Vesić: Na sednici važne odluke za bolji život građana Tanjug

Objavljeno: 16.05.2019. 12:22 Izmenjeno: 17.05.2019. 15:04

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će na dnevnom redu današnje sednice Skupštine grada biti oko 50 tačaka i da će se pred odbornicima naći mnoge važne odluke koje se odnose na poboljšanje života Beograđana.

Među njima su, naveo je Vesić, odluke o usvajanju urbanističkih planova, izmena Odluke o komunalnom redu koja će omogućiti da bahati vozači koji se parkiraju na tramvajskim šinama, pešačkom prelazu, u parkovima i pešačkim zonama plaćaju pet puta veću kaznu, kao i odluka koja će omogućiti da se, kada su niske temperature, uključi grejanje iako nije grejna sezona.

– Imaćemo 12 odluka o usvajanju urbanističkih planova. Takođe, donosimo mnogo odluka o tome da pokrećemo nove urbanističke planove, što je veoma važno. Trenutno je urbanističkim planovima pokriveno više od 65 odsto teritorije Beograda, a pre pet godina to je bilo negde oko 35 odsto – rekao je Vesić i istakao da su urbanistički planovi ključni za dalji razvoj Beograda.

Naveo je da su od urbanističkih planova koji će danas biti usvojeni tri najvažnija, a prvi je plan za park „Ušće”, čime će se, pojasnio je, regulisati svi sadržaji koji će se nalaziti u tom parku.

– Park „Ušće” smo proteklih godina potpuno rekonstruisali. Ranije, to je bila samo jedna neuređena zelena površina, a sada park sa mnogo sadržaja. Sada ćemo definisati nove sadržaje koji se tiču kulture i sporta i rešićemo problem bespravnih objekata koji se nalaze u samom parku, odnosno oni će morati da budu uklonjeni čime će park „Ušće” konačno biti uređen kako treba – rekao je Vesić.

Osim toga, dodao je, biće usvojen i plan za tunel Sava–Dunav, odnosno tunel koji povezuje Karađorđevu ulicu i Bulevar despota Stefana. Taj tunel će, pojasnio je Vesić, smanjiti saobraćaj u centru grada za oko 12 odsto, zagađenost u centru grada za oko 10 odsto i omogućiti da se potpuno rastereti saobraćaj u gradu.

Vesić je rekao i da će biti usvojen plan koji se odnosi na izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Velikom Selu.

– Jedna trećina Beograda nema kanalizaciju i sva kanalizacija grada ide direktno u Savu i Dunav. Mi moramo da uradimo pet fabrika za preradu otpadnih voda, a ona koja će biti u Velikom Selu je najveća i pokriva oko milion i po stanovnika. Usvajanjem ovog plana omogućićemo da počne da se realizuje taj veliki projekat – istakao je Vesić.

Na dnevnom redu će se, naveo je, naći i izmena Odluke o komunalnom redu koja će omogućiti da bahati vozači koji se parkiraju na tramvajskim šinama, pešačkom prelazu, u parkovima i pešačkim zonama plaćaju kaznu od 25.000 dinara, što je pet puta veća kazna nego do sada.

Pred odbornicima će se naći i izmena Odluke o isporuci toplotne energije.

– Ta izmena će omogućiti da Grad Beograd u periodu kada nije grejna sezona, od maja do oktobra, ukoliko je temperatura niža, kao što je bio slučaj prethodnih dana, može da donese odluku da se uključi grejanje ukoliko remonti nisu u toku – pojasnio je Vesić.

Direkcija za građevinsko zemljište će, na osnovu novih odluka, dobiti mogućnost da prodaje ne samo cele parcele već i delove parcela, naveo je Vesić i istakao da je jedna od najvažnijih odluka koja će biti na dnevnom redu plan šljunkara.

– Građani koji žive pored reka znaju da se šljunkare u Beogradu pojavljuju kako kome padne na pamet. To je bila potpuno neuređena oblast. Niko ništa nije plaćao gradu, svako je radio šta je hteo – rekao je Vesić i dodao da će na današnjoj sednici biti usvojen plan šljunkara.

Vesić je rekao da je ovo još jedna od sednica na kojoj će se doneti odluke koje poboljšavaju život građana i dodao da se nada da će opozicija prisustvovati današnjoj sednici jer „ako su naši politički protivnici, ne treba da budu protivnici boljeg života Beograđana i razvoja Beograda”.

– Posao odbornika je da prisustvuje sednici, da zastupa građane koji su glasali za svakog od nas i nadam se da će oni doći na ovu sednicu i sučeliti sa nama ideje, a ne da nude samo napade na radnike, da prekidaju radove i pokušavaju da zaustavi svaki razvoj Beograda – rekao je Vesić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana