Vučić: Iskreno prijateljski odnosi sa Rusijom Tanjug

Objavljeno: 08.01.2020. 19:57 Izmenjeno: 09.01.2020. 12:20

Predsednik Srbije Aleksandara Vučić, koji je u Istanbulu imao bilateralne susrete, razgovarao je sa predsednicima Rusije i Turske, Vladimirom Putinom i Redžepom Tajipom Erdoganom, a kako je rekao, sastanak sa Putinom trajao je nešto duže.

„Srpsko-ruski odnosi idu u vrlo dobrom smeru, iskreno prijateljski odnosi“, rekao je Vučić za RTS, navodeći da su Rusi i Turci imali više tema za razgovor – Libija, Sirija, Irak.

Iz tih tema se, kaže, Srbija sklanja.

„Veliki neka se time bave, mi poštujemo sve zemlje, a dajte da uradimo šta možemo za svoje građane. Moji dometi veći od toga nisu. Oni koji se prave da su im dometi mnogo veliki, obično ne bi mogli da budu ni predsednici kućnog saveta“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u Istanbulu svečanom puštanju u rad deonice gasovoda Turski tok.

 

Vučić: Gradimo arterije i vene naše energetske bezbednosti

Otvaranje „Turskog toka“ je od ogromnog značaja za Srbiju, time gradimo arterije i vene naše energetske bezbednosti i naše energetske budućnosti, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ističući da građani Srbije treba da budu ponosni i zadovoljni.

Vučić je u Istanbulu, gde je prisustvovao svečanosti otvaranja deonice „Turskog toka“, rekao za RTS da se na tom projektu radilo mnogo godina, a od 2014. i formalno.

„Za Srbiju je ovo od ogromnog značaja. Bukvalno time gradimo arterije i vene naše energetske bezbednosti i naše energetske budućnosti. Imamo 403 kilometra gasovoda kroz Srbiju, četiri merne stanice, jednu kompresorsku. Imaćemo važan objekat u opštini Žabari“, rekao je Vučić.

On je dodao da očekuje da Bugarska svoju deo posla završi do kraja maja, te da dva-tri-cetiri meseca nakon toga potekne gas.

„Posle toga ćemo razvijati sekundarnu mrežu. Južno od Leskovca nemamo gas, a za nova postrojenja nam treba. Moramo da radimo i za Toplički, Rasinski, Zlatiborski okrug da bismo mogli da dovodimo važne investitore“, napominje Vučić.

Srbija, kako kaže, ne sme da ostane bez gasa.

„Bez gasa je Srbija propala zemlja, staje naša industrija. Trošimo po 300, 400 miliona kubika gasa više nego prošle godine. Tom brzinom raste proizvodnja u našoj zemlji. Mi ne smemo to sebi da dozvolimo“, rekao je Vučić.

Ukoliko Srbija popuni svoje gasne kapacitete, oko 13 milijardi kubika gasa, za sedam-osam godina moći će da kroz naplatu tranzita gasa povrati novac sav uloženi u gasnu infrastrukturu, kaže predsednik.

Odgovarajući na pitanje da li se može odoleti političkim pritiscima zbog izgradnje gasovoda, Vučić je ukazao da su gas i nafta oduvek bili sredstvo političke borbe.

„Mi moramo da se borimo za svoju zemlju, mi nismo Rusi ili Kinezi pa da se suprotstavljamo bilo kome na svetu. Mi smo mali, zato smo tražili način kako da se provučemo kroz iglene uši a da napravimo najbolje moguće za Srbiju“, napominje Vučić.

Ukazujući da nema ništa protiv diverzifikacije gasnih izvora, Vučić je rekao da je u ovom trenutku ruski gas najpovoljniji.

„Nikakvih problema u trgovini nismo imali“, naveo je on.

Srbiji je, kaže, u Istanbulu ukazano poštovanje i zbog toga, dodaje, građani treba da budu ponosni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana