Vučić i Bramerc: Kontinuirana i dobra saradnja Studio B

Objavljeno: 23.10.2018. 10:30 Izmenjeno: 24.10.2018. 10:45

Saradnja Srbije sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale odvija se kontinuirano i na dobrom je nivou, rekao je Vučić Bramercu i naglasio da će Srbija, uprkos neslaganju oko nekih pitanja, nastaviti da jača saradnju sa Tužilaštvom Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

Predsednik Vučić sastao se sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove Seržom Bramercom sa kojim je razgovarao o predstojećem izveštaju tužioca za Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, učinku Tužilaštva Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kao i pomoći u izgradnji institucija i prenošenju znanja srpskim pravosudnim organima.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serž Bramerc izrazio je nezadovoljstvo nedostatkom regionalne saradnje. Glavni tužilac i predsednik Vučić su se saglasili da je neophodno da posvete posebnu pažnju problemu nestalih. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da je naročito važno da dođe do napretka u saradnji po pitanju nestalih lica što bi dovelo do poboljšanja u odnosima Srbije i Hrvatske.

Kao deo podrške, koju kancelarija tužioca Mehanizma pruža Srbiji, Bramerc je ukazao da će tokom marta 2019. godine, u saradnji sa Pravosudnom akademijom, biti organizovana obuka za tužioce, koji postupaju u slučajevima ratnih zločina u cilju sticanja dodatnih znanja u ovoj oblasti.

Predsednik Vučić zahvalio je na predlogu glavnog tužioca Bramerca da naše nadležne institucije učestvuju u zajedničkim programima, kroz koje bi Tužilaštvo Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, u vidu obuke i drugih vidova podrške, pomoglo primenu Strategije za ratne zločine u Republici Srbiji.

 

Kuburović i Bramerc: Saradnja sa Mehanizmom na dobrom nivou

 

Saradnja Srbije sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale odvija kontinuirano i na dobrom je nivou, ocenjeno je u razgovoru ministarke pravde Nele Kuburović i bivše glavnog tužioca Haškog tribunala, a sadašnjeg tužioca Mehanizma.

Ministarka Kuburović i tužilac Bramerc razgovarali su o dosadašnjoj saradnji Srbije sa Mehanizmom, saopštilo je Ministarstvo pravde, napominjući da je poseta Srbiji deo Bramercovih priprema za predstavljanja redovnog Izveštaja o radu Mehanizma na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku.

Kada je reč o jačanju kapaciteta Tužilaštva za ratne zločine, ministarka je ukazala da su izbarana dva nova zamenika tužioca, da su još dva upućena iz drugih tužilaštva, kao i da je u toku konkurs za izbor još tri nova zamenika.

Ona je dodala da je povećan i broj tužilačkih pomoćnika, kao i broj zaposlenih u administraciji.

Ministarka Kuburović je, takođe, rekla da će tokom naredne godine biti prošireni i smeštajni kapaciteti Tužilaštva za ratne zločine, kako bi svi zaposleni imali adekvatne uslove za rad.

Kao deo podrške, koju kancelarija tužioca Mehanizma pruža Srbiji, Bramerc je ukazao da će tokom marta 2019. godine, u saradnji sa Pravosudnom akademijom, biti organizovana obuka za tužioce, koji postupaju u slučajevima ratnih zločina u cilju sticanja dodatnih znanja u ovoj oblasti.

Tužilac Bramerc biće jedan od predavača, dodaje se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana