Otvorena fabrika guma Toyo u Inđiji,Vučić:Planiraju nastavak investicija u Srbiji novosti, tanjug

Objavljeno: 14.12.2022. 11:48 Izmenjeno: 15.12.2022. 09:25

Na pitanje da li je bilo teško doći u Srbiju, predstavnik je odgovorio da je Srbija prijateljski nastojena prema Japanu i da Japanci veoma poštuju Srbe.

foto novosti

 

Fabrika u Inđiji je prva grinfild investicija japanske korporacije Toyo Tire u Srbiji, ali i u čitavoj Evropi. U Inđiji će biti centar za proizvodnju pet miliona guma godišnje, za tržišta Evrope, Bliskog istoka, Afrike i Severne Amerike, saopšila je japanska kompanija. U postrojenju u Inđiji, kako je navedeno, primenjuju se inovativne tehnologije u procesu rada, uz poštovanje najviših svetskih standarda u zaštiti životne sredine.

Korporacija Toyo Tire jedan je od vodećih svetskih proizvođača guma više od 70 godina, sa sedam fabrika guma i četiri fabrike auto-delova, kao i skoro 13.000 zaposlenih širom sveta. Proizvodna linija obuhvata brendove Toyo Tires i Nitto, poznate po izvanrednim karakteristikama i kvalitetu, koji čine 85 odsto ukupne prodaje korporacije Toyo Tire, navedeno je u saopštenju.

Izvoz kompanije Toyo, kako je najavljeno na početku radova na gradnji fabrike u Inđiji 15. decembra 2020. godine, biće na nivou od 240 miliona evra, i biće jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvoznika sa teritorije Srbije.

Reč je o investiciji u vrednodsti od 382 miliona evra, što je najveća japanska investicija do sada u Srbiji. Toyo je najavio da će fabrika u Inđiji do 2023. godine sa oko 560 srpskih radnika proizvoditi godišnje pet miliona Toyo guma.

Predstavnici kompanije su, na početku radova, najavili da će se u fabrici u Srbiji koristiti najnovija tehnologiju i proizvoditi najkvalitetniji proizvodi po najkonkurentnijim cenama, kao i na energetski efikasan način. Opština Inđija je obezbedila zemljište površine 63 hektara i neophodnu infrastrukturu.

Na pitanje da li je bilo teško doći u Srbiju, predstavnik je odgovorio da je Srbija prijateljski nastojena prema Japanu i da Japanci veoma poštuju Srbe.

Svečanom otvaranju  prisustvuju i generalni direktor korporacije Toyo Tire Takaši Šimicu, kao i ambasador Japana u Srbiji Takahiko Katsumata.

Japanski Toyo Tire je najavio da će se u fabrici guma u Inđiji na proizvodnoj liniji naći brendovi Toyo Tire i Nitto. Izvoz kompanije Toyo, kako je najavljeno na početku radova na gradnji fabrike u Inđiji 15. decembra 2020. godine, biće na nivou od 240 miliona evra, i biće jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvoznika sa teritorije Srbije. Reč je o investiciji u vrednodsti od 382 miliona evra, što je najveća japanska investicija do sada u Srbiji. Toyo je najavio da će fabrika u Inđiji do 2023. godine sa oko 560 srpskih radnika proizvoditi godišnje pet miliona Tojo guma. Predstavnici kompanije su, na početku radova, najavili da će se u fabrici u Srbiji koristiti najnovija tehnologiju i proizvoditi najkvalitetniji proizvodi po najkonkurentnijim cenama, kao i na energetski efikasan način. Očekuje se da će fabrika godišnje proizvoditi pet do 10 miliona guma premijum klase. Opština Inđija je obezbedila zemljište površine 63 hektara i neophodnu infrastrukturu. Ova fabrika je prva grinfild investicija japanske korporacije Toyo Tire u Srbiji, ali i u čitavoj Evropi. U Inđiji će biti centar za proizvodnju pet miliona guma godišnje, za tržišta Evrope, Bliskog istoka, Afrike i Severne Amerike, saopšila je japanska kompanija. U postrojenju u Inđiji, kako je navedeno, primenjuju se inovativne tehnologije u procesu rada, uz poštovanje najviših svetskih standarda u zaštiti životne sredine. Korporacija Toyo Tire jedan je od vodećih svetskih proizvođača guma više od 70 godina, sa sedam fabrika guma i četiri fabrike auto-delova, kao i skoro 13.000 zaposlenih širom sveta. Proizvodna linija obuhvata brendove Toyo Tires i Nitto, poznate po izvanrednim karakteristikama i kvalitetu, koji čine 85 odsto ukupne prodaje korporacije Toyo Tire, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju fabrike guma japanske kompanije Toyo Tire u Inđiji, da će se u tu proizvoditi gume made in Serbia za audi, porše, micubiši i druge najbolje automobilske brendove iz celog sveta. „Danas je poseban dan, retki su takvi dani. Kada sam sada ulazio na sastanak sa predstavnicima kompanije, amabasador Kacutamata mi je rekao – pre pet godina smo počeli da sanjamo ovaj san i posebno posle posete nedavno nastradalnog Abe Šinza Beogradu. To je bila istorijska poseta i uspeli smo da pokrenemo stvari i dosanjali smo taj san. Ovo je jedina Toyo fabrika u Evropi i najbolja u celom svetu, po svom kvalitetu i opremljenosti“, rekao je Vučić. Izrazio je uverenje da to nije i poslednja Toyo fabrika koja će biti otvorena u Srbiji. „Očekujemo da odavde u svetu, na severnoameričko i zapadnoevropsko tržište odu najbolje gume – made in Serbia, napravljene u Inđiji“, naveo je Vučić. Naveo je da fabrika ima 117.000 metara kvadratnih, kao i da je investicija vredna 283 milina evra, ali da će ukupno iznositi više od 300 miliona evra. „Mi smo učestvovali kao vlada i drago mi je što nismo kasnili nijedan dan u isplati subvencija. Bar u nečemu da budemo kao Japanci“, rekao je Vučić. Kazao je da trenutno u fabrici radi 460 radnika i najavio da će biti zaposleno još 120 do kraja sledeće godine, ali da će se njihov broj i dalje povećavati bez obzira na visok automatizacije i digitalizacije kompanije. „To je nešto što nam donosi brži rast BDP i veće plate i penzije“, istakao je Vučić.

Šimicu:Fabrika „Toyo Tire“ Srbija izvoziće gume za Evropu,ali i SAD

Generalni dorektor korporacije „Toyo Tire“ Takaši Šimicu rekao je da će novootvorena fabrika te kompanije u Inđiji proizvoditi automobilske gume za evropsko tržište, ali i da će se proširivanjem kapaciteta otvoriti mogućnost i za izvoz u SAD. On je to rekao na otvaranju novog pogona fabrike „Toyo Tire“ danas u Inđiji i izrazio uverenje da će ovaj projekat dodatno učvrstiti već duboke prijateljske odnose Srbije i Japana. ”Zadovoljstvo mi je što otvaramo fabriku u Inđiji u godini kada Srbija i Japan obeležavaju 140 godina bilateralnih odnosa“, rekao je on. Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata zahvalio je predsedniku Srbije što je pokazao liderstvo i otvorenost za jačanje saradnje dve zemlje. On je rekao da je „Toyo Tire“ fabrika u Inđiji napravljena po najvišim tehnološkim standardima i u skladu sa zakonitostima zaštite životne sredine. Kacumata je kazao i da će japanska kompanija sarađivati sa akademskom zajednicom i Univerzitetima u Srbiji, kako bi se obezbedili novi školovani kadrovi. „Radujem se radu sa Srbijom. Ovo je prilika da promovišemo naše međuljudske veze“, rekao je ambasador.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana