prerađenog koncetrata dnevno.

Vučić: Istok Srbije sada ima dobru budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, nakon otvaranja novog rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kineske kompanije Ziđin da istok Srbije ima dobru budućnost i da sve što je do pre samo nekoliko godina izgledalo nemoguće u tom delu zemlje sada se ostvaruje.

Čestitao je zaposlenima i istakao da će oni donositi profit ne samo tom rudniku i Ziđinu već i celom istoku Srbije.

Predsednik je pozvao sve ljude koji su napustili istočnu Srbiju da se vrate u našu Srbiju i tu grade budućnost za sebe i svoju porodicu.

„Polako ćemo da stižemo Zapad po platama, ovde će moći na svojoj zemlji da prave budućnost za svoju porodicu“, poručio je Vučić.

Presednik je istakao da je urađen potpuno nov rudnik na drugoj strani Bora i to na najmoderniji način, uz poštovanje ekoloških standarda za životnu srednu, kao i da ima sve prečistače opadnih voda.

Predsednik je na kraju obraćanja dobio na poklon od kompanije Ziđin parče stene sa 60 odsto bakra, koja je izvađena iz rudnika nakon njenog otvaranja pre manje od sat vremena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana