Vesić: S ponosom se sećamo srpske i ruske uloge u borbi protiv fašizma Beoinfo

Objavljeno: 08.05.2019. 19:43 Izmenjeno: 09.05.2019. 10:28

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zajedno sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem i predsednikom Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Rusije Konstantinom Kosačovim, otvorio je u Knez Mihailovoj ulici izložbu „Dan pobede: Herojska vremena”, povodom predstojećeg praznika 9. maja.

Vesić je, u ime Grada Beograda, izrazio veliko zadovoljstvo što se sa ruskom braćom obeležava ovaj datum.

– Ako postoje zemlje koje imaju pravo da s ponosom slave 9. maj, to su Rusija i Srbija, koje su procentualno izgubile najviše stanovništva u borbi protiv fašizma. Odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji. Grad Beograd s ponosom ističe bratstvo sa Moskvom jer su pobratimljeni gradovi, kao i to što osim Dana pobede zajedno sa ruskom braćom slavi i Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Nikada nećemo zaboraviti da je hiljadu crvenoarmerajaca izgubilo život u borbama za oslobođenje našeg grada i da zahvaljujući njihovoj žrtvi danas živimo u slobodi. To je neraskidivo bratstvo, izvajano tokom Drugog svetskog rata, ali je postojalo i tokom Prvog svetskog rata, kada je Carska Rusija ušla u rat želeći da zaštiti Srbiju od moćne Austrougarske carevine – istakao je Vesić.

Vesić je dodao da sve savremene evropske države u svojim temeljima imaju antifašizam i ukazao da se treba boriti protiv sveprisutnijih pokušaja revizije istorije. On je najavio da će grad inicirati da ubuduće 9. maja u osnovnim i srednjim školama prvi čas bude posvećen pričama o borbi protiv fašizma, kao što se to čini 20. oktobra.

– Deveti maj je veliki dan u istoriji Evrope, Rusije i Beograda jer se tada s ponosom sećamo svoje uloge u borbi za slobodu čovečanstva – rekao je Vesić.

On je podsetio i da se sutra po četvrti put u Beogradu organizuje „Marš Besmrtnog puka” i pozvao građane da učestvuju u odavanju počasti našim precima koji su stradali u borbi protiv fašizma.

Ministar Popović, koji je i počasni predsednik fondacije „Besmrtni puk”, ocenio je da je sutrašnji dan jedan od najvećih u našoj istoriji jer se sećamo naših predaka, koji su svoje živote herojski dali da bismo mi danas živeli mirno i bezbedno.

– Treba da ih se sećamo svakog dana jer je simbolika 9. maja velika za Srbiju. Samo tako ćemo pamtiti njihovo herojstvo – rekao je Popović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana