Vučić: Moramo da budemo promoteri sarađnje i da privlačimo ljude tanjug

Objavljeno: 26.07.2023. 10:05 Izmenjeno: 31.07.2023. 09:59

Moramo da budemo promoteri sarađnje i da privlačimo ljude, da sarađumeo, čuvamo nacionalne interese i da vodimo mudru politiku spajanja i povezivanja, a ne sukoba i razdvajanja. Hvala EU na poklonu od 40 miliona evra koji su dali za deonicu puta Niš-Merdare, ovo je kapitalni objekat, ponosan sam što će nas povezati i sa Srbima […]

Moramo da budemo promoteri sarađnje i da privlačimo ljude, da sarađumeo, čuvamo nacionalne interese i da vodimo mudru politiku spajanja i povezivanja, a ne sukoba i razdvajanja.

Hvala EU na poklonu od 40 miliona evra koji su dali za deonicu puta Niš-Merdare, ovo je kapitalni objekat, ponosan sam što će nas povezati i sa Srbima i sa Albancima na KiM i u Albaniji.

U Nišu uskoro polažemo kamen temeljac za novu fabriku koja će zaposliti 375 ljudi, occekuju se i druge vazzne investicije u oom kraju, moramo da gradimo i radimo da bi povećali rast i da nastavili taj tempo i da bismo smanjivali razliku sa EU.

Mnogo je lep jug Srbije, uvek smo nekako potcenjivali jug i istok Srbije. Važno je da osnažimo ovaj deo naše zemlje. Zato ćemo ovde da radimo pun profil puta, jer bez dobrog puta neće da dođu investitori. Pomoći ćemo oko škola u Kuršumliji, pomoći ćemo Blace, Žitorađu – naveo je Vučić.

– Hoću da se zahvalim partnerima iz EU, dali su nam 40 miliona evra poklona za ovaj put, to je veliki novac. Hvala na dobrom finansiranju, posebno Evropskoj investicionoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Ja sam ponosan što će nas ovaj put povezati i sa Srbima i sa Albancima na Kosovu i Metohiji. Ovo će biti najprometniji put za 25 godina. Povezivanje sa ljudima drugih nacionalnosti je od velikog značaja. Zašto ne bismo našu višnju prodavali u Albaniji. Mi moramo da budemo promoteri saradnje, da zaradimo više i živimo bolje. Da vodimo mudru politiku spajanja i vezivanja. U Nišu u septembru polaažemo kamen temeljac za novu fabriku, gde će biti 375 radnih mesta – kazao je predsednik i rekao da će država nastaviti da ulaže u pet okruga, u Toplički, Nišavski Pirotski, Jablanički i Pčinjski.

Narodu u Toplici i Nišavskom okrugu da se zahvalim na velikoj podršci, na radu i marljivosti. Srbija će nastaviti da se bori za svoju budućnost – poručio je predsednik države.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je otvarajući deonicu autoputa Niš-Merdare da je ponosan na taj put koji je izgrađen po najvišimm svetskim standardima jer će on pomoći razvitku Topličkog okruga i juga Srbije i biti jedan od najprometnijih puteva u Srbiji. „Ja sam ponosan što će nas ovaj put povezati i sa Srbima i sa Albancima na Kosovu i Metohiji. I sa Albancima u Prištini i sa Srbima u Gračanici. I sa Albancima u Tirani i Duresu. I da objasnim Srbima i svima koji ne žele da vide budućnost – ovo će biti jedan od najprometnijih puteva za 20 ili 30 godina“, rekao je Vučić tokom obraćanja prilikom obilaska prve deonice „Auto-puta mira“ (E-80) Niš-Merdare kod Merošine, koja će danas posle 13 biti puštena u rad. On je zahvalio EU na velikoj pomoći. „Oni su nama za ovaj put dali 40 miliona evra na poklon. Hvala im na tome. To je veliki novac za našu zemlju. Na ovom području je to 3,5 do 4 km auto-puta punog profila. Posebno zahvalnost Evropskoj banci za obnovu i razvoj koji su nam po veoma povoljnim uslovima pomogli na izgradnji ovog kapitalnog objekta“, naveo je Vučić. Dodao je da ga je njegov prijatelj šeik Muhamed bin Zajed savetovao da ne gleda kao političar gde će zemlja biti za pet godina, već kao roditelj, da gleda svog sina i razmišlja gde će zemlja biti za 25 godina kada on bude imao 30 godina. „I zato nam je više nego potreban jer će tada naši odnosi (Srba i Albanaca) biti drugačiji. A zato nam je značajan za razvoj Toplice. Povezivanje sa ljudima druge nacionalnosti sa kojima nekada nismo bili u najboljim odnosima“, naveo je Vučić. Vučić je istakao da je jako važno ojačati jug Srbije za koji je naveo da je jedan od najlepših delova zaemlje. „Da Toplicu ojačamo i zato ćemo odavde da gradimo pun profil autoputa do Kuršumlije. To je mnogo važno iz više razloga. U Prokuplju se završava industrijsaka zona, a bez dobrog puta investitori neće doći“, istakao je Vučić. Dodao je da je potrebno je da se u Prokuplju završi i zdravstveni centar „Opština nema da uloži u trafo stanicu i kotlarnicu, ali će uložiti Srbija jer su Topličani uvek bili prvi u redu kada se branila država“, i dodao da će država pomoći i oko obnove škola u Prokuplju, ali i u Blacu i Žitorađi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina

Trenutna temperatura 24°C

Grmljavina

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana