Vučić: EU ili nema, ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini tanjug

Objavljeno: 17.02.2024. 14:41 Izmenjeno: 21.02.2024. 10:12

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom dana imao razgovore sa visokim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i da mu se čini da EU ili nema ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini koja na svaki način pokušava etnički da očisti […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom dana imao razgovore sa visokim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i da mu se čini da EU ili nema ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini koja na svaki način pokušava etnički da očisti KiM od Srba. „Rekli smo da želimo da budemo na svakom sastanku ali da želimo da vidimo rezultate. Govorili smo o dinaru, jednoj od podmuklih laži Kurtija, koji ovde svima priča da smo u tromesečnom tranzicionom periodu koji se odnosi na to da neće otimati dinare, ali kako će ih ljudi imati da ne govorimo“, rekao je Vučić novinarima drugog dana Minhenske bezbednosne konferencije. Dodao je da za to nema rešenja i da očekuje poziv u Brisel ovih dana. „Borelj je korektan i razume šta se dešava, ali slaba vajda“, rekao je Vučić.

Želimo da vidimo rezultate, ne samo da se od Srbije nešto traži i očekuje, a da Priština ništa ne ispunjava, podmukla je laž Aljbina Kurtija da smo u tromesečnom tranzicionom periodu, jer to znači da se ljudima na KIM neće oduzimati dinari, ali je transfer novca zaustavljen na svaki način.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je  u Minhenu da i Miroslav Lajčak i Žozep Borelj dobro razumeju situaciju na KiM, ali da ne mogu ništa da preduzmu bez podrške država članica EU. Na pitanje ko je na sastancima pokazao veće razumevanje za sitauciju na KiM, evropski ili američki zvaničnici i da li oni uopšte žele da uđu u rešavanje problema koji je nastao zbog odluke Prištine da ukine dinar na KiM, Vučić je rekao: „Pa kako ko, ali razumeju i Borelj i Lajčak, oni nisu slepi, znaju oni to sve, ali morate da imate podršku država članica da se nešto preduzme“. Vučić je dodao da ne želi da komentariše to da li stvarno postoji ta podrška ili ne.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana