Vesić otvorio međunarodni skup o javnom prevozu Beoinfo

Objavljeno: 06.11.2019. 17:24 Izmenjeno: 06.11.2019. 17:24

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić učestvovao je na Međunarodnom seminaru pod nazivom „Tendencije razvoja u javnom prevozu”

Foto: Beoinfo 

Seminar je organizovan u okviru saradnje i članstva Grada Beograda, Sekretarijata za javni prevoz, u Internacionalnoj asocijaciji za javni prevoz, UITP, sa sedištem u Briselu. Seminaru je prisustvovao i glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Vesić je pozdravljajući učesnike istakao da je veoma zadovoljan što je Beograd domaćin skupa ove međunarodne organizacije.

– U Beogradu javni prevoz postoji od 1892. godine i to je tradicija duga 127 godina. Trenutno imamo 514 linija, 2,5 miliona vožnji svakog dana i skoro 5.400 stajališta. Trudimo se da javni prevoz svakodnevno unapređujemo, jer je to jedna od osnovnih usluga koje pružamo građanima – rekao je Vesić, istakavši da je najveći problem trenutno naplata karata.

On je naglasio da je tokom ove godine bitno obnovljen vozni park u okviru sistema javnog prevoza.

– Ove godine kupili smo 244 nova autobusa, odnosno 70 autobusa iz Turske i 174 iz Kine, a u planu nam je da tokom ovog meseca raspišemo tender za kupovinu 100 novih zglobnih autobusa. Kupićemo još 40 novih trolejbusa i deset elektrovozila, što znači da ćemo u drugoj polovini sledeće godine u odnosu na početak ove godine imati skoro 395 novih vozila, što je najveća pojedinačna kupovina u istoriji našeg javnog prevoza. Dakle, prvo smo odlučili da podignemo kvalitet usluge koji dajemo našim građanima. a onda i da pokrenemo samu kampanju kada je u pitanju kupovina karata, kako bi još više investirali u javni prevoz – kazao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je podsetio da Grad Beograd godišnje izdvaja oko 250 miliona evra za javni prevoz, od čega se od kupovine karata naplati oko sedamdesetak miliona, što znači da se sa 180 miliona evra direktno subvencioniše javni prevoz.

– To je nešto što ćemo u narednom periodu promeniti, jer nigde u svetu javni prevoz nije profitabilan, ali sa druge strane nemoguće je da se subvencioniše sa dve trećine – istakao je Vesić.

Govoreći o metrou, Vesić je podsetio da će njegova izgradnja početi krajem iduće godine.

– To je projekat koji u Beogradu postoji od 1971. godine i radiće se dve linije ukupne dužine 42 kilometra. Prva će biti od Železnika do Mirijeva, dužine 21 kilometar, a druga od Zemuna do Mirijeva, u dužini nešto više od 19 kilometara. To će zahtevati potpunu reorganizaciju javnog prevoza. Istovremeno ćemo do sredine sledeće godine usvojiti plan generalne regulacije šinskih sistema na teritoriji grada kojim ćemo proširiti tramvajske linije za više desetina kilometara. To je potvrda da se Beograd opredelio za razvoj šinskih sistema, jer je to ekološki, brz i efikasan način prevoza. U najužem centru grada opredelili smo se za trolejbuse i električne autobuse, tako da u budućnosti u centru grada neće biti autobusa na dizel gorivo, što je u skladu sa politikom širenja pešačkih zona. Istovremeno, radimo i na projektu „Bg voza”, lake železnice, i u ovoj godini, tokom septembra smo produžili liniju do Mladenovca, odnosno Sopota, preko Đurinaca, a sredinom decembra ćemo spojiti Lazarevac  i Barajevo. Imamo i svoj projekat „Bg voza”, vrednosti od 500 do 600 miliona evra, koji će se razvijati nezavisno od metroa i za njega trenutno tražimo partnera. Ubuduće ćemo obuhvatiti i opštinu Surčin i Obrenovac, te kada završimo ceo projekat, od prigradskih opština ostaće samo jedna koja njime neće biti obuhvaćena – kazao je Vesić.

On je istakao da ovaj skup predstavlja dobru priliku za razmenu iskustava kako bi javni prevoz u Beogradu bio što efikasniji.

– Zahvaljujući kupovini novih autobusa i budućim nabavkama, prosečna starost vozila biće pet umesto 13 godina, koliko je iznosila do pre četiri godine, što je dokaz naših napora da sugrađanima obezbedimo što bolji javni prevoz i da grad dobro funkcioniše – kazao je zamenik gradonačelnika, pozvavši učesnike skupa da ponovo posete Beograd.

Senior direktor Evropskog odeljenja UITP-a Tomas Avancata istakao je da su Grad Beograd i GSP članovi i bliski prijatelji ove asocijacije i izrazio zahvalnost što 135 godina UITP gradi dobre odnose sa 1.700 članova u više od 100 zemalja.

– Snaga UITP dolazi od naših posvećenih članova kako u Evropi tako i u celom svetu i zato želim da zahvalim članovima i partnerima u Jugoistočnoj Evropi na odličnoj saradnji i ambiciji da izgrade zajednicu za javni prevoz. Takođe, veoma važnu ulogu u organizaciji ovih dešavanja imao je i tim Grada Beograda, na čemu sam im veoma zahvalan – rekao je Tomas Avancata.

Prema rečima Jovice Vasiljevića, gradskog sekretara za javno prevoz, seminar ovog formata se prvi put organizuje u Beogradu, okuplja oko 120 učesnika iz 13 zemalja van teritorije bivše Jugoslavije i trajaće dva dana.

– Tema seminara je finansiranje sistema javnog prevoza, tiketing i uvođenje savremenih tehnologija, kao i uvođenje elektroautobusa u sistem javnog prevoza, a organizator je Sekretarijat za javni prevoz, uz podršku Međunarodne asocijacijacije za javni prevoz.

Potpredsenik UITP-a i šef Katedre za drumski i gradski transport Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Slaven Tica zahvalio je, kako je rekao, strateškom menadžmentu Grada Beograda, jer je pokazao opredeljenost za reševanje globalnih problema u ovom segmetnu.

On je precizirao da u Srbiji više od 115.000 ljudi radi u sektoru transporta i da je problem urbanizacije na svetskom novou šansa za ovaj sektor, ali uz pronalaženje novih rešenja.

Tica je ukazao da je „pametan grad” efikasan, ekološki prihvatljiv, tehnološki opremljen i razvijen, i ponovio reči Gorana Vesića da je grad taj koji pravi klimu i za sektor transporta putnika.

– Grad pogodan za život mora da uključi kao važnu komponentu razvoja javni prevoz, koji je napravljen po meri korisnika. Ne može londonski sistem javnog prevoza biti pogodan za beogradski, a to Grad Beograd snažno sprovodi u poslednje vreme – zaključio je Tica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana