Vučić: Država nije igračka, već svetinja koju moramo da čuvamo tanjug

Objavljeno: 01.04.2023. 11:51 Izmenjeno: 03.04.2023. 10:33

foto alo   Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je , na otvaranju deonice auto-puta Novi Beograd – Surčin da država nije igračka već svetinja koju moramo da čuvamo, kao i da samo država koja ima ozbiljno i odgovorno rukovodstvo može da gradi svoju zemlju, a da istovremeno ne povećava javni dug. „Mi smo se trudili […]

foto alo

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je , na otvaranju deonice auto-puta Novi Beograd – Surčin da država nije igračka već svetinja koju moramo da čuvamo, kao i da samo država koja ima ozbiljno i odgovorno rukovodstvo može da gradi svoju zemlju, a da istovremeno ne povećava javni dug. „Mi smo se trudili prethodnih godina da pokažemo da možemo da gradimo mnogo više nego što su radili ljudi u ovoj zemlji u prethodnim generacijama i uspevali smo to zahvaljujući ozbiljnoj i odgovornoj politici“, rekao je Vučić u obraćanju. Naglasio je da je država svetinja o kojom moramo ra vodimo računa. „Samo uspešna država, a uspešna je ona koja je odgovorna i ozbiljna, koja ima ozbiljno i odgovorno rukovodstvo, može da gradi svoju zemlju, a da istovremeno ne povećava javni dug“, naglasio je Vučić. Istakao je da je, prema poslednjim podacima, javni dug na današnji dan 51,5 odsto, što je bolje od više od 92 odsto zemalja EU. „Istovremeno ulažemo više nego 90 odsto njih u putnu i železničku infrastrukturu. To je uspeh Srbije, ali i svih naših građana. Zato je važno da takvu vrstu odgovorne politike nastavimo i u budućnosti“, naveo je Vučić. Kazao je da dobio zvanične podatke o budžetu, prema kojima je Srbija, na čemu čestita ministru Siniši Malom, imala u prva tri meseca umesto deficita u budžetu od 74,9 milijardi dinara ili oko 680 miliona evra, 28,6 milijardi ili 245 miliona evra.

Nadam se da privremene prištinske instuitucije neće pokušati da primene strategiju koju smišljaju i po kojoj bi njihove snage bile na teritoriji celog Kosova i Metohije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vućić odgovarajući na pitanje novinara šta znači smišljanje te strategije i je li to pritisak na Srbiju. „O tome ćemo da razgovaramo. Ne mislim da će to lako da se dogodi jer bi to značilo da više ne postoji nikakav trag bilo kakvog sporazuma. To onda znači da oni žele eskalaciju sukoba i ništa drugo“, rekao je Vučić posle svečanog otvaranja deonice Novi Beograd – Surčin auto-puta „Miloš Veliki“. Dodao je da se nada da privremene prištinske institucije neće pokušati da primene tu strategiju bezbednosti.

Istakao je da je, prema poslednjim podacima, javni dug na današnji dan 51,5 odsto, što je bolje od više od 92 odsto zemalja EU. „Istovremeno ulažemo više nego 90 odsto njih u putnu i železničku infrastrukturu. To je uspeh Srbije, ali i svih naših građana. Zato je važno da takvu vrstu odgovorne politike nastavimo i u budućnosti“, naveo je Vučić. Kazao je da dobio zvanične podatke o budžetu, prema kojima je Srbija, na čemu je čestitao ministru finansija Siniši Malom, imala u prva tri meseca umesto deficita u budžetu od 74,9 milijardi dinara ili oko 680 miliona evra, 28,6 milijardi ili 245 miliona evra. To je bolji rezultat i manji deficit u prva tri meseca, nego što smo sami predvideli i nego što je Skupština i sama predvidela. „MMF bi sada da nam popravi prognozu, poboljša što se deficita tiče, a ja nešto ne žurim, pa ću imati sastanak sa njima kada se vratim iz Verone, jer bih želeo da taj novac uložimo i pokušamo da napravimo ove godine ugovor za obilaznicu oko Kragujevca, koja bi posle toga trebalo da se veže na brzu saobraćajnicu od Vučkovice ka Mrčajevcima i da krenemo sa velikom investicijom na severu od Bačkog Brega do Nakova“, naveo je Vučić. Kazao je da će novih osam kilometara od Novog Beograda do Surčina biti žila kucavica za zapadnu Srbiju. Vučić je dodao da će ta deonica auto-puta od Novog Beograda do Surčina biti otvorena za redovan saobraćaja od 21 čas večeras. On je istakao da će morati tu da se još proširi kružni tok i to odmah da se krene sa radovima, kako ne bi postao usko grlo. „Nastavićemo da sanjamo i da se borimo. Ubrzo otvaramo auto-put do Kruševca i obilaznicu oko Beograda do Bubanj Potoka, a onda ćemo potpisati ugovor za deo obilaznice od Bubanj Potoka, preko Leštana i Vinče, preko Dunava do Pančeva, kada će biti potpuno završena obilaznica. Uskoro otvaramo Ruma – Šabac, zatim pet kilometara auto-puta preko Merašine ka Toplici. Posle toga idemo i na Kuzmin – Sremska Rača i nadam se pre kraja godine, da otvorimo i deonicu Miloša Velikog od Pakovraće do Požege“, naveo je Vučić. Dodao je da će za mesec dana krenuti da se gradi i petlja Jakovo, koja je važna za ceo donji Srem. Vučić je naglasio da kada gradimo povećavamo BDP i stvaramo uslove da plate i penzije budu veće. „U Srbiji će 2025. prosečna plata biti 1.000 evra, a prosečna penzija veća od 450 evra“, dodao je Vučić. Zahvalio je Kinezima ambasadorki Čen Bo i predsedniku Si Đinpinku, bez čije podrške, kako je rekao, ne bismo uspeli ni da podignemo RTB Bor i Železaru Smederevu, niti da toliko gradimo puteve. „Molim vas da prenesete moje pozdrave predsednku Siju. Mi ćemo nastaviti da čuvamo i gradimo naše prijateljstvo“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da je portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio da sporazum Beograda i Prištine od 23. novembra oko registarskih tablica nema postavljeni krajnji rok, niti datum isticanja i dodao da ima problem sa realnošću u kojoj neko diskriminiše srpski narod i ne da Srbima mogućnost da imaju ono što je dogovoreno. Na pitanje novinara koliko još na prostoru Kosova i Metohije mogu da se koriste KM tablice i ocenu da građani na KiM očekuju odgovor šta da rade, Vučić kaže da narod na KiM zna da to nema veze sa njim već sa Kurtijevim nepoštovanjem sporazuma koje postigne. Vučić je, nakon otvaranja deonice auto-puta Novi Beograd – Surčin, naveo da ima problem sa realnošću u kojoj neko diskriminiše srpski narod i ne da Srbima mogućnost da imaju ono što je dogovoreno. „Portparol Evropske unije Peter Stano potvrđuje svaku moju reč i kaže da je sporazum koji je postignut oko tablica vremenski neograničen i da nema rokove. A šta vi očekujete da uradim? Da uđemo tenkovima, onda biste rekli:“Vučiću vratio si nas u 90, a ako se borimo pregovorima onda nije dovoljno. Šta u stvari vi hoćete?“, upitao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana