Vučić: Biću uvek uz svoj narod bez obzira na posledice tanjug

Objavljeno: 31.12.2022. 09:25 Izmenjeno: 04.01.2023. 13:07

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija može jedino da računa na sebe i naglasio da zato mora da bude jaka i da razvija ekonomiju.

Za razliku od svih onih koji pripadaju antisrpskom načinu razmišljanja, ja ću uvek da budem uz svoj narod i biću sa njima i sve političke i životne posledice ću da istrpim, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. „Moj posao je da budem uz svoj narod i u tome se razlikujemo. A sa barikada su se vratili tako što su dobili garancije prvi put da ih neće hapsiti zbog barikada, jer sve ljude koje su hapsili do sada hapsili su zbog barikada. I Dejana Pantića i Miljana Adžića“, rekao je Vučić gostujući na TV Prva. Dodao je da je suština u tome što su Srbi na KiM dobili garancije da im neće kosovske snage prelaziti na sever bez saglasnosti srspske zajednice i konsenzusa sa Srbijom, jer je neko shvatio da mora da se čuva mir. Govoreći o pisanju zapadnih medija predsednik je kazao da je su im barikade smetale dok su bile postavljene, ali i kada su sklonjene. „Kada su bile barikade bilo je šta će nam barikade i šta će nam borbena gotovost. Sklanjajte barikade. Govorili su da je Kosovo izgubljeno i da lažemo narod da imamo za nešto da se borimo na Kosovu. Kada su sklonjene barikade i sačuvan mir, oni su rekli da im ne treba mir“, primetio je Vučić. Dodao je da se u pojednim stranim medijima, ali i kod nekih srpskih političara išlo dotle da kažu da su izgubljene čak i tablice. „Mi još čuvamo tablice koje smo izgubili 2011. godine sporazumom Borka Stefanovića. Još čuvamo i dalje imamo tablice KM. Samo da vidite kako se razlikujemo. Između Srbije danas i Srbije juče. Oni su za jedan dan pustili 1800 albanskih terorista na slobodu uključujući Aljbina Kurtija, braću Mazreku, koji su silovali Srpkinje , a mi se borimo da Dejan Pantić i Nikola Nedeljković budu na slobodi“, istakao je Vučić i dodao da je to slika dve Srbije. Komentarišući izjavu bivšeg načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša da se podiže vojna gotovost kada je Vučić ljut, a kada je mnogo ljut šest haubica, predsednik je kazao da je u vreme Ponoša uništavano oružje. „On se smeje za šest haubica, a to je moćno oružje s kojim za manje od 30 minuta možemo da preoremo celu njihovu jednu bazu. A mi nismo imali šest nego 18. Lokatori su videli šest pa su ga obavestili za šest, a u njegovo vreme nismo imali ni jednu, a da smo imali on bi ih uništio“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija može jedino da računa na sebe i naglasio da zato mora da bude jaka i da razvija ekonomiju. „Uzdamo se use i u svoje kljuse i na to moramo da računamo. Na žalost takva je geoplotička stiuacija, i tako je – drugih da nam pomognu nemamo“, rekao je Vučić sinoć na TV Prva odgovarajući na pitanje da li bi Srbija mogla da računa na podršku Moskve ako bi je napao NATO. On je istakao da Srbija ne može da računa na druge i zato „moramo da budemo čvrsti, jaki da razvijamo ekonomiju, da imamo viši BDP“. Dodao je da je zahvalan Moskvi što podržava teritorijalni integritet Srbije, ali da ne treba pričati o vojnoj pomoći. Predsdnik je rekao da su specijani predstavnici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak bili korektni tokom pregovora povodom situacije na KiM. Dodao je da je pozvao Marka Đurića iz Vašingtona, zvao je i Petra Petkovića da se uključe u razgovore kada su počele pretnje „curi vam vreme …“. On je rekao da su njih uspeli da uplaše pričom da će Kurti upasti na sever, da će razbiti barikade i da čeka samo trenutak, jer su još mladi, ali da njega nisu. Dodao je da je onda nazvao predstavnike međunarodne zajednice i rekao im da nas ne plaše praznim pričama kojih se naslušao poslednjih 11 godina i da su tada počeli ozbiljni pregovori. „Nisam ja onaj koga možete da ucenjujete … Meni i život da uzmete, nije neka šteta, naživeo sam se. A pare i kuće da mi uzmete, ne možete, jer nemam ništa. E tada su počeli stvarni pregovori“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da političari iz Prištine ponekad nesvesno rade stvari u korist Srbije i zahvalio im na tome. Vučić je na pitanje da prokomentariše izjavu kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Gervale Švarc da je ZSO umrla kada je kosovski sud rekao da je protivustavna, za TV Prva rekao da time Priština jasno poručuje da ih ne interesuje međunarodno pravo. „Hvala nasledniku Envera Hodže, hvala Kurtiju, ponekad rade stvari u našu korist nesvesno. Otvoreno vam kažu, bezobrazno i bezobzirno ne interesuje nas međunarodno pravo, umrla je jer nije u skladu sa kosovskim ustavom, a tražite da priznamo Kosovo, što je protiv našeg Ustava. Vi ste veliki pa se vaš Ustav poštuje a mi smo mali pa se naš ne poštuje, to je logika“, ukzao je predsednik. Vučić je rekao da mu tako dolaze „velikani i velikaši“ da mu određuju kako će da bude. Dodao je da ih primi i potom očita bukvicu, kada mu kažu sa čime će se suočiti: „Poručim im da su sve rekli, da sam ih ugostio i da mogu da idu kući“. Predsedik je kritikovao i poslanika u nemačkom Bundestagu bosanskog porekla Adisa Ahmetovića zbog izjave da će biti incidenata sve dok Srbija ne prizna tzv. Kosovo. Predsednik je primetio da kada pomenete da Republika Srpska nešto traži u BiH onda je to rušenje mira i stabilnosti, a kada Kosovo otimaju od Srbije to je mir i stabilnost. Vučić je rekao i da sve rezolucije UN poštuju za sve zemlje, samo ne za Srbiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana