Vučić u Beču: Austrija da podrži svaki dogovor Srba i Albanaca Tanjug

Objavljeno: 02.02.2018. 17:26 Izmenjeno: 03.02.2018. 14:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u zvaničnoj poseti Austriji, na poziv šefa austrijske države Aleksandera van der Belena, dočekan je u bečkoj palati Hofburg, gde je sedište austrijskog Predsedništva, uz najveće državne počasti. Vučić je zamolio Austriju da podrži svako rešenje za Kosovo i Metohiju do kojeg budu došli Srbi i Albanci, a ne nekakva „propisana“ rešenja.Razgovorom sa predsednikom parlamenta Volfgangom Sobotkom završena poseta Beču

Šefa srpske države je ispred Hofburga dočekao njegov austrijski kolega Van der Belen, uz zastavu Srbije koja se vijorila ispred ovog bečkog zdanja. Van der Belen i Vučić su najpre prišli okupljenim građanima, među kojima je bilo i dosta naših građana, sa kojima se srpski predsednik pozdravio. Predsednik Vučić pozdravio je počasnu gardu postrojenu njemu u čast, nakon čega je usledilo zajedničko fotografisanje dvojice predsednika, a potom su Vučić i Van der Belen prešli u prostorije za sastanak.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, rekao da Austrija može da pomogne otvorenim pristupom i podržavanjem svakog rešenja do kojeg mogu da dođu Srbi i Albanci, dve, kako je rekao, najveće nacije na Zapadnom Balkanu, koje će to biti i u narednih 100 godina. Vučić je kazao da Austrija treba da podrži poziciju da ne smeju postojati rešenja o kojima se ne sme govoriti, i da ne sme da bude kako je neko propisao, već da se poštuje svaki dogovor koji bi postigli Srbi i Albanci, jer je samo to garant za budućnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Austrije veruje da je moguće pronaći rešenje, ako postoji dobra volja na obe strane. On je ukazao da postoji velika uzdržanost u EU kada je reč o nerešenim pitanjima, jer je Unija već imala negativno iskustvo vezano za problem Slovenije i Hrvatske, kao i za druga otvorena pitanja, koja je „uvezla“ prijemom novih članica. „Zbog toga EU nerado prima nove članice sa nerešenim graničnim pitanjima“, poručio je on. Van der Belen je kazao da veruje da će kroz stalni dijalog Beogarda i Prištine biti moguće pronaći rešenje. Predsednik Austrije kazao je da mu je bila velika čast što je danas mogao u Beču da pozdravi dobrog prijatelja Austrije, te obećao da će zvaničan Beč i dalje podržavati Srbiju u pristupnom procesu EU.

Van der Belen je ukazao da je Beč, po broju Srba, kako se često kaže, „četvrti najveći grad Srbije“, tako da je Vučić danas, tokom posete, kao na domaćem terenu. Austrija i Srbija, prema njegovim rečima, neguju odnose, koje je okarakterisao odličnim, dodajući da tako treba i da ostane. Dve zemlje, istakao je povezuju istorija i veliki broj građana, a ti dobri odnosi se ispoljavaju u ekonomskoj i saradnji u svim drugim oblasgtima.

Podsetio je da je Austrija najveći direktni investitor u Srbiji, i da se trgovinska razmena dobro razvija. „Razgovarali smo o aktuelnim izazovima u EU, pristupnom procesu. Srbija dobro napreduje na tom putu i Austrija je u potpunosti podržava na tom putu. Podržavaćemo i posebno ove godine, kada u drugoj polovini predsedavamo EU, jer će to biti jedan od naših prioriteta“, najavio je Van der Belen.

Rekao je da nije tajna da su neophodne još neke reforme na srpskoj strani, ali je izrazio uverenje da je moguće ispuniti obaveze u okviru vremenskog roka koji je EK dala do 2025.godine. „Ukoliko sve strane, a tu mislim i na EU, preduzmu odgovarajuće korake, mislim da je taj rok ostvariv“, podvukao je on.

Van der Belen je poručio da se protivi da se od jedne zemlje, koja je u pristupnom procesu, traži nešto više od drugih. Naglasio je da EU mora da obavi i svoje zadatke, jer prijem Srbije same neće biti problem, ali ako pristupe sve zemlje regiona, onda treba reformisati postojeće institucije Unije.

Predsednik Vučić je preneo da je sa svojim austrijskim kolegom razgovarao otvoreno o svim ključnim pitanjima regiona iz kojeg dolazi i naravno Srbije. Zahvalio se na nedvosmislenoj podršci koju Austrija prža Srbiji na njenom evropskom putu. Podvukao je da su mir i stabilnost ključne reči za ceo Zapadni Balkan i da Srbija ulaže mnogo napora i energije da se očuvaju. „Postoje problemi i nismo bežali od njih ni u razgovorima Beograda i Prištine, koji su jedan od uslova koje je EU stavila pred nas ako želim priključenje do 2025“, objasnio je Vučić.

Rekao je da se slaže sa austrijskim kolegom da samo spremnošću na kompromis obe strane, i pogledom u budućnost, a ne u prošlost, postoji nada da se taj zamrznuti konflikt reši.

Istovremeno je izrazio nadu da u drugim delovima Zapadnog Balkana neće dolaziti do pravljenja bilo kakvih tenzija, jer su mir i stabilnost uslov za ekonomski napredak, kao i manje stabilnosti, jer samo tako mogu da se dovede više investitora.

Preneo je da su tokom sinoćnjeg sastanka sa austrijskim privrednicima kompanije najavile nove investicije i otavranje radnih mesta, te da traže školovane inženjere.

Vučić je kazao da Srbija ima veliko poverenje u Austriju i da očekuje da će posle Bugarske, koja aktuelno predsedava EU, zvaničan Beč, kao i druge naše komšije, pomoći da se napravi značajan napredak na putu Srbije ka EU. „Znamo da najveći deo zavisi od nas i šta postignemo sa Prištinom“, dodao je Vučić.

On je apelovao na Austriju da još snažnije podrži Srbiju na njenom evropskom putu i pomogne da dalje smanjuje nezaposlenost, jača privredu. „Nije nam namera da uđemo u EU i budemo tamo najsiromašnija zemlja, već želimo da budemo spremni i dokažemo se radom“ podvukao je Vučić podsećajući na uspehe u ekonomskoj oblasti.

Zahvalio se Van der Belenu što je želeo da čuje stavove Srbije, iako Austrija ima drugačiji odnos prema Kosovu, jer je priznala jednostranu proglašenu nezavisnost. „Zahvalan sam Van der Belenu zbog izgovorene rececnice da, ako želite kompromis i rešenje, ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve. I jedni i drugi moraju da budu pojednako nezadovoljni i zadovoljni kako bi do rešenja došlo“, rekao je Vučić i dodao: „Ako neko bude razumeo da Srbija ima svoje inetrese i da ne može da bude primoravana i naterana da uvek izlazi u susret svima drugima, a da zauzvrat ništa ne dobija, onda postoji mogućnost za solucijom. Kod mene postoji nada i tračak optimizma da možemo doći do rešenja“, rekao je i istakao da treba da pokušamo, da budemo hrabri i pitanje Kosova ne ostavljamo našoj deci ili deci naše dece. „Važno je da pronađemo to rešenje, mnogo važnije nego što to nekome u Srbiji danas izgleda“, podvukao je Vučić dodajući da će Srbija dati sve od sebe da do toga dođe.

Za konferencijom za štampu predsednika Van der Belena i Vučića vladalo je veliko medijsko interesovanje.

 

Vreme razgovora pred nama, vreme ratova prošlost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas u Beču nadu da će njegova predstojeća poseta Hrvatskoj biti uspešna, a biće uspešna, istakao je, ako bude došlo do smanjenja tenzija i stavljanja tema prošlosti po strani. Vučić je, na zajedničoj konferenciji za štampu posle sastanka sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, rekao da je svog domaćina obavestio o predstojećoj poseti Hrvatskoj. „Rekao sam mu da mi i Hrvati imamo čudan odnos, u kojem se prepiremo oko prošlosti, iako nemamo otvorenih pitanja kada je reč o budućnosti“, kazao je on.

Vučić je izrazio nadu da će poseta Zagrebu biti uspešna, a biće uspešna, kako je podvukao, ako „uspemo da smirimo tenzije i ako teme prošlosti ostavimo po strani“. On je naglasio da ga, s tim u vezi, ne interesuju komentari, ni u Zagrebu, ni u Beogradu, od onih koji bi da „nastavljaju ratove drugim sredstvima, pošto im puške niko ne daje u ruke“. „Vreme za razgovore je pred nama, a vreme ratova je prošlost“, zaključio je Vučić.

 

Vučić se sastao sa austrijskim kancelarom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u zvaničnoj poseti Austriji, sastao se danas popodne u Beču i sa novim austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je kancelaru Austrije Sebastijanu Kurcu na podršci koju je davao Srbiji, kao i da očekuje da će ta podrška sada kada je na čelu Vlade Austrije biti još i veća, naročito u pogledu evropskih integracija.

Vučić je poručio i da će Austrija u Srbiji kao i do sada imati prijatelja i moći da računa na njenu podršku i ubuduće.

Predsednik Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom posebno istakao ulogu Sebastijana Kurca prilikom rešavanja problema izazvanih migrantskom krizom rekavši da je Kurc pri tom uvek vodio računa i o interesu Evrope, ali i nacionalnim interesima svoje zemlje i zahvalio na pomoći koju je Srbija u tom pogledu dobila od Austrije.

Vučić se osvrnuo na reči austrijskog kancelara da 450 kompanija iz te zemlje radi u Srbiji gde zapošljavaju oko 13.000 radnika i ukazao i na ocenu investitora da je 2017. godina bila najbolja za poslovanje, a da očekuju da će 2018. biti i još bolja. Predsednik Srbije je poručio da će Srbija i dalje nastaviti da radi na stvaranju još boljeg poslovnog ambijenta koji će omogućiti dolazak još više stranih investitora,

On je pozvao još jednom investitore iz te zemlje da ulažu u Srbiju i da vide da je Srbija zemlja koja se nalazi na putu ka EU, koja se menja i popravlja poslovni i svaki drugi ambijent.

Kako je rekao Austrija će i ubuduće, kao i do sada, moći da računa na podršku Srbije ističući da o prijateljstvu dva naroda govori i broj građana Srbije koji žive i rade u Austriji.

On je takođe napomenuo da je Beč četvrti grad na svetu po broju Srba koji u njemu žive i da i to pokazuje koliko im je Austrija bliska, koliko su u toj zemlji poštovani…

Vučić je zahvalio na dosadašnjoj podršci Srbiji koju je Kurc pružao kao ministar spoljnih poslova i naveo da očekuje da će i sada, kao kancelar, nastaviti da pruža podršku Srbiji i pomogne joj na njenom evropskom putu.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas da će nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu u EU, kao i sve ostale zemlje Zapadnog Balkana, te da će to biti i jedan od prioriteta predsedavanja Beča EU u drugoj polovini ove godine.

„Kao ministar spoljnih poslova pružao sam podršku Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana i to ću činiti i kao šef vlade“, naglasio je on.

Kurc je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beču, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je Austrija u tesnom kontaktu sa Bugarskom, aktuelnim predsedavajućim EU, i da je cilj obe zemlje da se u ovoj godini napravi veliki napredak po pitanju evropskog puta zemalja Zapadnog Balkana.

„Možemo iskoristiti naše predsedavanje da još intenzivnije podržimo zemlje Zapadnog Balkana na putu u EU. Ja ću prisustvovati u maju Samitu o Zapadnom Balkanu, koji priređuje Sofija, a nastavićemo i sa pružanjem podrške kroz Berlinski proces“, objasnio je on.

Ukazao je da je potrebno posvetiti se brojnim oblastima, od borbe protiv korupcije, do daljeg sprovođenaj reformi, ali i rešavanu problema prošlosti.

Austrija je, prema njegovim rečima, pružala podršku u prošlosti kroz bilateralnu saradnju, akcionim planovima koje je pripremala za saradnju sa zemljama regiona, sa kojima ima dobro iskustvo i nastaviće s tim nezavisno od predsedavanja EU.

Kurc je, na početku konferencije, rekao da se raduje što je imao priliku da u Beču primi Vučića – svog ličnog i prijatelja Austrije, kako je rekao.

Ukazao je da su proteklih godina tesno sarađivali i da je on kao šef diplomatije, tada, u više navrata posetio Srbiju.

Čestitao je predsedniku Vučiću na pozitivnom razvoju, dodajući da je srpski predsednik, u funkciji premijera, pokrenuo brojne reforme koje su pokazale delotvornost.

S tim u vezi je podsetio da Srbija ima pozitivan ekonomski razvoj, smanjuje nezaposlenost, i naglasio da ga posebno raduje što je Austrije mogla, svojom podrškom, da da pozitivan doprinos.

Kurc je podsetio da investicije iz Austrije u Srbiji iznose dve milijardi evra, da u Srbiji radi trenutno 450 firmi, a uskoro će ih biti 500, čime je Austrija i najveći strani investitor u Srbiji.

Kurc je naveo i da dve zemlje vežu i brojni Srbi koji žive u Austriji, navodeći da ih ima oko 300. 000.

 

 

Razgovorom sa predsednikom parlamenta završena poseta Beču

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je danas posle podne zvaničnu posetu Beču sastankom sa predsednikom austrijskog parlamenta Volfgangom Sobotkom.

Predsednik Srbije, koji je boravio u zvaničnoj poseti Beču na poziv šefa austrisjke države Aleksandera van der Belena, sa kojim se saglasio, na zajedničkoj konferenciji za štampu, da su odnosi dve zemlje odlični.

Od austrijskog kolege Vučić je dobio dalju podršku za evrospki put Srbije, a zamolio je Austriju da, po pitanju Kosova i Metohije, podrži svako rešenje do koje budu došli sami Srbi i Albanci.

Vučić je razgovarao i sa novim austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, koji je najavio da će Srbija i Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta austrisjkog presedavanja EU, te da će zvaničan Beč i dalje snažno podržati Sbriju na putu ka EU.

Predsednik Srbije doputovao je juče u Beč gde mu je predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl uručio najviše priznanje komore „Veliku počasnu zlatnu medalju“.

U delegaciji Srbije bila je i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovic.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana