Vesić: Ulica u Beogradu dobiće ime po glavnom gradu Belgije Tanjug

Objavljeno: 09.01.2020. 09:14 Izmenjeno: 10.01.2020. 10:53

Jedna ulica u Beogradu dobiće ime po Briselu, dok će na kući u glavnom gradu Belgije, u kojoj je jedno vreme živeo naš nobelovac Ivo Andrić, biti postavljena tabla koja će na to ukazivati, izjavio je u Briselu zamenik gradonačelnika Goran Vesić, posle razgovora sa državnim sekretarom regije Brisel Paskalom Smetom.

Vesić je u Briselu razgovarao sa državnim sekretarom regije Brisel Paskalom Smetom, a kako je rekao posle sastanka, između dva glavna grada biće uspostavljena zvanična saradnja.“Beograd i Brisel su evropski gradovi, a nismo imali nikakvu formalnu saradnju. Bilo je krajnje vreme da Beograd i Brisel uspostave saradnju“, rekao je Vesić.

On je istakao da će već tokom ove godine jedna ulica u Beogradu će dobiti ime po Briselu, kao što u Briselu već decenijama postoji Beogradska ulica.“To će biti prilika da potpišemo sporazum o saradnji, koji će definisati saradnju u oblasti kulture, razmene informacija, saobraćaja“, naveo je Vesić.

On je najavio da će biti organizovani i Dani Brisela u Beograda u naredne dve godine, a biće organizovani i Dani Beograda u glavnom gradu Belgije.

Vesić je istakao da je posebno zadovoljan što su domaćini prihvatili predlog delegacije Beograda – da se na kući u Briselu u kojoj je 1929. godine, devet meseci živeo nobelovac Ivo Andrić, kao diplomata Kraljevine Jugoslavije, postavi tabla koja bi na to ukazivala.“S obzirom da Ivo Andrić nije samo srpski i jugoslovenski pisac, već svetski pisac, jedan od najpoznatijih pisaca 20. veka, da i taj način napravimo još jednu vezu dva grada i dve zemlje“, rekao je Vesić.

On se nada da će tabla biti postavljena već tokom ove godine, te da ćemo i mi iz Srbije naučiti da je u Briselu živeo Ivo Andrić. „Verujem da ćemo i na taj način nastaviti saradnju koja može da bude dobra i od koristi i Briselu i Beogradu“, podvukao je Vesić.

Takođe, dva grada razmenjivaće iskustva kada je reč o izgradnji biciklističkih staza i uspostavljanje sistema javnih bicikala, u čemu je, kako kaže Vesić, Beograd na početku, a Brisel već dosta napredovao.

On je dodao da će Beograd i Brisel razmenjivati iskustva i kada je u pitanju zaštita kulturne baštine, odnosno kako zaštiti kulturnu baštinu, a ne zaustaviti razvoj grada. „Zaista se radujem poseti delegacije Brisela Beogradu, koju ćemo imati tokom ove godine, jer će to biti početak jedne uspešne saradnje. U Briselu već živi puno naših sunarodnika i dobro je da naša dva grada formalno sarađuju“, rekao je Vesić.

Naveo je da će glavni gradovi Srbije i Belgije sarađivati i na određenim evropskim projektima u kojima se traži da učestvuje jedna žemlja članica EU i jedna koja je kandidat za članstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana