Volker: Razgovori o Ukrajini u Beogradu bili „korak unazad“ Tanjug

Objavljeno: 27.11.2017. 15:39 Izmenjeno: 27.11.2017. 15:39

Specijalni predstavnik SAD za pregovore o Ukrajini Kurt Volker je, iznoseći za portal „Politiko“ detalje svog trećeg susreta sa savetnikom ruskog predsednika, koji je održan pre dve nedelje u Beogradu, rekao da je taj sastanak bio „korak unazad“.

 

„Moguće je da se to dogodilo iz potpuno drugih razloga koji nemaju nikakve veze s Ukrajinom već sa trenutnom situacijom u odnosima SAD i Rusije. To možda ima veze sa tim što se američki predsednik Donald Tramp i ruski Vladimir Putin ne sastaju dovoljno na bilateralnom nivou“, kazao je Volker.

On je istakao da ne zna koji će biti sledeći korak posle sastanka u Beogradu na kojem se, kako tvrdi, ruska strana „vratila na svoj prvobitni predlog“.

Volker je ukazao da treba sačekati i videti šta će se dogodit na narednom, četvrtom sastanku, koji je predviđen za decembar.

Američki ambasador u Rusiji Džon Hantsmen je prošle nedelje najavio da će se Volker i pomoćnik ruskog predsednika Vladislav Surkov sastati ponovo u decembru.

Biće to četvrti sastanak američkog specijalnog predstavnika i ruskog izaslanika, a mesto njegovog održavanja nije navedeno.

Volker i Surkov su se poslednji put sastali 13. novembra u Beogradu, gde su sastanak imali i 7. oktobra, a prvi sastanak su održali u Minsku, 21. avgusta.

Tokom poslednjeg njihovog susreta, američka strana je iznela predloge o nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti UN o mogućem raspoređivanju misije u Donbasu.

Surkov je posle tog sastanka rekao da je reč o dokumentu od 29 odredbi, od kojih su tri prihvatljive za rusku delegaciju.

Uz to, pomoćnik ruskog predsednika je naveo da su se dve strane dogovorile da „nastave napore u cilju približavanja stavova“.

Nakon poslednjeg sastanka u Beogradu, Volker i Surkov su saopštili da će Rusija i SAD nastaviti da rade zajedno na postozanju mira u Ukrajini, uprkos postojećim

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana