Vesić: Rebalans budžeta za veće plate zaposlenih beoinfo

Objavljeno: 03.11.2019. 11:18 Izmenjeno: 03.11.2019. 15:55

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je Gradsko veće grada Beograda utvrdilo Odluku o rebalansu budžeta grada Beograda za 2019. godinu i uputilo ga Skupštini grada Beograda.

– Ovaj rebalans budžeta je tehnički odnosno predložen je kako bi Grad Beograd sproveo odluku Vlade Republike Srbije o povećanju plata zaposlenima u javnom sektoru. Na osnovu odluke Vlade Srbije od 1. novembra zaposleni u ustanovama kulture dobijaju 10 odsto veće plate, zaposleni u prosveti i ustanovama socijalne zaštite primaće devet odsto veće plate dok će zaposlenima u državnoj upravi plate porasti za osam odsto – rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da je Grad Beograd rebalansom obezbedio sredstava za isplatu uvećanih plata.

Vesić je dodao da Grad Beograd obezbeđuje svake godine dodatna davanja zaposlenima na osnovu isplate socijalnih i drugih davanja zaposlenima u skladu sa kolektivnim ugovorom.

– Već drugu godinu zaredom zaposleni u Gradskoj upravi i gradskim javnim preduzećima primaju solidarnu pomoć u iznosu od 41.800 dinara jednokratno, a ove godine su zaposleni u predškolskim ustanovama primili u februaru solidarnu pomoć u iznosu 20.000 dinara jer su njima plate brže rasle i zato što Grad Beograd obezbeđuje dodatnih šest odsto kako im plate bile veće. Sada će zaposleni u predškolskim ustanovama dobiti dodatnu jednokratnu pomoć od 5.000 dinara na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije. Ove godine će prvi put solidarnu pomoć, kao zaposleni u predškolskim koji su je primili u februaru, dobiti zaposleni u ustanovama kulture i socijalne zaštite – poručio je zamenik gradonačelnika Beograda.

Kako je naveo, Grad Beograd se odgovorno odnosi prema zaposlenima u gradskoj upravi, ustanovama predškolske zaštite, kulture i socijalne zaštite, kao i prema radnicima komunalnih preduzeća.

– Jedna smo od retkih lokalnih samouprava u zemlji koja zaposlenima redovno isplaćuje solidarnu pomoć zato što imamo poštovanje za zaposlene i veliki rad koji ulažu kako Beograd pružao komunalne usluge građanima. Od ove godine svako ko je zaposlen u gradu dobiće i novogodišnje paketiće za decu – kazao je Goran Vesić.

Goran Vesić je pozvao sve odbornike, „pa i one koji već mesecima ne dolaze na sednice Skupštine grada, da učestvuju na sednici i glasaju za veće plate zaposlenih”.

– Odbornici koji ne budu učestvovali u radu Skupštine grada na kojoj glasamo za bolji standard zaposlenih pokazaće da ih ne interesuje kako žive ljudi koji rade u gradu i da ne žele da oni imaju veće plate. Zaposleni treba da znaju kome je stalo do njihovog standarda, a kome nije – rekao je Vesić.

Ukupna sredstva planirana rebalansom budžeta grada Begrada i gradskih opština po Odluci o izmenama i dopunama odluke o budžetu iznose 134.316.365.422 dinara.

Predloženi rashodi za zaposlene povećani su za iznos od 427,7 miliona dinara, ili za 3,38 odstou odnosu na ovu vrstu rashoda utvrđenu prethodnom izmenom Odluke o budžetu.

Zamenik gradonačelnika Beograda je rekao da će budžet Grada Beograda za 2020. godinu biti najveći u istoriji grada i iznosiće, zajedno sa budžetima gradskih opština, 143.022.896.488,00 dinara ili 1.205.926.617 evra.

Podsetio je da je nacrt budžeta Grada Beograda za 2020. godinu utvrđen, kako zakon predviđa 15. oktobra, i da se od 24. oktobra do 10. novembra nalazi na zvaničnom sajtu Grada Beograda, kako bi građani mogli da se upoznaju sa time kako će da se troši njihov novac u narednoj godini.

– Na sajtu se nalazi poseban formular preko koga građani upućuju svoje predloge, a ova javna rasprava će trajati do 10. novembra, kada će Predlog odluke o budžetu Grada Beograda za 2020. godinu usvojiti Gradsko veće i uputiti ga Skupštini Grada Beograda. Budžet Grada Beograda za 2020. godinu biće usvojen do 30. novembra 2019. Godine – izjavio je Vesić i dodao „da se nikada nije desilo da budžet grada bude utvrđen dva i po meseca pre kraja godine i da građani imaju prilike da ga menjaju”.

Vesić je pozvao građane Beograda da se upoznaju sa nacrtom budžeta i daju svoje predloge.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana