VMRO od Vajgla traži da se izvini Gruevskom Tanjug

Objavljeno: 25.03.2017. 10:59 Izmenjeno: 25.03.2017. 11:00

Vladajuća VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog traži od slovenačkog parlamentarca Ive Vajgla da se izvini za izjavu da mu je lider te stranke, u uturak u Skoplju, navodno rekao da će ići do kraja, jer ne želi da ide u zatvor.

IZ VMRO poručuju da Vajgl ili nešto ne razume ili se svesno stavlja na stranu lidera opozicionog SDSM Zorana Zaeva, aboliranog za krivično delo.

Ukoliko je Vajgl zaista dao takvu izjavu o Gruevskom, onda je to zlonamerna dezinformacija kojom se doliva „ulje na vatru“ u trenutnoj političkoj krizi u Makeodniji.

Umesto toga, smatraju u VMRO-DPMNE, Vajgl je trebalo da osudi „tiransku platformu“, kojom se susedne zemlje mešaju u unutrašnja pitanja Makedonije.

Ističe se da je glavni fokus razgovora sa Vajglom i drugim evropskim predstavnicima bio na potrebi održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, kao najbolji izlaz iz aktuelne krize.

Prema mišljenju VMRO, novi izbori će dati najbolji odgovor na ono što građani misle o postizbornoj koaliciji Zaeva sa dve albanske partije – DUI i pokretom Besa.

Ta postizborna koalicija, tumače u VMRO, nije volja građana Makedonije.

Izražena je ponovo i spremnost VMRO da podrži manjinsku vladu SDSM, ukoliko Zaev odustane od „tiranske platforme“.

VMRO-DPMNE stoga očekuje od evropskog parlamentarca Vajgla da se uzdrži od ovakvih, kako se navodi, lažnih izjava i izvini se za političke manipulacije.

Vajgl je, naime, agenciji Anadolija rekao da mu je Gruevski tokom razgovora u Skoplju u utorak rekao da je spreman da ide do kraja, jer mu se ne ide u zatvor.

Vajgl, koji je izaslanik Evropskog parlamenta za Makedoniju, je istovremeno ocenio da je stanje u Makedoniji „vrlo ozbiljno“, ali da nije, kako je rekao, krajnje alarmantno.

Objasnivši da VMRO ima većinu, a kaao najkarakteristične je izdvojio navodnuizjavu Gruevskog:

„Najkarakterističnija je, ipak, izjava koju nam je dao Nikola Gruevski, predsednik VMRO-DPMNE-a, da će insistirati do kraja, da mu se ne ide u zatvor. Ako je to taj motiv svega, onda znači da još dugo neće biti kompromisa“, naveo je Vajgl u intervjuu za Anadoliju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana