Vojska Srbije obučena za dejstva u zimskim uslovima Tanjug

Objavljeno: 10.02.2018. 13:43 Izmenjeno: 10.02.2018. 13:43

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je jedinice Vojske Srbije i kadete Vojne Akademije Univerziteta odbrane koji izvode obuku u zimskim uslovima na Kopaoniku i tom prilikom ocenio da je VS obučena u zimskim uslovima.

Nakon što je obišao i objekte za smeštaj u 51. skijaškom poligonu, ministar je istakao da će pripadnici Vojske Srbije i u narednom periodu posebnu pažnju obratiti na obuku.

„Naša fizička sprema će biti još bolja nego što je sada. Danas smo sa kadetima, budućim oficirima, elitom naše vojske. Svi koji uđu u sistem odbrane, počev od Vojne gimnazije, preko Vojne akademije, zaslužuju najbolje uslove i najbolju obuku i oni jesu elita ne samo naše vojske već i našeg društva. Bili su kroz istoriju, a tako će biti i u budućnosti.

U narednom periodu Ministarstvo odbrane će uložiti značajna sredstva u poboljšanje obuke i uslova za rad svih naših pripadnika a posebno naših gimnazijalaca i kadeta, jer je vojna elita koja se ovde školuje ponos Vojske Srbije i države Srbije“, poručio je ministar odbrane.

Vulin je u 51. skijaškom poligonu Vojske Srbije, prisustvovao obuci u zimskim uslovima jedinica Vojske Srbije i kadeta Vojne akademije na stazi Mali karaman, nakon čega je razgovarao s kadetima.

Komandant logorskog prostora kapetan bojnog broda Vladimir Milinkov je podsetio da se na obuci u zimskim uslovima nalaze jedinice bataljona Vojne policije specijalne namene, jedinice Komande za obuku i kadeti 141 klasae Vojne akademije, studijski program Logistika odbrane, Menadžment u odbrani i Javne finansije.

„Na obuci je 75 kadeta podeljenih u osam skijaških grupa i oni prolaze kroz sve sadržaje obučavanja kroz više predmeta, među kojima je i fizičko vaspitanje, obuka u skijanju i to isključivo alpski program. Tu su i topografija, orijentacija i patrololno kretanje u zimskim uslovima po nepoznatom zemljištu, kao i taktička obuka – utvrđivanje zimi i predmet naoružanje sa nastavom gađanja“, rekao je kapetan bojnog broda Vladimir Milinkov i dodao da tokom procesa nema posebnih problema, kao i da kadeti na Kopaoniku ostaju 14 dana, a da se dosad sve odvija prema planu izvođenja logorovanja, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić je izrazio zadovoljstvo što je ministar odbrane drugi put u kratkom periodu na teritoriji te opštine.

„Danas smo videli buduće oficire koji su pokazali svoje umeće u skijanju i veoma sam ponosan što tu obuku prolaze na teritoriji naše opštine. Posebno želim da izrazim zadovoljstvo zbog nastavka dobre saradnje između opštine Raška i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, i o tome smo, baš kao i o nastavku saradnje, govorili na sastanku koji je bio vrlo uspešan i koji će rezultirati nastavkom uređenja Kopaonika kao jednog od najlepših zimskih centara u ovom delu Balkana“, rekao je Rakitić.

U 51. skijaškom poligonu godišnje različite oblike vojne obuke prođe više od hiljadu pripadnika Vojske Srbije, kadeta Vojne akademije i učenika Vojne gimnazije.

Vulin je prethodno razgovarao sa predsednikom Raškog okruga Nebojšom Simovićem i predsednikom opštine Raška Ignjatom Rakitićem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana