Vučić: Do kolapsa nije došlo zbog sabotaže Tanjug

Objavljeno: 18.12.2021. 12:55 Izmenjeno: 19.12.2021. 12:46

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da građani mogu da računaju da je Milorad Grčić više nije na mestu direktora EPS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je 3,5 milijarde, ne računajući gasovod, uloženo samo u elektroenergetski sektor, remont i rekonstrukciju svega i dodao da smatra da do električnog kolapsa u zemlji nije došlo zbog sabotaže.

„Ne mislim da je bilo sabotaže, to se prosto dogodi, nadležni organi su poveli istragu, neka rade svoj posao. Prosto se desi – neodgovornost dela ljudi, javašluk i sve što može naopako da vam se desi se desi i kada se to spoji, onda je to savršena oluja“, kazao je Vučić za TV Pink.

Kako je naveo, u EPS je uloženo dve milijarde i 300 miliona, oko 800 miliona u ODS za mrežu, zamenu vodova, stubova i oko 380 miliona u Elektromreža Srbija za izgradnju pravaca.

„To je veliki novac, ali moralo je mnogo više da se uradi“, kazao je Vučić.

Predsednik je naveo da je za nas od hidroelektrana najvažniji Ðerdap koji pokriva 25 odsto, a da je ostala hidrologija „tanka“.

„Loše nam ide Dunav, skupljamo u Perućcu, instalisana snaga je velika, ali je drugo kolliko možete da koristite. Suština našeg sistema je TE Nikola Tesla sa šest A blokova i dva B bloka, instalisane snage od 100, 350 i 650 megavata“, kazao je predsednik.

Vučić navodi da je najveća snaga u Kolubari i Obrenovcu, ali da Kolubara ima sve lošiji ugalj.

Dodaje da znaju gde ima boljeg ugla, ali da se nije na vreme stiglo do tih okrivki.

„U januaru će se požuriti da se prikupi kvalitetniji ugalj da ne bismo zbog kvaliteta morali ponovo da zavrnemo čepove u TE Nikola Tesla“, kazao je Vučić i dodao da je druga po značaju TE Kostolac.

Kako kaže, baš zbog značaja tih termoelektrana ići će da poseti radnike u Kolubari, Kostolcu, Drvnu.

Obavestio je i da su Železnice kargo obezbedile prevoz za ugalj.

„Važno je da deo kvalitetnijeg uglja prebacimo do TENT-a, to nije jednostavno posebno kada imate niske temperature i što smo navikli da idemo u majcama i šorcevima zimi po kućama i kukaćemo kada nam neko kaže jednog dana da je potrebno da se poveća cena struje pet, šest odsto iako imamo ubedljivo najnižu cenu električnu energije“, kazao je Vučić.

Na pitanje koliko mogu da pomognu vetroparkovi u južnom Banatu, Vučić kaže da ne mogu ništa.

„Zaboravite na njih. Zbog balansiranja energije ne mogu da pomognu ništa, to je priča za budućnost, ali potrebna nam je reverzibila da bismo mogli da balansiramo“, kazao je predsednik.

Vučić: Računajte da Grčić više nije na mestu direktora EPS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da građani mogu da računaju da je Milorad Grčić više nije na mestu direktora EPS.

Vučić je, za TV Pink, upitan što nije podneo ostavku direktor EPS Grčić, rekao da on čeka da se ponovo uspostavi sistem.

„Pošto naš narod voli da vidi da lete glave. Računajte da Grčić više nije na tom mestu. On čeka da se ponovo uspostavi sistem. Računajte da je podneo ostavku pre tri, četiri dana“, objasnio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana