Vučić: Budućnost koju želimo da ostavimo našoj deci Tanjug

Objavljeno: 09.11.2019. 11:35 Izmenjeno: 09.11.2019. 18:28

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je pre svečanog otvaranja, poslednju deonicu Koridora 10 i istakao da je ponosan zbog završetka tog koridora o kome su, kaže, sanjale mnoge generacije. Stigao i Bojko Borisov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se na svom Instagram nalogu „budućnostsrbijeav“, zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji Deonice istočnog kraka Koridora 10 ka bugarskoj granici, koji će  danas svečano biti puštena za saobraćaj.

„Hvala svim divnim i vrednim ljudima koji su radili na ostvarenju ovog sna. Za Srbiju ovaj auto-put ne znači samo kilometre već i povezivanje, nove investicije, nova radna mesta, veće plate i ostanak ljudi na svojim ognjištima. Ovo je budućnost koju želimo da ostavimo našoj deci“, napisao je Vučić.

Predsednik Srbije je uz tekst objavio i snimak autoputa i tunela Bancarevo.

Vučić će danas prisustvovati otvaranju deonice istočnog kraka Koridora 10 ka bugarskoj granici, čime će i zvanično biti obeležen kraj radova na ovom koridoru kroz Srbiju.

Svečanosti će prisustvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Bugarske Bojko Borisov, kao i predstavnici vlada dve zemlje, inostranih kreditora i kompanija koje su radile na ovoj deonici.

Predsednik je juče najavio da će do 1. decembra vožnja auto-putem istočnog kraka Koridora 10 biti besplatna, a da će potom 19. decembra, biti otvorena deonica autoputa Miloša Velikog, od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 km.

Izgradnja istočnog kraka Koridora 10 počela je 2010. godine.

Vučić: Sada će svi prolaziti kroz Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je  zadovoljstvo završetkom Koridora 10, uoči otvaranja poslednje deonice na Istočnom kraku tog koridora, prema bugarskoj granici.

„Srecan sam, ovo je bio težak posao. Teško je zbog kosina i tunela od 800 metara, ali izgleda kao Švajcarska. Srećni ste kada to uradite“, rekao je Vučić za Pink tv.

To će, uveren je, doneti novi život, energiju i nadu.

„Ovo će značiti i ljudima koji putuju, ali i za teretni saobraćaj i ceo saobraćaj. Svi će sada kroz Srbiju“, kazao je Vučić za Pink.

Vučić dočekao Borisova da zajedno otvore Koridor 10

Predsednik  Vučić dočekao je  premijera Bugarske Bojka Borisova kod tunela Bančarevo na auto-putu deonice istočnog kraka Koridora 10.

Vučić i Borisov će zajedno oko 12 časova otvoriti tu važnu deonicu, a koja označava i završetak svih radova na Koridoru 10 kroz Srbiju.

„Gde si, bratko, dobrodošao“, tim rečima je Vučić pozdravio Borisova.

Svečanosti će prisustvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i ministri u vladama dve zemlje, predstavnici inostranih kreditora i kompanija koje su radile na ovoj deonici.

Istočni krak Koridora 10 povezuje Srbiju sa Bugarskom, ali je važna i kao tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske ka Bliskom Istoku.

Ukupna dužina celog Koridora 10 u Srbiji iznosi oko 813 kilometara, a njegov istočni krak od Niša do Dimitrovgrada, ukupne je dužine 86,9 kilometara.

Deonice na istočnom kraku Koridora 10 koje se puštaju u saobraćaj danas su deonice od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 km (Prosek-Bancarevo 9,4 km, tunel Bancarevo oko 700 m, Bancarevo-Crvena Reka 12,4 km).

Na celom istočnom kraku od Niša do Dimitrovgrada urađeno je 87 mostova, pet tunela (Bancarevo, Sopot, Sarlah, Pržojna padina, Progon – ukupne dužine 2,6 km), pet saobraćajnih petlji, 12,5 miliona kubnih metara iskopa, nasipa od 9,5 miliona metara kubnih materijala i oko 780.000 tona asfalta.

Tunel Bancarevo, koji se takođe pušta u saobraćaj, opremljen je najsavremenijim sistemima koji omogućavaju bezbedan saobraćaj.

Predsednik Vučić je juče najavio da će do 1. decembra vožnja auto-putem istočnog kraka Koridora 10 biti besplatna.

Ukupna vrednost izgradnje istočnog kraka Koridora 10 procenjuje se na oko 476 miliona evra, uključujući i dodatno izvedene radove kao posledica izmene projekata.

Izgradnja istočnog kraka Koridora 10 počela je 2010. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 13°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana