Vučić: Građani mogu da budu sigurni u banke koje rade uz dozvolu NBS tanjug

Objavljeno: 13.03.2023. 11:13 Izmenjeno: 13.03.2023. 11:36

Vučić je to rekao nakon početka radova na izgradnji industrijskog parka u Dobanovcima, a na pitanje kakva je situacija sa bankama u Srbiji nakon propasti banke u SAD i dodao da će Srbija voditi računa da ne bude problema.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da banke u Srbiji sprovode striknu superviziju i da građani mogu da budu sigurni u banke koje rade uz dozvolu Narodne banke Srbije. Vučić je to rekao nakon početka radova na izgradnji industrijskog parka u Dobanovcima, a na pitanje kakva je situacija sa bankama u Srbiji nakon propasti banke u SAD i dodao da će Srbija voditi računa da ne bude problema. „Očigledno je šta se tu dogodilo, oni su jedna od ključnih banaka za startapove i davali su fiksne kamatne stope na velike svote, u turbulentnim vremenima. To je velika kriza ne samo u SAD. Vidim da ministarstvo finansija SAD radi na posvećen i ozbiljan način da ne bude većih problema i posledica, ali problema ima. Vidim i da se Ruši Sunak bavi time da spasava britansku filijalu“, rekao je Vučić. On je pomenuo da se svašta dešava u poslednje vreme, poput najavljenog susreta Si Đinpinga i Vladimira Putina naredne nedelje. „Ko zna kakva ćemo čuda da vidimo. Mart je. Svakakva čuda se u martu dešavaju, polarizacija je sve veća“, rekao je Vučić.

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju februara 2023. godine iznosile su 21.196,2 miliona evra što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način, od 2000. godine. U toku februara bruto devizne rezerve povećane su za 282,9 miliona evra, navodi se u sapštenju NBS. Na ovom nivou deviznih rezervi, kako navode, „obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 173 odsto i 5,6 meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama“. „Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i dr.) takođe su zabeležile najviši nivo krajem meseca od kada se mere na ovaj način i na kraju februara iznosile su 17.296,1 milion evra. U odnosu na januar bile su više za 327,2 miliona evra“, navodi se u saopštenju. Oni navode da je povećanje bruto deviznih rezervi u februaru prvenstveno rezultat intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu kupovinom deviza (priliv od 285,0 miliona evra), kao i priliva po osnovu donacija u iznosu od 154,5 miliona evra, od čega se 148,5 miliona evra odnosi na donaciju Evropske komisije za budžetsku podršku sektoru energetike za 2023. godinu. Neto prilivi ostvareni su, kako kažu, i po osnovu upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 32,7 miliona evra. „Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita u iznosu od 80,8 miliona evra, zatim po osnovu izmirenja ostalih deviznih obaveza države u ukupnom iznosu od 71,6 miliona evra, kao i neto povlačenja u okviru uobičajenih aktivnosti po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 36,7 miliona evra“, piše u saopštenju NBS. Dok su tržišni efekti (međuvalutne promene, promene cene zlata i hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu) bili su negativni u neto iznosu od 0,2 miliona evra, obim realizovane trgovine devizama na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 535,4 miliona evra i bio je za 176,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu, navode iz NBS. Kako kažu, prva dva meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.247,2 miliona evra. „Dinar je u februaru nominalno ojačao prema evru za 0,1%, dok je od početka godine vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjena. Narodna banka Srbije je na domaćem deviznom tržištu u februaru kupila 390 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 165 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru“, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Delimično oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana