Vožnja bicikla dobra i za fizičko i za mentalno zdravlje Tanjug

Objavljeno: 03.06.2021. 18:05 Izmenjeno: 04.06.2021. 09:58

Povodom Međunarodnog dana bicikila u Beogradu je održan „bicklistički matine“ sa kojeg je poručeno da je korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva dobro za zdravlje, ali i za životnu sredinu

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Istraživanja su pokazala da vožnja bicikla smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, jer usporava puls, te srce radi zdravije, a ne manje značajna korist bicikliranja jeste da ono povećava i lučenje hormona sreće, smanjuje stres i sklonost ka depresiji, kao i probleme sa spavanjem i migrenom, kažu stručnjaci.

U mnogim gradovima širom sveta na razdaljinama do pet kilometara bicikl je najbrže prevozno sredstvo, a stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob koja je prisustvovala matinetu je izrazila nadu da će se u glavnom gradu proširiti infrastruktura za bezbednu vožnju bicikala.

„Srbija je divno mesto za biciklističe ture. Želimo da radimo zajedno sa institucijama i civilnim društvom da povećamo mogućnost za takvu vrstu turizma“, rekla je Žakob novinarima.

Bickli su, kako kaže, simbol slobode i zabave, ali i simbol zajedništva, mira i održivog razvoja.

„Svaki dan dolazim biciklom na posao, nosim štikle, haljine, sve je to izvodljivo, ako vam je razdaljina do posla manja od 10 kilometara. Dobro je za zdravlje, ne treba da tražite parking, naprotiv, kada dođete na posao, relaksirani ste. Vožnja biciklom je dobra i za fizičko i za mentalno zdravlje“, rekla je Žakob.

Vožnju bicikla preporučcuje i ambasador Holandije u Srbiji Josta Reinćes, inače vlasnik tri bicikla koji podseća da je ovaj izbor prevoza i jeftin.

„Slažem se da je vožnja biciklom laka, jeftina, ne treba vam skup auto, ne treba vam gorivo, dobro je za zdravlje i za životu sredinu“, rekao je Reinćes koji je zagovornik i električnih bicikala koji olakšavaju vožnju po uzbrdicama.

Zoran Bukvić iz udruzenja Ulice za bicikliste pozvao je Beograđane da svakodnevno idu na posao biciklom kako bi se smanjile gužve u gradu i zagađenje.

„Da građani postanu zdraviji, da grad bude tiši i prijatnije mesto za život“, poručio je Bukvić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana