Vesić naložio hitnu kontrolu rada klima-uređaja u gradskom prevozu Beoinfo

Objavljeno: 30.06.2021. 12:18 Izmenjeno: 01.07.2021. 13:06

Naložio sam sekretarijatima za javni prevoz i inspekcijske poslove da odmah počnu kontrolu rada klima-uređaja u javnom prevozu, rekao je Goran Vesić

On je svim prevoznicima, gradskim i privatnim, poručio da će Grad oštro kažnjavati prevoznike u čijim vozilima ne rade klima-uređaji.

– Neverovatno mi je da svakog leta imamo istu priču. Neki ne uključuju klimu kako bi štedeli gorivo, a neke ne interesuje da poprave klime. A zašto bi kada se vlasnici i direktori tih kompanija voze u klimatizovanim kolima? Ne znam kako ih nije sramota. Važno je da zarade na prevozu ljudi, da naplate svaki dinar od Grada, a kada treba da uključe klimu imaju stotinu izgovora. Kažnjavaćemo ih, a moja poruka privatnim prevoznicima je da im uskoro ističe ugovor i da Grad neće ubuduće da radi sa onima koji su bahati i ne poštuju Beograđanke i Beograđane. Oni vas plaćaju, naše građanke i građani, i tretirajte ih kao ljude – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je objasnio da se tokom letnjeg reda vožnje na gradskim linijama nalazi ukupno 1.136 vozila i to 736 vozila gradskog prevoznika GSP i 400 vozila privatnih prevoznika dok na prigradskim linijama prevoz putnika obavljaju 242 vozila Laste, Lastre i Strele.

– Jutros rano sam imao sastanak u GSP-u. Od 736 vozila, 569 su autobusi, 70 trolejbusi i 98 tramvaji. Prema izveštaju koji su mi podneli, klima-uređaji su ispravni u 425 autobusa, svakodnevno popravljaju klima-uređaje u 7-8 autobusa, tako da će za deset dana klima-uređaji raditi u 500 autobusa, odnosno u svim autobusima u kojima je to tehnički moguće. Pored toga, GSP u voznom parku ima oko 100 autobusa koji nemaju fabrički urađene klime i koji su stariji od deset godina. Oni će biti zamenjeni u prvoj polovini naredne godine sa novih 100 autobusa, za čiju kupovinu smo raspisali tender. Svakog dana, tokom leta, za izlazak na trasu pripremimo 600 autobusa, da bi Beograđane prevozilo 569 – rekao je Vesić.

Kada je reč o trolejbusima, Vesić je istakao da su klima-uređaji ispravni u 53 vozila i svakodnevno se popravljaju po tri vozila, tako da će za 6-7 dana klime raditi u svim trolejbusima.

– Što se tramvaja tiče, u starim ne postoji način da se ugradi klima, tako da klima-uređaji rade samo u 30 novih tramvaja. Mnogo veći problem je 400 autobusa privatnih prevoznika u kojima u skoro polovini, odnosno u preko 190 vozila ne rade klima-uređaji. Imaju rok, kao i GSP, da poprave klima-uređaje. Tamo gde su klima-uređaji ispravni, a ne uključuju ih kako bi štedeli na gorivu, već od danas će biti kazni. Stvarno mi nije jasno kakvi su to ljudi i kako ih nije sramota da ne uključuju klima-uređaje ili ih ne popravljaju. Neka se oni voze tim autobusima – poručio je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana