Vučić: Biću nezadovoljan ako 2027. Srbija zabeleži manje od 8 miliona poseta tanjug

Objavljeno: 22.02.2024. 09:34 Izmenjeno: 22.02.2024. 09:34

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će biti nezadovoljan ukoliko 2027. godine kada bude održan Ekspo 2027 Srbija zabeleži manje od osam miliona turističkih poseta. „Da bude i jedan ispod osam miliona, biću apsolutno nezadovoljan. Nadam se da će, ako mi budemo ovakvim tempom napredovali i sve što smo planirali i uradili, da možemo […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će biti nezadovoljan ukoliko 2027. godine kada bude održan Ekspo 2027 Srbija zabeleži manje od osam miliona turističkih poseta. „Da bude i jedan ispod osam miliona, biću apsolutno nezadovoljan. Nadam se da će, ako mi budemo ovakvim tempom napredovali i sve što smo planirali i uradili, da možemo da dođemo i do deset miliona“, rekao je Vučić tokom obilaska turističkih štandova večeras na otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu. Predsednik je ponovio da je prvi put u istoriji Srbije broj stranih gostiju prošle godine premašio broj domaćih turista. Vučić je tokom obilaska posetio i štandove turističke ponude Leskovca, Niša i Pirota i naglasio da još mnogo ulaganja u turističku infrastrukturu i ponudu očekuje jug i jugoistok Srbije. Predsednik je istakao da u okviru tradicionalnih proizvoda koji pirotski kraj nudi posebno izdvajaju „peglane kobasice“ za koje je naglasio da je jedna od najskupljih koja se može kupiti u Srbiji. Vučić je takođe posetio i štand Grčke, gde je još jednom razgovarao sa ministarkom turizma Olgom Kefalogijani, koja ga je pozvala da dođe u Grčku, na odmor. Predsednik je posetio i štandove Zapadne Srbije, grada Sjenice, kao i štandove Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je tokom obilaska štandova na 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu da će biti uvećana davanja sa dodatnih 1,3 miliona evra za podršku etno selima, etno kućama, salašima i slično. „Već smo uvećali nivo vaučera i već sam rekao da ćemo sutra da podignemo za 150 miliona dinara davanja, dakle za 1,3 miliona evra dodatnih para za etno sela, etno kuće i salaše…“, rekao je Vučić. Istakao je da su to velika ulaganja kojima država podstiče domaći privatni sektor. „Ne ide to u državne objekte, to ide u naš privatni sektor, jer želimo da im pomognemo da investiraju kako bi mogli da privuku više turista. Za vaučere uvek izdvajamo više, jer i time pomažemo upravo privatnom sektoru, u nekim od manje razvijenih opština koji imaju veličanstvene banje, kao što je Kuršumlija sa Prolom banjom, Lukovskom banjom i Kuršumlijskom banjom, ali i Sokobanju koja je najveći korisnik vaučera u Srbiji“, rekao je Vučić. On je rekao da Srbija mora da nastavi da radi na tome da ponudi najbolji turistički sadržaji, da se podstiču ljudi da ulažu u turizam, kao i da se radi na unapređenju infrastrukture. „Moramo sadržaj da nudimo na Dunavu, i dalje da ulažemo u banje, da idemo u privatizaciju pojedinih banja, da podstičemo ljude koji žele da ulože novac i da se radujemo njihovom uspehu, ali i da ne zadržavano nešto u svojim rukama, jer država nikada nije dovojno uspešan vlasnik. Još mnogo moramo da radimo na infrastrukturi“, rekao je Vučić. Vučić je rekao da avio kompanija Er Srbija ima letove na 87 destinacija u 34 zemlje i da će se raditi na otvaranju novih linija. Dodao je i da broj putnika na aerodromu u Nišu beleži skok u odnosu na 2012. godinu – od 27.000 putnika na 448.000 putnika i da će se raditi na tome da se njihov broj još poveća. „Beograd će ići na više od deset miliona putnika, ubedljivo prvi aerodrom u regionu, ali nije dovojno, mora da bude još mnogo više“, naveo je on. Istakao je i da će pruga Beograd-Subotica, koja će biti otvorena možda već u novembru ove godine, mnogo da znači za sever Srbije i Palić. On je rekao da će kada bude izgrađena pruga Beograd-Niš i od Niša ka jugu Srbije moći da se računa na još veći devizni priliv. „To je jedna od velikih prilika Srbije. Nismo još ponudili najbolji mogući sadržaj za to su potrebni novci, mnogo rada i truda i to ćemo tek morati da radimo“, rekao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana