Vesić: Postojanje metroa prvi put će biti zakonom uređeno Beoinfo

Objavljeno: 09.05.2021. 12:05 Izmenjeno: 09.05.2021. 17:49

Otkada su „Večernje novosti“ prvi put objavile da Beograd dobija metro, prošlo je više od pet decenija, a ovog novembra ovaj veliki projekat konačno počinje da se radi, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić

Otkada su „Večernje novosti“ prvi put objavile da Beograd dobija metro, prošlo je više od pet decenija, a ovog novembra ovaj veliki projekat konačno počinje da se radi, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je gostujući na TV Pink istakao da će taj projekat biti rezultat velike zajedničke saradnje Vlade Srbije i Grada Beograda, te da vlada plaća metro, jer grad to ne bi mogao iz svog budžeta, preneo je Beoinfo.

Tokom ovog meseca, poslanici Narodne skupštine glasaće o Predlogu zakona o metrou i gradskoj železnici, naveo je Vesić.

„To je prvi put da će Srbija zakonom urediti postojanje metroa. Tako će se steći svi uslovi za početak gradnje metroa, “Ežis“ ubrzano projektuje i pred potpisivanjem smo ugovora za projektovanje druge linije i za idejno rešenje treće linije – rekao je Vesić, najavljujući da predstoje ugovori i sa “Alstomom“ i “Power China““.

Istovremeno, različiti vagoni biće stavljeni na glasanje.

„“Šou rum“ će biti u centru grada, gde će moći da se vide detalji u vezi sa budućim metroom. Najvažnije je da počinjemo da radimo istražne bušotine u centru grada. Velik deo toga već je urađen na trasi prve linije, a sada ulazimo u centar, recimo od Trga republike pa nadalje. Od toga zavisi kakva će “krtica“ za izgradnju metroa biti nabavljena. Na trasi metroa, posebno oko samih stanica, radimo registar rizika. Zavod za veštačenje obilazi svaku zgradu i utvrđuje stanje, a za zaštićene zgrade to čini Zavod za zaštitu spomenika. Od toga zavisi kakve ćemo mere zaštite preduzeti prilikom izgradnje metroa, što se inače radi svuda u svetu“, istakao je Vesić.

Prva linija, podsetio je Vesić, planirano je da bude završena 2028, a druga 2030. godine.

Vesić: Završavaju se vrtići i počinje izgradnja novih, za tri godine izgradićemo 25 vrtića
 
Kada budemo završili sve planirano mi ćemo za tri godine izgraditi 25 vrtića.  To se nije desilo u novijoj istoriji Beograda da bude izgrađeno 25 kompletno novih vrtića, a liste čekanja sada skoro i da nema, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić

-Mi smo prošle godine počeli i u ovom trenutku smo ,ili izgradili ili gradimo, osam vrtića. Završili smo vrtić u Surčinu, narednih meseci završavamo vrtić u Krunskoj ulici na Vračaru, zatim radi se vrtić u Ulici Miloja Zakića na Čukarici, u Belom polju u Obrenovcu, u Patrijarha Pavla, u Novogradskoj u Zemunu, počinjemo da radimo vrtić na Bežanijskoj kosi, a u narednih mesec dana počećemo da radimo vrtić u Bloku 62. Pre desetak dana smo raspisali tender za izgradnju novih vrtića koje ćemo graditi tokom ove godine. To su vrtići u naselju Braće Jerković, Mirijevu, na levoj obali Dunava pored samog doma zdravlja koji se upravo oprema, na Miljakovcu 3 u Stepojevcu, Mladenovcu, i Sremčici. Sledeće godine planiramo izgradnju još deset vrtića. Kada to budemo završili mi ćemo za tri godine u Beogradu izgraditi 25 vrtića, što se nije desilo u novijoj istoriji Beograda – rekao je Vesić.

On je naveo da danas u beogradske vrtiće ide skoro 79 hiljada dece i podsetio da je 2013. godine u vrtićima boravilo oko 47 hiljada mališana.

–Tada su se duplo skuplje naplaćivali vrtići pa smo morali da vraćamo roditeljima novac. Do sada je Grad Beograd vratio 3,5 milijarde dinara, a za taj novac smo mogli da izgradimo 17 ili 18 vrtića. Mi smo vratili novac i gradimo novih 25 vrtića – rekao je Vesić.

On je dodao da, kada se bude završilo ovih osam vrtića koji su pri kraju, u njima će biti mesta za oko 1.100 dece te više neće biti liste čekanja na mesto u vrtiću u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana