Vučić: Bila je velika čast predstavljati Srbiju na prestižnom skupu u Dubaiju tanjug

Objavljeno: 02.12.2023. 09:36 Izmenjeno: 04.12.2023. 10:10

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na kraju posete Dubaiju, gde je prisustvovao samitu o klimi COP 28, da mu je bila čast što je predstavljao Srbiju na tom prestižnom skupu. „Jedan dug i uspešan dan među dragim prijateljima i svetskim liderima. Srbija je na COP28, koji se ove godine održava u Dubaiju, i beleži […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na kraju posete Dubaiju, gde je prisustvovao samitu o klimi COP 28, da mu je bila čast što je predstavljao Srbiju na tom prestižnom skupu. „Jedan dug i uspešan dan među dragim prijateljima i svetskim liderima. Srbija je na COP28, koji se ove godine održava u Dubaiju, i beleži rekordan broj učesnika, 170 čelnika država i Vlada, što do sada nijedan COP samit nije imao. Bila je velika čast predstavljati Srbiju na ovom prestižnom skupu“, naveo je Vučić na Instagram nalogu budućnostsrbijeav. On je čestitao, kako je naveo, svom dragom prijatelju, predsedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedu bin Zajedu na organizaciji skupa. „Ponosan na naše dugogodišnje prijateljstvo i zahvalan na prilici da predstavim strategiju Srbije u borbi protiv klimatskih promena“, poručio je Vučić. Predsednik Srbije je u petak učestvovao na samitu COP28 u Dubaiju, gde je u obraćanju rekao da je Srbija donela odluku da napravi novu strategiju kako bi doprinela borbi protiv klimatskih promena i da su one deo strategije do 2050. godine. On je istakao da je Srbija spremna da pruži veliki doprinos u toj borbi. Vučić je tokom boravka u Dubaiju imao brojne bilateralne susrete, a, između ostalih, sastao se sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom, predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, predsednikom Vlade Republike Indije Narendrom Modijem, generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, direktorkom MMF-a Kristalinom Georgievom, predsednikom Poljske Andžejom Dudom, kraljem Bahreina Hamadom, predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidesom, predsednicom Mađarske Katalin Novak, kao i sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar i premijerkom Danske Mete Frederiksen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Dubaiju, gde prisustvuje Samitu lidera, a na kome se razgovaralo o klimatskim promenama, sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed Bin Zajed Al Nahjan. Vučić je u razgovoru sa RTS rekao da je šeik Mohamed Bin Zajed Al Nahjan veliki prijatelj Srbije i da je pre njega sa njim bilateralni sastanak imao francuski predsednik Emanuel Makron, a posle njega i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, kao i nemački kancelar Olaf Šolc. „Onda vam otprilike jasno da smo u društvu onih koji su mnogo važniji u svetu od nas. Ali to pokazuje kakav je njegov iskren i prijateljski odnos prema našoj zemlji“, rekao je Vučić. On je naveo da su klimatske promene veliki problem za svet i da su katastrofalne po čovečanstvo, posebno za zemlje koje su okružene morem, što takođe utiče na ekonomije zemalja i na ceo svet. „Pokušao sam danas da u svom kratkom izlaganju ukažem i na neke druge probleme. Kako možete da očekujete da sve ono što smo dogovarali u Parizu i Glazgovu i na drugim mestima, bude sprovedeno u delo ako je u međuvremenu potrošeno tri puta više na oružje nego na bilo kakvo drugo ulaganje, kako to možemo da uradimo ako nemamo dogovor koja su to pravila, koja važe u svetu i koji su to principi na kojima se svet zasniva“, reako je Vučić. Kako kaže, ne zna se koje principe poštujemo, jer ne poštujemo principe Povelje Ujedinjenih nacija. „Ne govorimo o Srbiji, ona to radi, već govorimo o velikim silama. E onda, i to sa svake strane, teško da možete da imate mnogo optimizma. I lepo je što je šeik Mohamed izdvojio 30 milijardi, da stavi poseban fond za borbu protiv klimatskih promena, ali nisam preterani optimista da ćemo u svemu tome svi uspeti i da ćemo svi zajednički da radimo, jer vidim koliko su antagonizovani interesi velikih sila“, rekao je on. Naveo je i da se „iza zavese“ u stvari govorilo najviše o Izraelu, Palestini, o Ukrajini, Rusiji, o Kini, Tajvanu i o svim drugim pitanjima. Na konstataciju da je rekao da će Srbija pozitivno odgovoriti na učešće u globalnoj borbi protiv klimatskih promena, ali i da mora da vodi računa o svojoj ekonomiji, a da u isto vreme ima zelenu agendu, Vučić je podsetio da su Srbiju pre dve godine kritikovali za litijum, a sada bi, kaže, svi naš litijum. Takođe, kritikovali su Srbiju za ugalj, a onda su pokrenuli svoje rudnike uglja. „Naravno da je važnije za naše ljude u ovom trenutku da imaju struju nego što ćemo mi sa 0, pa ne znam koliko 0 pa 1 da doprinesemo emisiji štetnih gasova. Zato moramo sebe da menjamo zbog sebe, zbog svoje zemlje, zbog naših ljudi, zato moramo da bukvalno upetostručimo i to u najkraćem mogućem roku obnovljive izvore energije. Dakle da idemo na koliko je moguće, vetar, sunce, iako to nisu tako sigurni izvori energije ili jednako sigurni izvori energije kao neki drugi“, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana