Vučić: EU strateško opredeljenje Srbije koje se neće menjati tanjug

Objavljeno: 09.05.2024. 19:27 Izmenjeno: 14.05.2024. 17:20

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je članstvo u Evropskoj uniji strateška i stalna pozicija Srbije koja se neće menjati u skladu sa dnevnom politikom. Govoreći na svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope, koju je u Botaničkoj bašti organizovao šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, Vučić je rekao da je to nekada […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je članstvo u Evropskoj uniji strateška i stalna pozicija Srbije koja se neće menjati u skladu sa dnevnom politikom. Govoreći na svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope, koju je u Botaničkoj bašti organizovao šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, Vučić je rekao da je to nekada manje, a nekada više popularno, ali da se neće menjati. „Verujem da i mi možemo da doprinesemo, bar u nekim stvarima, onome što je dobro za Evropu. Da, mislimo da pripadamo Evropi, mislimo da je Evropa naša kuća i Srbija će biti na Evropskom putu, bilo to popularno ili ne. Nekada je manje, nekada je više popularno, ali je to naša strateška i stalna pozicija koja se neće menjati u skladu sa dnevnom politikom“, poručio je Vučić. Dodao je da se, u skladu sa tom porukom, nada da ćemo imati i više dobrih poruka iz Brisela u narednom periodu, pre svega što se tiče otvaranja daljih klastera, daljeg napredovanja Srbije na Evropskom putu. „A mi ćemo morati da se potrudimo da važne uslove, reformske uslove, ispunimo i u pogledu vladavine prava, slobode medija. Mislim da je važno da mi nastavimo sa našim reformama i da ispunimo ono što ste vi nazvali uslovima i siguran sam da će vlada Miloša Vučevića uložiti ogromnu energiju u ispunjavanje tih zadataka. A vama hvala što o Srbiji brinete, što Srbiju poštujete“, rekao je Vučić. On je istakao da je važno da sprovodimo reforme, da u mnogim oblastima ne zaostajemo za EU, ali da ima još dosta toga. „Ne želim da govorim, ali čak i ako nismo dobri koliko biste vi voleli, niti slušamo bespogovorno koliko bi možda bilo bolje po nas, ali verujem da gordost i aroganciju vi više, a mi manje, nismo mogli da ostavimo po strani i da pričamo o budućnosti i tome šta je pred nama“, rekao je Vučić. On je u svoje i ime građana Srbije još jednom čestitao svima Dan Evrope, kao i građanima Srbije koji žele da budu deo Evrope. „Mislimo da pripadamo Evropi i bićemo na evropskom putu, to je naša strateška i stalna pozicija koju nećemo menjati“, rekao je Vučić. Naglasio je da Srbija izuzetno poštuje EU i da želimo da joj se približimo što je moguće pre. „Nastavićemo da radimo. I vama lično, dragi Emanuele, mnogo hvala na posvećenosti, mnogo hvala na napornom radu, mnogo hvala što ponekad razumete i našu kapricioznost i hvala što se tako beskompromisno zalažete za bolju poziciju Srbije“, rekao je Vučić.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je povodom Dana Evrope, dana koji slavi mir i jedinstvo, da je EU potpuno posvećena podršci građanima Srbije da se pridruže velikoj, evropskoj porodici kojoj pripadaju. „Pridružite nam se u izgradnji našeg doma, da zajedno gradimo evropski dom koji može da sarađuje u ovim sve složenijim izazovima u svetu, da gradimo naš evropski dom u kojem želimo dobrodošlicu novim članicama“, rekao je Žiofre na svečanom prijemu povodom Dana Evrope. Žiofre je naglasio da se raduje saradnji sa novom Vladom Srbije i u kontekstu aktuelnih reformi i dodao da računa na vlast Srbije i njene građane dase pridruže u izgradnji evropskog doma. Skup povodom dana koji slavi mir i jedistvo organizovao je šef delegaicije EU Emanule Žiofre a prisustvuju mu brojne zvanice među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Svečani prijem počeo je intoniranjem himni Srbije i EU, posle čega su se okupljenima obratili Žiofre i Vučić. Na prijemu u Botaničkoj bašti su i premijer Miloš Vučević, predsednica parlamenta Ana Brnabić, ministri Goran Vesić, Ivica Dačić, Tanja Miščević, Marko Đurić, Maja Popović, članovi vlade, poslanici, kao i predstavnici diplomatskog kora među kojima su i ambasadori Italije, Francuske, Egipta, SAD kao i predstavnici institucija, verskih zajednica i opozicije. Dan Evrope obeležava se u znak sećanja na godišnjicu Šumanove deklaracije koja je iznela njegovu ideju o novom obliku političke saradnje u Evropi, koja bi rat među evropskim nacijama učinila nezamislivim. Šumanov predlog se smatra začetkom onoga što je sada Evropska unija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je važno da se danas podsetimo razloga zbog koga je EU nastala i osnova na kojima je nastala i šta je to što nas spaja i podsetio da je evropski put strateška odluka Srbije. On je na svečanom prijemu povodom Dana Evrope rekao da je EU najveći mirovni projekat u istoriji kontinenta, kao i da je za Srbiju to i jedna od najvažnijih stvari – očuvanje mira, života i trasiranje života i budućnosti za mlade. „Hvala partnerima za pomoć kroz investicije, EU je najveći investitor, od fondova solidarnosti i drugih, kad god su građani Srbije bili ugroženi od poplava pa nadalje. Taj novac za nas nije mali. Bez EU ne bi bilo projekata – infrastrukturnih, brze pruge, školskih, prosvetnih, naučnih. I za to iskazujem ogromnu zahvalnost i zemljama i ljudima u EU koji su pomagali Srbiju“, rekao je Vučić. On je u svoje i ime građana Srbije čestitao svima Dan Evrope, kao i građanima Srbije koji žele da budu deo Evrope. „Ne želim da govorim ali čak i ako nismo dobri koliko biste vi voleli, niti pokorni, što bi za nas možda bilo i bolje, verujem da gordost i aroganciju vi više, a mi manje, nismo mogli da ostavimo po strani i pričamo o budućnosti“, rekao je Vučić. On je istakao da je važno da sprovodimo reforme, da u mnogim oblastima ne zaostajemo za EU, ali da ima još dosta toga. Mislimo da pripadamo Evropi i bićemo na evropskom putu, to je naša strateška i stalna pozicija koju nećemo menjati“, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 26°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 26°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana