Vesić naložio proveru stanja u domovima za stare Tanjug, Studio B

Objavljeno: 31.03.2020. 15:46 Izmenjeno: 31.03.2020. 16:31

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić dao je hitan nalog Sekretarijatu za socijalnu zaštitu da kontaktira sve privatne domove na teritoriji Beograda kako bi dobili informacije o stanju u njima, iako je država u vanrednom stanju i iako privatni domovi za stara lica nisu u nadležnosti države.

Vesić  je to napisao na svom Fejsbuk nalogu, a nakon informacija o stanju u privatnom domu za stare „Doživeti stotu“ u Zemunu, za koje kaže da su ga veoma potresle.

„Taj izveštaj će odmah biti prosleđen premijerki Brnabić sa kojom sam se čuo povodom ovog slučaja. Odmah će reagovati sve nadležne službe. Prema informacijama koje ima grad, u Beogradu ima oko 90 licenciranih domova za seniore“, rekao je Vesić.

Vesić je dodao i da je prioritet zaštita starih lica, kako onih koji su u svojim kućama tako i onih koji su domovima za seniore.

 

U četiri državna doma za stare u BG nema zaraženih

U četiri doma za stara lica, koliko ih postoji u okviru Ustanove Gerontološki centar Beograd, trenutno boravi 1.156 korisnika i među njima nema zaraženih.

Njima je tokom vanrednog stanja zbog korona virusa zabranjen izlazak, ali i posete, a članovi njihovih porodica mogu da im donesu samo lekove, pelene i cigarete koje zaposleni u domovima preuzmu na kapiji, dezinfikuju, pa tek onda unose unutra.

Sva četiri doma – Voždovac, Bežanijska kosa i dva na Karaburmi čuvaju pripadnici Vojske Srbije, a vršilac dužnosti direktora Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević kaže da trenutno imaju nešto manje korisnika nego što je uobičajeno, ali da sve funkcioniše normalno obzirom da je na snazi vanredno stanje.

“Već petog marta smo preduzeli odgovarajuće mere, a 17. formirali krizni štab pošto smo mi velika ustanova koja vodi računa o 1.156 korisnika domskog smeštaja, 8.800 članova klubova za stare i 2.500 korisnika kojima pružamo pomoć u kući“, rekao je Dimitrijević za Tanjug i dodao da o njima brine oko 1.200 zaposlenih,

Naveo je da je korisnicima zabranjen izlazak iz doma, ali i posete i pohvalio ih jer, kako kaže, shvataju ozbiljnost situacije, veruju državnom vrhu i lekarima i prate date instrukcije.

“Mi smo sve moguće puteve širenja virusa zatvorili. Nismo imali probleme i nemamo nijednog zaraženog”, istakao je Dimitrijević i apelovao na sve građane Srbije da se uozbilje i prate propisane mere i savete

Kako je rekao, ovo je ratno stanje, samo što se neprijatelj ne vidi zbog čega je, dodaje, disciplina neophodna.

 

Udruženje privatnih ustanova:Važe iste mere kao u državnim

Udruženje privatnih ustanova socijalne zaštite, domova za smeštaj odraslih i starijih obavešteno je o problemu sa infekcijom korona virusom u Domu za stare „Doživeti stotu“ u Zemunu i o tome obavestilo nadležne kako bi se pravovremeno pružila pomoć, izjavio je predsednik tog udruženja Radoslav Milovanović.

„Nastojaćemo da pomognemo najpre u dostavi hrane, spremanju obroka, kao i u opremi, a takođe smo se javili i Ministarstvu rada čiji će se predstavnici uključiti i pomoći da se reši problem“, rekao je Milovanović Tanjugu.

Kako kaže, u privatnim domovima zdravlja su takođe bile zabranjene posete, važile su sve mere kao i u državnim domovima za stara lica i da sada ne može da se kaže tačno kako je do unošeja virusa došlo.

U ministarstvu rada za Tanjug kažu da su kontaktirali Ministarstvo zdravlja, Zavod za javno zdravlje i Krizni štab grada Beograda kako bi im dali informacije i instrukcije o tome kako da se dalje postupa.

„Moramo da im pomognemo i svi zajedno ćemo naći način za to“, navode u ministarstvu.

Direktorka doma za stare „Doživeti stotu“ u Zemunu Svetlana Filipović potvrdila je prethodno da su ona i još šest korisnika te ustanove zaraženi korona virusom i da je o tome obavestila nadležne i zatražila pomoć.

Ona je Tanjugu u telefonskom razgovoru rekla da je trenutno u bolnici i da je o infekciji odmah obavestila Institut za javno zdravlje Batut i Ministarstvo zdravlja i zatražila pomoć Ističe da sada o korisnicima u tom domu u Zemunu brinu volonter i medicinska sestra, koji su zdravi

Mediji su prethodno preneli da je kod šest korisnika Doma, direktorke ove ustanove socijalne zaštite i jedne medicinske sestre potvrđen korona virus, a da objekat u Šilerovoj ulici i dalje radi i da sada u njemu ima 19 korisnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana