Vlada usvojila leks specijalis o švajcarcima,otpisuje se 38% Tanjug

Objavljeno: 16.04.2019. 10:21 Izmenjeno: 17.04.2019. 09:34

Vlada usvojila leks specijalis o švajcarcima.To je dobra vest za sve dužnike i rezultat kompromisa svih učesnika u pregovorima, kažu u udruženju građana zaduženih u švajcarskim francima.

Predlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima usvojen je na sednici Vlade Srbije, kojim je predvideno je da se preostali deo duga konvertuje u evre,da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Zakon bi trebalo do kraja sedmice da bude upućen u skupštinsku proceduru.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se ovim leks specijalisom rešava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronadeno kompromisno rešenje, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Ovaj leks specijalis je kompromisno rešenje izmedju nekoliko zainteresovanih strana – građana, odnosno udruženja koja ih predstavaju, banaka, i države sa trece strane“, naveo je Mali.

Razgovori, kaže, nisu bili nimalo laki.“Ali smo uspeli da nadjemo kompromis i najbolje moguće rešenje za sve tri strane. Nacrtom ovog zakona obuhvaćeni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga“, kaže ministar.

Predvideno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto.

„Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata“ istakao je Mali i zahvalio svim učesnicima pregovora.

Nacrtom zakona je predvidjeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od 4 odsto.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora.

Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji.

Nacrtom zakona biće omogućeno da se reši problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima.

Pavlović:Veoma smo zadovoljni zakonom, donosi stabilnost

Predsednica Udruženja građana zaduženih u švajcarskim francima, Jelena Pavlović, ocenila je da je današnje usvajanje leks specijalisa dobra vest za sve dužnike u ovoj valuti i rezultat kompromisa svih učesnika u pregovorima.

Pavlović kaže da su članovi Udruženja građana ĆF veoma zadovoljni, da su procenti i iznosi koji se navode u tekstu predloga zakona rezultat kompromisa, ali da je najvažnije što će ovaj zakon posle mnogo godina obezbediti sigurnost i stabilnost zaduženih.

„Veoma smo zadovoljni, svi smo toliko uzbuđeni“, ističe Pavlović za Tanjug.

Objašnjava da nikada nije bila suština za korisnike kredita u švajcarskoj valuti iznos i visina brojki, već da im je želja bila da zakon bude u okvirima ustavnosti, da bude korektan i pravičan.

Da bi se došlo do nacrta zakona koji je Vlada Srbije danas usvojila, nakon čega će biti poslat u Skupštinu pred nadležne odbore, a zatim u formi Predloga ide pred poslanike, održano je više od osam sastanaka bankara, zaduženih u švajcarcima i nadležnih državnih organa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana