Vesić: Memorijalni defile u čast svih koji su dali živote u oslobađanju Beograda   Tanjug

Objavljeno: 20.10.2019. 13:40 Izmenjeno: 20.10.2019. 13:40

Šestu godinu zaredom Grad Beograd s ponosom organizuje memorijalni defile „Marš pobednika”, sećajući se tako svih onih koji su dali svoje živote u oslobađanju Beograda u Drugom svetskom ratu.

U koloni koja se kretala od Terazija do Palate Albanija bili su predstavnici Grada, Ministarstva odbrane, SUBNOR-a i brojni građani.
Zamenik gradonačelnika podsetio je na obnavljanje obeležavanja oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu od 2014. godine, navodeći da je odlukom Skupštine grada Beograda ove godine ozvaničena manifestacija „Dani pobede”, kojom su objedinjeni datumi oslobođenja glavnog grada u dva svetska rata.

– Podsećamo se događaja iz naše istorije jer sećanjem na one koji su dali živote, sebi ukazujemo na to koliko je važna sloboda i koliko treba da je čuvamo. Posebnost obeležavanja „Dana slobode” jeste to što je u školama jedan čas posvećen važnim datumima naše istorije, 20. oktobru i 1. novembru, kako bi deca naučila šta se sve dešavalo u prošlosti i kakve smo sve žrtve dali da bismo danas bili slobodni – naveo je Vesić.

Tokom defilea sa vojnog kamiona puštena je radio drama „Slobodni Beograd” po tekstu Milovana Vitezovića. U ime Grada Beograda, događaju su, između ostalih, prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni urbanista Marko Stojčić i član Gradskog veća Fadilj Eminović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana