Vlada Srbije predložila slobodan izvoz brašna tanjug

Objavljeno: 11.05.2022. 11:22 Izmenjeno: 11.05.2022. 14:17

Odlukom o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo uvedena su kvantitativna ograničenja izvoza na mesečnom nivou za određene poljoprivredno-prehrambene proizvode.

Vlada Srbije usvojila je na  sednici izmenjenu Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom je predložen slobodan izvoz brašna.

Snabdevenost brašnom i pšenicom na domaćem tržištu je dobra i slobodan izvoz brašna ne može da ugrozi snabdevenost domaćeg tržišta, a omogućava da se pred žetvu rasterete silosi za prijem novog roda, kao i da se sačuvaju tradicionalna tržišta, s obzirom na to da je Srbija tradicionalni izvoznik brašna na tržišta zemalja iz regiona, navodi se u saopštenju Vlade.

Imajući u vidu dovoljne raspoložive količine brašna i pšenice, slobodan izvoz brašna koji je predložen ovom odlukom, imaće višestruki pozitivan ekonomski uticaj na domaće tržište, dovešće do većeg upošljavanja domaćih prerađivačkih kapaciteta i mlinovima omogućiti akumulaciju finansijskih sredstava neophodnih za otkup novog roda u žetvi.

Od 15. maja slobodan izvoz brašna

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je Vlada donela odluku o slobodnom režimu izvoza brašna od 15. maja i dodao da neće biti korekcije cene tog proizvoda.

„Vlada Sbrije je na sednici donela odluku o izvozu brašna. Više nema ograničenja. Ta odluka stupa na snagu 15. maja“, rekao je Nedimović za Tanjug.

On je ukazao da je do sada važila kvota od 23.000 tona mesečno za izvoz brašna.

„Imamo dovoljno brašna u Srbiji, Srbija nije ugrožena sa ovom namirnicom tako da brašno ide na slobodni režim kakav je bio pre 8. marta“, objasnio je Nedimović.

Upitan za cenu brašna rekao je da je cena utvrđena na osnovu vladine uredbe.

„Cena je utvrđena narednih 60 dana. Neće doći do korekcije cene brašna“, poručio je on.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana