Vučić: Molio sam jutros Srbe sa severa KiM da istraju u borbi – na miran način tanjug

Objavljeno: 01.06.2023. 10:10 Izmenjeno: 02.06.2023. 09:38

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je Tanjugu da je  razgovarao sa Srbima sa severa KiM i molio ih da istraju u borbi za pravo i pravdu, kao i da to čine, pre svega u odnosu prema Kforu na miran način. „Kao što su činili i juče i prekjuče, za nas je važno da se nastave […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je Tanjugu da je  razgovarao sa Srbima sa severa KiM i molio ih da istraju u borbi za pravo i pravdu, kao i da to čine, pre svega u odnosu prema Kforu na miran način. „Kao što su činili i juče i prekjuče, za nas je važno da se nastave pokušaji da neki ljudi razumeju da 3,4 odsto nisu legitimni izbori i da ne nameću svoju volju na silu i ne uvode specijalne policijske snage i ne maltretiraju i ne progone sprski narod“, naveo je Vučić. Rekao je da će danas imati sastanke i sa Šolcom i Makronom, kao i mnogim drugim premijerima i predsednicima. „Pokušaćemo da damo sve od sebe da se stvari vrate i normalu i deeskaliraju, a da li će se to dogoditi – za tango je potrebno dvoje i ne zavisi samo do nas“, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se uvek zalagao za mir i stabilnost u celom regionu, kao i da garantuje da će Srbija učiniti sve da dođe do deeskalacije situacije na Kosovu i Metohiji. „Nadam se da ćemo uspeti da svi zajedno deeskaliramo situaciju i da sačuvamo mir i stabilnost. Verujem da ćemo uspeti u tome“, rekao je Vučić pred početak Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu. Istakao je da će Beograd pokušati da ubedi Srbe da protestuju mirno, ali je dodao da su oni veoma odlučni, te da žele da vide leđa specijalnim jedinicama koje se na severu KiM nalaze ilegalno. Vučić je dodao da bi najsnažniji korak koji bi doveo do deeskalacije bio povlačenje gradonačelnika koji su izabrani na izborima na koje je izašlo tri odsto birača. „To se nigde nikad nije desilo. To mora da bude prvi korak i onda mislim da ćemo imati dovoljno snage da nastavimo sa razgovorima kako bismo, ne samo deeskalirali situaciju, već i napravili neke korake unapred“, rekao je predsednik Srbije. On je dodao da će u Kišinjevu imati veoma važne razgovore sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je Tanjugu u Kišinjevu da SAD ne menjaju kurs prema Kosovu, ali da su prvokacije Prištine prema sprskom narodu po prvi put naišle na stvarnu američku osudu i da to očekuje isto i od Evrope, i najavio da sledeće nedelje očekuje dolazak u Beograd Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara. Vučić je odgovarajući na pitanje da li SAD menjaju kurs prema Kosovu i da li mogu da utiču na Aljbina Kurtija, rekao da ni deca ne bi mogla da prihvate taj zaključak jer je sasvim jasno ko je odgovoran i kriv, za jednu specifičnu situaciju. „Ali ako me pitate starteški, naravno da se ništa posebno u tom sveukupnom odnosu prema Kosovu i situaciji u regionu neće promeniti. Ipak, jeste važno da, ako ništa drugo, bar mogu da nas čuju. Kada neko već preteruje mesecima i nije ništa u stanju drugo da uradi osim provokacija prema sprskom narodu – to je prvi put naišlo na stavrnu američku osudu i zahvalan sam im na tome“, rekao je Vučić. Izrazio je nadu će to biti slučaj i sa Evropljanima i dodao da je, ipak, siguran da to neće biti slučaj sa svima njima. „Ali, nemamo mi tu bog zna šta i kud da idemo. Sledeće nedelje očekujem i dolazak Lajčaka i Eskobara u Beograd. I situacija je mnogo komplikovanija. Problem u ovome je da ovo što se događalo pre tri dana na KiM smo mogli da predvidimo i predvideli, ali nismo mogli da sprečimo. To je problem kada vidite da ide u lošem smeru, a niko ne moze da spreči jer postoji tvrdoglavnost i neodogvornost jedne stvari, onda to predstavlja ozbiljan problem koji nije lako da se reši“, naglasio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 22°C

Grmljavina sa kišom

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana