Vučić: Hvala EU na ogromnoj pomoći i podršci tanjug

Objavljeno: 28.10.2022. 16:47 Izmenjeno: 29.10.2022. 10:54

Zahvalio je i šefu Delegacije EU u Srbiji Emanueleu Žiofreu, na angažmanu po pitanju projekta obnove pruge Beograd-Niš.

foto tanjug

 

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je  predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na pomoći i podršci Evropske unije, ističući da je projekat izgradnje gasnog interkonektora prema Bugarskoj, koji delom finansira EU, veoma značajan za zemlju, te da se nada da će doprineti povećanom ineteresovanju investitora za taj kraj Srbije.

„Srećan sam što vas drugi put dočekujem u Nišu. Hvala što vam nije bilo teško da ponovo dođete u okolinu Niša. Mislim da to znači i našim ljudima na jugu, da vide posvećenost i drugim delovima zemlje, a ne samo Beogradu ili nekim bogatijim krajevima“, rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju sa Fon der Lajen.

Zahvalio je i njoj lično na posvećenosti koju iskazuje, jer, kako je rekao, može samo da zamisli koliko joj je „lepo“ kada dolazi na Zapadni Balkan, jer zna sve naše svađe i probleme, a opet je tu, da sasluša sve u regionu, gde svako svakoga okrivljuje.

„Hvala na ogromnoj pomoći i podršci“, poručio je predsednik Srbije, ukazujući na reči Fon der Lajen da će zbog cene energenata Srbija dobiti 160 miliona evra direktne budžetske podrške.

To je, kako kaže, za Srbiju ogroman novac zbog čega je beskrajno zahvalan evropskim poreskim obveznicima.

„Mi umemo to da cenimo. To je za nas veliki novac, olakšaće probleme sa kojima se suočavamo“, naveo je predsednik Srbije.

Zahvalio je i na izdvojenih 500 miliona evra, vezano za investicije u elektrotransmisijskim konekcijama sa drugim zemljama, što su važni infrastrukturni projekti za Srbiju.

„Mi do pre tri godine nismo imali gasovod, imali smo samo preko Beregova i Mađarske, do Pančeva, i to je sve. Onda smo gradili jedan iz Zaječara ka severu, a sada gradimo interkonektor prema Bugarskoj. Hvala EU što nam daje 50 miliona evra, od 88,5 miliona za ovaj interkonektor“, rekao je Vučić.

Zahvalio je i šefu Delegacije EU u Srbiji Emanueleu Žiofreu, na angažmanu po pitanju projekta obnove pruge Beograd-Niš.

„Cena je skočila u nebesa, zbog svega na tržištu, sve je poskupelo, bitumen, nafta… EU kao poklon daje sredstva za taj projekat“, rekao je Vučić i podsetio da je EU dala 40 miliona evra poklona za put Niš – Merdare.

„Da nam je neko dao 50 miliona evra, teško da bismo ga ložili u interkonektor, već bismo ga utrošili za dnevne potrebe, a ne bismo strateški razmšljali. Zato smo zahvalni EU što su nam pomogli da stvari rešavamo srednjeročno i dugoročno“, rekao je Vučić.

Zamolio je i da se što pre krene sa projektom gasne konekcije sa Severnom Makedonijom, što je izuzetno važno, kao što je, dodaje, važno da se razmišlja kako da se povežemo i sa Crnom Gorom, BiH, Republikom Srpskom.

Vučić je naglasio da će uz gasnu konekciju sa Bugarskom biti lakše i da se privuku investitori u pirotsko-nišavski deo zemlje.

„Sada će nam biti lakše da dovedemo investitore u Pirot, Dimitrovgrad, Belu Palanku, Babušnicu… U Pirotu radi “Mišlen tajer“, potrebni su investitori u Dimitrovgradu, Beloj Palanci… Verujem da će dolazak gasa, omogućiti ne samo grejanje stanova i industrijskih objekata, već i da će značiti ogromnu šansu za dolazak novih ulaganja u ovaj deo Srbije“, poručio je Vučić.

Zahvalio je i bugarskim partnerima, dodajući da je važno da se projekat okonča do kraja oktobra naredne godine.

Vučić se osvrnuo i na pitanja usklađivanja vizne politike sa EU, navodeći da je Srbija uradila ono što je najavio za dve zemlje, a radi i za treću zemlju.

„Radimo ono što smo obećali, uradićemo za još zemalja. Uradićemo sve što treba oko usaglašavanja sa evropskom viznom politikom, kao što smo rekli. Kada kažemo do kraja godine, uradićemo i pre toga, ali to uvek kažemo kao poslednji termin“, rekao je Vučić.

Dodao je da veruje u dobru saradnju sa EU i po pitanju drugih oblasti – vladavine prava, poglavlja 23, 24 i drugih stvari u kojima Srbija jeste napravila napredak, ali nedovoljno dobar, i da će zemlja napraviti još veći uspeh.

„Verujemo i da ćemo, ako sačuvamo četiri odsto rasta za ovu godinu, prethodne tri godine biti prva ili druga zemlja po stopi rasta u Evropi. To nije lako, i to nam je na ponos, a to ne bismo mogli bez vaše pomoći“, rekao je Vučić.

Kazao je i da se očekuje ukupna trgovinska razmena u visini od 37 milijardi evra ove godine, što je apsolutni rekord.

„A, Srbija će činiti 51 odsto ukupne trgovinske razmene Zapadnog Balkana i oko 50 odsto ukupnog izvoza sa Zapadnog Balkana u EU. Verujem da ćemo uskoro preći i cifru od 50 milijardi razmene“, rekao je Vučić.

Veća podrška EU Srbiji za energetiku od očekivane

Srbija za projekte energetskog povezivanja dobija veliku podršku EU i veću nego što se očekivalo,izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zahvalio EU na tome.

„Mislim da su oni nama pomagali i više nego što očekivali, da budem sasvim iskren, ali je tačno da mi moramo da gradimo svoju zemlju i svoj sistem pre svega dugoročno razmišljajući o onome koliko obezbeđujemo investicija kako sami to možemo da uradimo, a Evropi hvala na svakoj vrsti podrške“, rekao je Vučić nakon što je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen obišao radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija – Bugarska u blizini Niške Banje.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da li će sa fon der Lajen razgovarati o dodatnoj podršci za prevazilaženje energetske krize, pored danas najavljene pomoći od 160 miliona evra za sigurno snabdevanje energentima u narednih nekoliko meseci.

EU opredeljenje Srbije,verujem bićemo još snažnije na EU putu

Predsednik Aleksandar Vucicć poručio je da je EU suštinsko opredeljenje Srbije i izrazio uverenje da će naša zemlja u narednom periodu još snažnije ići evropskim putem.

Na pitanje novinara u Nišu da prokomentariše izjavu Danijela Servera za Glas Amerike koji je rekao da očekuje da će Srbija odbiti uvođenje sankcija Rusiji i da je, po njegovom mišljenju, realnije da se Srbija okrene Kini, nego Zapadu, Vučić je rekao:

„Kada je reč o suštinskom opredeljenju Srbije, ono jeste da se Srbija nalazi na evropskom putu“.

Dodao je da veruje da će Srbija u narednom periodu snažnije ići tim putem i zato su tu, kako je rekao, ljudi koji su manje umorni od njega, a imaće injegovu podršku – da Srbiju uvuku u Evropu.

„A, što se tice naših kineksih partnera, pa mi našim kineskim prijateljima kažemo da smo na evropskom putu i nemamo problem sa tim“,rekao je Vučić.

Dodaje da je Server u svojoj izjavi hteo da kaže da će možda Srbi da odu od Rusa, ali će opet da traže nekog drugog samo da ne bi bili na Zapadu.

„Ali, to je čovek koji je govorio kako smo mi opasnost u regionu i kako samo čekamo da napadnemo, da li Bosnu ili Kosovo, iz njegovog ugla, po Putinom nalogu, pa evo već 250 dana to se nije dogodilo. Naslušao sam se tih bemsislenih prica i laži o Srbiji, i načitao i nagledao u mnogim zapadnim zemljama, a reč izvini ni od koga nisam čuo, kada se ništa od toga ne desi“, naveo je Vučić.

Srbija nastavlja svoj evropskui put i gledaćemo da čuvamo tradicionalne dobre odnose sa Kinom i svoj principijelan stav prema sukobu u Ukrajini, poručio je Vučić.

Takođe, poručio je Serveru da radi svoj posao, a Srbija će da radi svoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana