Vojska Srbije pomaže građanima u odbrani od poplava tanjug

Objavljeno: 22.11.2022. 10:38 Izmenjeno: 22.11.2022. 11:26

Pripadnici Vojske Srbije i na ovaj način pokazuju da su uvek u službi građana, ne samo kada je reč o odbrani zemlje, već i kada treba pomoći najugroženijima.

foto tanjug

 

Vojska Srbije je, po naredbi vrhovnog komandanta i predsednika Republike Aleksandra Vučića, među prvima pružila pomoć ugroženom stanovništvu u odbrani od poplava izazvanih obilnim padavinama i izlivanjem reka u Raškom okrugu.

Nakon angažovanja na zaštiti rečnog bedema od izlivanja reke Jošanice u Novom Pazaru, pripadnici Vojske Srbije su angažovani na ojačavanju nasipa na obali Ibra u Raški, kao i na snabdevanju stanovništva pijaćom vodom u pojedinim delovima Novog Pazara.

Snage Vojske Srbije u ugroženim područjima nalaze se u pripravnosti i, u slučaju potrebe i na zahtev lokalnih štabova za vanredne situacije, spremne su da u najkraćem periodu reaguju i pomognu građanima u odbrani od poplava angažovanjem ljudstva i mehanizacije.

Pripadnici Vojske Srbije i na ovaj način pokazuju da su uvek u službi građana, ne samo kada je reč o odbrani zemlje, već i kada treba pomoći najugroženijima.

Na severu KiM Ibar se ponegde izlio,kao i Jošanica u Zvečanu

Na severu KiM je u pojedinim delovima došlo do izlivanje reke Ibar, zbog čega su poplavljeni brojni pomoćni objekti i voda se približava kućama, a slična situacija je i u pojedinim opštinama južno od Ibra.

Regionalno vodovodno preduzeće Mitrovica upozorilo je građane da ne konzumiraju vodu sa česme zbog mogućeg zagađenja nastalog zbog obilnih padavina, prenosi Ekonomija onlajn.

„Imajući u vidu da su obilne padavine dovele do toga da je zemljište poplavljeno vodom, a sa njom se bunari vodomera i druga mesta pune prljavom vodom. U takvoj situaciji postoji šansa da će kišnica iz vaših bunara prodreti kroz sve potencijalne rupe u vašoj mreži snabdevanja. U ovom slučaju, voda za piće koju konzumirate može biti kontaminirana nečistom vodom“, navodi se u saopštenju vodovoda.

Iz Vodovoda preporučuju da se voda za piće prokuva pre upotrebe kako bi se izbegle neželjene situacije.

Lokalni mediji su preneli da je zbog obilnih padavina srušen manji most u Južnoj Mitrovici, objavljene su i fotografije poplava u Vučitrnu i Ugljaru, a prijavljena je i značajna materijalna šteta u Mališevu.

U opštini Zvečan, u mestu Joševik, došlo je do izlivanja reke Jošanica koja je poplavila pomoćne objekte, a da nadošle bujice ne bi odnele ogrev koji su građani spremili za zimu, meštani ga prebacuju na bezbedno mesto, s druge strane puta.

Gradonačelnik opštine Zvečan u ostavci Ivan Todosijević, zajedno sa opštinskim službenicima izašao je na teren, nakon čega je rekao da je situacija trenutno pod kontrolom.

„Imamo veliko izlivanje planinskih bujičnih vodotokova. Situacija je trenutno pod kontrolom, na terenu smo“, kazao je Todosijević.

Ibar se na severu još nije izlio duž magistralnog puta Mitrovica-Raška, ali voda dostiže maksimalni nivo korita reke i nosi velike količine granja i smeće.

Pojedini delovi magistralnog puta su, međutim, preplavljeni vodom, bujice nose pesak na put, a primetni su i odroni.

Nadležni su upozorili vozače da je u saobraćaju neophodna dodatna pažnja.

Agencija za vanredne situacije privremenih prištinskih institucija saopštila je danas da je podigla stepen pripravnosti usled obilnih padavina, koje su u brojnim mestima na KiM izazvale poplave.

Najteža situacija je na jugozapadnom delu KiM, gde je u pojedinim mestima pričinjena značajna materijalna šeta, navodi se u izveštaju Kohe.

Dodaje se da je najavljeno da će nadležne službe biti redovno obaveštavane o aktuelnoj situaciji kako bi blagovremeno preduzimale operativne mere i reagovale na licu mesta.

„S obzirom na ovu situaciju stvorenu atmosferskim padavinama, pozivamo sve na povećanu pažnju i oprez. Urgentni operativni centri su u pripravnosti 24 sata dnevno. Pozivaju se građani da se jave na broj 112 u slučaju potrebe ili neophodne pomoći”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Kancelarije za KiM obilaze poplavljena područja

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju počeli su da obilaze poplavljena područja i domaćinstva u srpskim sredinama u pokrajini zajedno sa predstavnicima privremenih organa koji su već na terenu.

„Važno je da budemo sa našim narodom na terenu kada je teško, uverimo se u trenutnu situaciju i obim štete, kako bismo na adekvatan način mogli da pomognemo“, rečeno je za Kosovo onlajn u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Obilne padavina u protekla dva dana izazvale su poplave na Kosovu i Metohiji.

Na severu KiM je u pojedinim delovima došlo do izlivanje reke Ibar, zbog čega su poplavljeni brojni pomoćni objekti i voda se približava kućama, a slična situacija je i u pojedinim opštinama južno od Ibra.

Regionalno vodovodno preduzeće Mitrovica upozorilo je građane da ne konzumiraju vodu sa česme zbog mogućeg zagađenja nastalog zbog obilnih padavina, prenosi Ekonomija onlajn.

U opštini Zvečan, u mestu Joševiku, došlo je do izlivanja reke Jošanice koja je poplavila pomoćne objekte, a da nadošle bujice ne bi odnele ogrev koji su građani spremili za zimu meštani ga prebacuju na bezbedno mesto s druge strane puta.

Viši delovi Novog Pazara i dalje bez vode

Posle poplava život se u Novom Pazaru vratio u normalu, u školama je počela nastava, a bolja situacija je i sa vodosnabdevanjem, javlja RTS.

Vode i dalje nema u višim delovima grada, ali je ima u nižim delovima i ona je bakteriološki i hemijski ispravna.

Direktor JP „Vodovod“ Novi Pazar, Gradimir Nedeljković, izjavio je da stepen zamućenosti vode oscilira i da su prinuđeni da rade smanjenim kapacitetom.

„Vode imamo za niže delove grada i za zdravstveni centar. Ne možemo da predvidimo stepen zamućenosti, više delove grada snabdećemo vodom iz cisterni“, rekao je Nedeljković.

U Tutinu i Raški takođe se stabilizuje snabdevanje vodom.

Spasojević: Reke se vratile u korita, situacija mnogo bolja

Sve reke koje su se izlile zbog obilnih padavina, vratile su se u korita, rekao je Milorad Spasojević iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a i dodao da nadležne službe i dalje dežuraju na terenu, gde se sprovode preventivni obilasci.

„Najvažnije je da su se reke povukle u korito, a ostalo je još samo nekoliko “džepova“, odnosno, voda koja se zadržala u nekim podrumskim prostorijama i naše ekipe rade na saniranju i izvlačenju vode iz objekata. Situacija je mnogo bolja“, rekao je Spasojević za TV K1.

Najgora situacija bila je u Tutinu, Novom Pazaru, Prijepolju i Raški, ali sada se, kaže, sve primirilo i situacija je danas u tim gradovima dobra.

„Nažalost, desio se nesrećni slučaj kada se dvogodišnji dečak utopio u Tutinu i to se desilo pre nego što se reka izlila, prilikom nadolaska bujičnog talasa. Reka je tada još bila u koritu. Naše ekipe su evakuisale samo dve osobe, jednu iz Raške i jednu iz Prijepolja, tako da nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva“, rekao je Spasojević.

Dodao je da domaćinstva sada nisu ugrožena.

„Ona koja jesu bila ugrozena, su bila poljoprivredna gazdinstva. Stambeni objekti nisu“, kazao je Spasojević.

Grad Čačak i Štab za vanredne situacije su u pripravnosti zbog toga što su Zapadna Morava i vode drugog reda bile u porastu, ali kako je rekao Spasojević, za sada nema naznaka za njihovo izlivanje.

„U stalnom smo kontaktu sa „Srbijavodama“ koje na osnovu podataka iz svojih mernih stanica daju obaveštenja o povećanju vodostaja reka. Nema indicija da će u narednom periodu biti više padavina koje će uzrokovati izlivanje“, rekao je Spasojević.

Dodao je da je dovoljno da u 24 sata padne veća kolićina vode na manjem području pa da izazove neku veću posledicu.

„Vreme se promenilo, na sreću, ali naš zadatak je da budemo spremni i jesmo. Za sada niko nije u pripravnosti osim Čačka i četiri grada u kojima smo juče imali porbleme“, rekao je Spasojević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana