Vlada usvojila izmene Zakona o podršci porodici Tanjug

Objavljeno: 23.12.2021. 14:23 Izmenjeno: 24.12.2021. 08:48

Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom među, kojima je i jednokratna finansijska podrška prvorotkama u iznosu od 300.000 dinara, na koju će roditelji moći da računaju od 1. januara, saznaje Tanjug.

U predloženom rešenju nalazi se još jedna velika dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koja se odnosi na uvođenje odeljka koji će urediti pitanje finansijske podrške za izgradnju, učešće u kupovini ili kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

Kao vlasnica nepokretnosti biće upisana majka.

 

“Mame su zakon“ pozdravile izmene Zakona o podršci porodici

Inicijativa “Mame su zakon” pozdravila je meru u izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koja se odnosi na povećanje finansijke podrške od 1. januara za prvo dete na 300.000 dinara.

„Ovu meru snažno pozdravljamo jer smo i dalje pri stavu da Srbija mora izdvajati veći deo BDP-a za podršku porodicama, sa posebnim osvrtom na one koje se odlučuju za prvo ili drugo dete”, rekla je Tatjana Macura iz te inicijative.

Pred ministrima se danas našla još jedna velika izmena i dopuna Zakona koja podrzumeva uvođenje odeljka koji će urediti pitanje finansijske podrške za izgradnju, učešće u kupovini ili kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, pri čemu će se kao vlasnica nepokretnosti upisivati majka ili u izuzetnim slučajevima (na primer u slučaju smrti majke) kao vlasnik će se upisivati otac deteta.

Macura ocenjuje da će ova finansijska podrška, biti značajna za bračne parove koji vagaju da li da zbog neizvesne ekonomske situacije porodicu šire u Srbiji ili van granica naše države.

„Posebno pozdravljamo nameru da se kao vlasnica buduće nekretnine upisuje majka jer će se time sprečiti potencijalne zloupotrebe, u smislu prisilnih trudnoća“, dodala je Macura.

Takođe, kako je istakla, ovo je i snažna preventivna mera zaštite potencijalnih žrtava porodičnog nasilja, koje često upravo zbog loše ekonomske i stambene situacije trpe nasilje godinama.

„Očekujemo da vidimo i kako će izgledati najavljena mere podrške studentskoj populaciji – da li će biti u formi izmene Zakona o univerzitetu ili zaključka vlade”, dodala je Macura.

Ona je izrazila nadu da će uskoro doći do izmene seta zakona koji bi morali da urede status porodilja preduzetnica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana